Rămâi conectat

Curier Județean

Starea pârtiilor de schi la Arieşeni şi Şureanu, în acest weekend

Alexandra Mates

Publicat

în

Arieseni 2  februarie10În ciuda tuturor temerilor că pârtiile de schi s-ar putea închide după ce vremea s-a încălzit, la Şureanu sezonul de schi se prelungeşte.
 Există zăpadă pe toate pârtiile, însă cu unele porţiuni de iarbă şi pietre care pot incomoda coborârea şi vă pot avaria echipamentul. În schimb, la Arieşeni situaţia pe pârtii continuă să fie nemulţumitoare în acest weekend (28 februarie – 2 martie).Stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 5 cm, fiind foarte greu practicabil pentru sporturile de iarnă. Doar pârtia Vârtop 1 din judeţul Alba este parţial funcţională, însă conform prognozelor meteo este posibil ca spre sfârşitul săptămânii viitoare să ningă.

Vă prezentăm mai jos informaţii despre starea pârtiilor, căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri şi  programul instalaţiilor de cablu, furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba.

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: Cosmote

Elit - Gustul Desăvârșit

Evaluare generală: în continuare, la Şureanu se poate schia în condiţii acceptabile iar sezonul de schi se prelungeşte în ciuda tuturor temerilor de întrerupere. Există zăpadă pe toate pârtiile, însă cu unele porţiuni de iarbă şi pietre care pot incomoda coborârea şi vă pot avaria echipamentul. Aşadar, păstraţi mare atenţie pe unele pârtii! Este posibil ca sezonul de schi de la Şureanu să cunoască o uşoară îmbunătăţire, având în vedere că urmează săptămâna viitoare lapoviţă şi ninsoare. Pentru detalii despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102) sau intraţi pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): au apărut noroiul şi gropile pe drum, dar el este practicabil de către orice maşină. Trebuie doar atenţie sporită. Nu sunt necesare lanţurile pentru roţi decât dacă drumul va fi acoperit de zăpadă sau gheaţă.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: 7 din cele 9 pârtii vor fi funcţionale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4), ca şi teleschiul şi telescaunul care le deservesc (zilnic între orele 10.00 – 17.00). Pârtiile S_1 şi S_2 continuă să fie închise întrucât teleschiul care le deserveşte este oprit. Se poate schia pe toate pârtiile, însă stratul s-a subţiat semnificativ, având o grosime de 5-10 cm. Cele mai bune pârtii continuă să fie A_3, A_2 şi parţial A_1. Zona de off-piste este mai greu practicabilă datorită stratului tot mai subţire de zăpadă.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu va fulgui sâmbătă, în restul zilelor fiind vreme bună, cu cer înnorat şi temperaturi între -2 şi 4 grade Celsius. Important este faptul că, în decursul săptămânii viitoare, e posibil să ningă. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condiţiile meteo.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)
Pârtii: 3 (Vârtop 1 şi Vârtop 2 în judeţul Alba; Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: la Arieşeni situaţia pe pârtii continuă să fie nemulţumitoare în acest weekend, însă este posibil ca spre sfârşitul săptămânii viitoare să ningă. Stratul de zăpadă nu va creşte semnificativ, însă. Vor fi ninsori slabe, poate chiar lapoviţă şi ninsoare.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 5 cm, fiind foarte greu practicabil pentru sporturile de iarnă. Doar pârtia Vârtop 1 din judeţul Alba este parţial funcţională; Vârtop 2, situată în Arieşeni, judeţul Alba şi pârtia Piatra Grăitoare din judeţul Bihor vor fi impracticabile în acest weekend. Zona de off-piste este inaccesibilă.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni vor fi ninsori foarte slabe în weekend, cu temperaturi care se vor încadra între 0 şi 5 grade Celsius. Important este că spre sfârşitul săptămânii viitoare se anunţă ninsori puternice, care ar putea asigura un strat de zăpadă consistent. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condiţiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitaţi vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– Ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Forțe proaspete la Jandarmeria Alba: Șase subofițeri s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Forțe proaspete la Jandarmeria Alba: Șase subofițeri s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu”

Echipa Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba s-a mărit cu 6 colegi, proaspăt absolvenți ai școlilor militare de subofițeri de jandarmi.

Subofițerii sunt absolvenți ai școlilor militare de subofițeri de jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni și „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, promoția octombrie 2022 și au fost repartizați la Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Avram Iancu” Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Domnul inspector șef, locotenent-colonel Tudor Gheorghe Pașca le-a urat noilor noștri colegi bun venit în rândul cadrelor militare. Le-a solicitat implicare, responsabilitate și disciplină în executarea misiunilor ce revin inspectoratului.

Totodată le-a menționat că deși drumul va fi plin de provocări și anevoios pe alocuri, cu siguranță va fi presărat cu multe satisfacții, fiind un drum al perfecționării profesionale și acumulării de cunoștințe.

În perioada următoare noii colegi vor efectua misiuni specifice alături de jandarmi cu experiență, cu ajutorul cărora își vor perfecționa pregătirea profesionala.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VINERI| Ziua Veteranilor din teatrele de operații sărbătorită la Alba Iulia: Ceremonial religios și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI| Ziua Veteranilor din teatrele de operații sărbătorită la Alba Iulia: Slujbă religioasă și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Ziua Veteranilor din teatrele de operații va fi marcată vineri, 11 noiembrie 2022, și la Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor se va organiza un ceremonial dedicat acestei zile, anunță Instituția Prefectului Alba.

Programul activităţilor:

09.45 – 09.55 Primirea invitaților;
09.55 – 10.00 Ocuparea locului în dispozitiv;
10.00 – 10.05 Intonarea Imnului Național al României;
10.05 – 10.15 Oficierea serviciului religios;
10.15 -10.25 Alocuțiune privind semnificația Zilei Veteranilor din teatrele de operații și scurtă prezentare a activității eroului slt. p.m. Popa Vasile Claudiu.
10.25 – 10.35 Depuneri de jerbe și buchete de flori, păstrarea unui moment de reculegere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Participanţi:

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba
Consiliul Judeţean Alba
Primăria Municipiului Alba Iulia
Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase
Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia
Direcția Județeană de Informații Alba
Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba
Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații
Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba
Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba
Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Alba Gemina”
Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din M.A.I., filiala ”Avram Iancu”
Asociația Revoluționarilor” Decembrie 1989” Alba Iulia
Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba
Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia
Cercul Militar Alba Iulia
Servicii și instituții publice din județul Alba
Partide politice
Reprezentanți mass-media


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism

Un autoturism blochează de minute bune o alee de pe strada Arnsberg din municipiul Alba Iulia.

Potrivit martorilor, autoturismul ar fi fost lăsat neasigurat în parcare, de unde a plecat și a lovit altă mașină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Autovehiculul a rămas în mijlocul drumului, blocând circulația rutieră pe strada aglomerată ca în fiecare dimineață. Cetățenii au sunat la 112, cerând ajutorul oamenilor legii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea