Starea pârtiilor de schi la Arieșeni și Șureanu, pentru perioada 11–13 martie 2016

Starea pârtiilor de schi la Arieșeni și Șureanu, pentru perioada 11–13 martie 2016

Partie schi snowboard Sureanu Alba

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 7 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: ninsorile abundente din ultimele zile au îmbunătățit considerabil stratul de zăpadă, asigurând o bună continuare a sezonului, la Șureanu. Deși vremea s-a încălzit iar drumul de la Oașa la pârtii este vizibil afectat, totuși omăt există din belșug pe toate pârtiile, mai multă acum chiar decât în plină iarnă. La Șureanu, date fiind altitudinile mari la care se află pârtiile, primăvara este, încă departe de a se instala. În plus, ninsorile nu vor înceta în weekend, așadar turiștii sunt așteptați la schi!

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): prezintă gropi și șanțuri destul de accentuate și supărătoare, așadar recomandăm viteză mică și prudență. Drumul este accesibil de către orice tip de mașină.

Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): din cauza ninsorilor și, totodată, din cauza încălzirii vremii, drumul prezintă porțiuni succesive de zăpadă, noroi, gropi și șanțuri. Este indicat să circulați prudent și să aveți în dotare lanțurile pentru roți (cu atât mai mult cu cât ninsorile nu vor înceta în această săptămână).

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 7 din cele 9 pârtii de la Șureanu (A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Starea pârtiilor este excelentă, date fiind ninsorile abundente care au crescut stratul de omăt. Există aproximativ 30 cm de strat nou de zăpadă, așternut de curând, prin urmare atât pârtiile, cât și zonele de off-piste sunt perfect practicabile. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”  și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, sâmbătă, Duminică și luni, ceea ce va îmbunătăți din ce în ce mai mult starea pârtiilor. Din păcate, însă, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectată de ninsoare și nori. Temperaturile se vor încadra între -5 și 0 grade Celsius.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 1 (Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: dintre cele două pârtii de la Arieșeni, se poate schia exclusiv pe Vârtop 2 (în condiții relativ acceptabile). Pe de altă parte, din păcate, nu umează condiții meteo care să favorizeze sezonul de schi, prin urmare prognoza este mai degrabă pesimistă pentru sezonul de schi, în următoarele zile.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se poate schia doar pe Vârtop 2, cu toate că stratul de zăpadă a fost vizibil subțiat de condițiile meteo nefavorabile (încălziri, ploi, lapoviță).

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), în weekend sunt șanse de ploi, lapoviță și ninsoare ușoară. Este, însă, puțin probabil ca aceste condiții să îmbunătățească starea pârtiilor. Temperaturile să vor încadra între 0 și 3 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

Florian-Rareș Tileagă,

monitor schi în Munții Șureanu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...