Rămâi conectat

Actualitate

Stare de ASEDIU la Washington: Patru morți în violențele de la Capitoliu, 14 poliţişti au fost răniţi, doi dintre ei grav și peste 50 de arestări

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Congresul SUA, întrunit, miercuri noaptea (joi dimineaţă, după ora României) pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, a revenit la Capitoliu după ce securitatea a fost restabilită în clădire.

Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, strânşi în faţa Capitolului din Washington, au dărâmat barierele de securitate şi au pătruns în clădire, provocând haos şi distrugeri, după ce, anterior în cursul zilei, actualul lider de la Casa Albă le-a repetat acestora teza conform căreia alegerile prezidenţiale au fost fraudate în favoarea candidatului democrat Joe Biden.

Participanţii la revolte au fost îndepărtaţi după mai multe ore de forţele de ordine. Conform unui bilanţ preliminar prezentat de agenţiile internaţionale de presă, 4 persoane au murit în cursul violenţelor şi 52 de participanţi la insurgenţă au fost arestaţi.

Tentativele republicanilor de a contesta validitatea voturilor sunt respinse una câte una

Între timp, Congresul american a respins mai multe obiecţii ridicate de republicani la certificarea victoriei lui Joe Biden. Ultima obiecţie respinsă se referă la voturile din statul Pennsylvania. Votul în Senat a fost 92 la 7 în favoarea respingerii. Anterior, au fost respinse obiecţiile republicane referitoare la voturile din Nevada, Michigan şi Georgia.

La ora 8.20 a.m., ora României, numărul voturilor electorale validate de Congres era de 244 în favoarea lui Biden şi 157 în favoarea lui Trump.

Într-o altă evoluţie a situaţiei, membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, relatează AFP.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile.

Doi asistenți de top ai primei doamne Melania Trump au demisionat în urma violențelor de pe Capitol Hill și mai mulți oficiali de rang înalt ai Casei Albe aveau în vedere demisia, inclusiv consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien și adjunctul său, Matthew Pottinger, anunță Reuters.

Stephanie Grisham a demisionat din funcția de șef de cabinet al primei doamne după ce susținătorii președintelui Donald Trump au ocupat violent Capitolul într-un efort de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor prezidențiale, informează Mediafax.

Grisham, care a petrecut un an ca secretar de presă la Casa Albă înainte de a deveni șef de cabinet, nu a spus dacă demisia sa vine ca o reacție la violențele din capitală, dar o sursă familiarizată cu decizia sa a spus că manifestațiile au fost un factor declanșator.

Și Secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a dat demisia, la fel și secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse.

O’Brien se gîndește, de asemenea, să demisioneze, la fel ca și Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate națională, au spus două surse.

În Casa Albă au circulat și informații conform cărora șeful adjunct al staff-ului Chris Liddell ar putea demisiona, a spus o sursă.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Sursa: anetna3.ro, stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație Florin Piersic a suferit o operație complicată la Spitalul Foișor din București. În cadrul procedurii chirurgicale dificile, medicii i-au implantat actorului o proteză temporară dotată cu o pompă de antibiotic, destinată să sterilizeze zona afectată. Evoluția postoperatorie a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea