Starea pârtiilor de schi la Arieșeni și Șureanu, pentru perioada 11–13 martie 2016
Starea pârtiilor de schi la Arieșeni și Șureanu, pentru perioada 11–13 martie 2016
Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 7 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: ninsorile abundente din ultimele zile au îmbunătățit considerabil stratul de zăpadă, asigurând o bună continuare a sezonului, la Șureanu. Deși vremea s-a încălzit iar drumul de la Oașa la pârtii este vizibil afectat, totuși omăt există din belșug pe toate pârtiile, mai multă acum chiar decât în plină iarnă. La Șureanu, date fiind altitudinile mari la care se află pârtiile, primăvara este, încă departe de a se instala. În plus, ninsorile nu vor înceta în weekend, așadar turiștii sunt așteptați la schi!
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.
Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): prezintă gropi și șanțuri destul de accentuate și supărătoare, așadar recomandăm viteză mică și prudență. Drumul este accesibil de către orice tip de mașină.
Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): din cauza ninsorilor și, totodată, din cauza încălzirii vremii, drumul prezintă porțiuni succesive de zăpadă, noroi, gropi și șanțuri. Este indicat să circulați prudent și să aveți în dotare lanțurile pentru roți (cu atât mai mult cu cât ninsorile nu vor înceta în această săptămână).
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 7 din cele 9 pârtii de la Șureanu (A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Starea pârtiilor este excelentă, date fiind ninsorile abundente care au crescut stratul de omăt. Există aproximativ 30 cm de strat nou de zăpadă, așternut de curând, prin urmare atât pârtiile, cât și zonele de off-piste sunt perfect practicabile. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, sâmbătă, Duminică și luni, ceea ce va îmbunătăți din ce în ce mai mult starea pârtiilor. Din păcate, însă, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectată de ninsoare și nori. Temperaturile se vor încadra între -5 și 0 grade Celsius.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 1 (Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam:
Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html
Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: dintre cele două pârtii de la Arieșeni, se poate schia exclusiv pe Vârtop 2 (în condiții relativ acceptabile). Pe de altă parte, din păcate, nu umează condiții meteo care să favorizeze sezonul de schi, prin urmare prognoza este mai degrabă pesimistă pentru sezonul de schi, în următoarele zile.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se poate schia doar pe Vârtop 2, cu toate că stratul de zăpadă a fost vizibil subțiat de condițiile meteo nefavorabile (încălziri, ploi, lapoviță).
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), în weekend sunt șanse de ploi, lapoviță și ninsoare ușoară. Este, însă, puțin probabil ca aceste condiții să îmbunătățească starea pârtiilor. Temperaturile să vor încadra între 0 și 3 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
Florian-Rareș Tileagă,
monitor schi în Munții Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun