Rămâi conectat

Curier Județean

Starea PÂRTIILOR de schi în Alba, de sărbători: Se schiază în condiții relativ acceptabile la Arieșeni și Șureanu. Săptămâna viitoare sunt așteptate ninsori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Foto Sureanu - Rares TileagaSezonul de schi continuă pe pârtiile din Alba. Deși stratul de zăpadă este în scădere, se poate schia atât la Arieșeni cât și la Șureanu,  însă nu în cele mai bune condiții.

Din cauza absenței ninsorilor, pârtiile de la Șureanu au din ce în ce mai puțină zăpadă. Totuși, stratul existent (de circa 10-15 cm grosime) se prezintă în condiții acceptabile și se poate schia fără mari dificultăți.

Sezonul de schi continuă la Arieșeni, însă nu în cele mai bune condiții. Stratul de zăpadă se află în scădere pe cele 2 pârtii, fiind din ce în ce mai incomod pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totuși, la fel ca și pârtiile de la Șureanu, cele de la Arieșeni pot fi considerate excepții între pârtiile din România, prin faptul că încă au zăpadă.

Potrivit informaţiilor transmise de Serviciul Turism din cadrul CJ Alba, atât la Arieșeni cât și la Șureanu sunt așteptate ninsori în cursul săptămânii viitoare, urmate de o puternică răcire a vremii (până la -17 grade Celsius) în preajma Revelionului.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam:http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală pentru perioada extinsă 26 decembrie 2015 – 03 ianuarie 2016: din cauza absenței ninsorilor, pârtiile de la Șureanu au din ce în ce mai puțină zăpadă. Totuși, stratul existent (de circa 10-15 cm grosime) se prezintă în condiții acceptabile și se poate schia fără mari dificultăți. Trei din cele nouă pârtii sunt practicabile, cu toate că ele prezintă în continuare porțiuni de iarbă, gheață și pământ. Ținând, însă, cont de faptul că la Șureanu există exclusiv zăpadă naturală, în comparație cu restul stațiunilor din România unde nu există deloc, putem spune că, aici, situația e neașteptat de bună în această perioadă de încălzire.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul se prezintă în continuare în condiții bune, fiind recent îndreptat, lărgit și curățat. Totuși, este obligatoriu să fiți pregătiți cu lanțuri pentru roți. Recomandăm prudență.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în perioada următoare se va schia pe doar 3 din cele 9 pârtii (adică C_1, C_3, C_4). Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 15-20 cm, fiind relativ suficient pentru schi și snowboarding. Există, pe toate pârtiile, porțiuni accentuate de iarbă, pământ și gheață, datorită absenței precipitațiilor și a încălzirii vremii. Totodată, nu vă aventurați în zona de off-piste, întrucât zăpada insuficientă scoate la iveală bolovani și cioturi de copaci. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează doar teleschiul „Curmătura” . Totuși, este posibil să funcționeze și telescaunul, dacă va fi atins pragul minim al numărului de utilizatori (40).

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania),, nici în acest weekend nu va ninge la Șureanu. În schimb, va fi vreme deosebit de frumoasă. Temperaturile vor oscila între -1 și 4 grade Celsius. Totuși, săptămâna viitoare urmează ninsori slabe, după care temperaturile vor scădea drastic (până la -17 grade Celsius), instaurând un ger puternic în preajma Revelionului. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală pentru perioada extinsă 26 decembrie 2015 – 03 ianuarie 2016: sezonul de schi continuă la Arieșeni, însă nu în cele mai bune condiții. Stratul de zăpadă se află în scădere pe cele 2 pârtii, fiind din ce în ce mai incomod pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totuși, la fel ca și pârtiile de la Șureanu, cele de la Arieșeni pot fi considerate excepții între pârtiile din România, prin faptul că încă au zăpadă.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: atât pe pârtia Vârtop 1, cât și pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este în scădere, atingând circa 20 cm grosime. Totuși, se poate schia în condiții relativ acceptabile. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni va fi vreme frumoasă în weekend. Cerul va fi senin, cu temperaturi cuprinse între -2 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată. Sunt așteptate ninsori în cursul săptămânii viitoare, urmate de o puternică răcire a vremii (până la -17 grade Celsius) în preajma Revelionului.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

A.M.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea