Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste
Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste
Pensionarii români primesc o nouă lovitură și se confruntă cu un nou dezastru. Vârstnicii sunt profund nemulțumiți de faptul că nu le mai este recunoscut stagiul complet de cotizare, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru ei. Vestea primită a stârnit un val masiv de nemulțumiri în rândul seniorilor care oricum erau nevoiți să trăiască cu pensii la limita subzistenței.
Citește și: PENSII 2025 | O nouă recalculare pentru fiecare pensionar, de la 1 ianuarie. Cu ce procent vor fi indexate pensiile la începutul anului
Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, a generat un val de nemulțumiri în rândul pensionarilor și al angajaților din sectoarele de risc, în special din industria energetică. Modificările aduse regulilor privind stagiul de cotizare și vârsta de pensionare reprezintă o lovitură dură pentru mulți lucrători care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale, cum sunt cele expuse radiațiilor. Federația Sindicatelor Energetica, parte a Blocului Național Sindical, a decis să organizeze un protest pe 20 noiembrie 2024, în fața Ministerului Muncii, solicitând revenirea la condițiile reglementate anterior.
Pensionarii din România primesc o nouă lovitură din partea statului
Principala problemă semnalată de sindicaliști constă în prelungirea semnificativă a stagiilor de cotizare pentru zonele de expunere la radiații. În zona I, stagiul minim a crescut de la 15 la 22 de ani, iar în zona II, de la 20 la 25 de ani. În plus, a fost introdus un prag minim de vârstă de 45 de ani pentru pensionare, indiferent de vechimea acumulată în muncă. Aceste schimbări sunt percepute ca fiind discriminatorii și profund inechitabile, deoarece afectează lucrătorii expuși unor riscuri grave, care se așteptau la o recunoaștere proporțională a contribuției lor în condiții speciale.
Federația subliniază că legislația anterioară recunoștea specificitatea muncii în zonele expuse la radiații încă din 1990, oferind condiții mai favorabile de pensionare. Acum, însă, noua lege ignoră stagiile de cotizare realizate conform reglementărilor vechi, ceea ce generează diferențe semnificative în cuantumul pensiilor pentru persoane cu vechime și condiții similare de muncă.
Protestul programat pentru data de 20 noiembrie 2024
Sindicaliștii cer în mod ferm menținerea condițiilor de pensionare stabilite prin legislația anterioară. Aceștia consideră că este nedrept ca lucrătorii pensionați înainte de septembrie 2024 să beneficieze de un tratament mai favorabil comparativ cu cei care încă sunt în activitate sau care urmează să se pensioneze. O astfel de situație creează o ruptură între generațiile de lucrători din aceleași domenii.
Protestul programat pentru 20 noiembrie este văzut ca un semnal de alarmă adresat autorităților, subliniind consecințele grave ale acestor schimbări legislative. Organizatorii speră să atragă un număr mare de participanți, inclusiv pensionari afectați și angajați actuali din industria energetică.
Această situație aduce în prim-plan necesitatea unei revizuiri urgente a legii pensiilor pentru a corecta aceste inechități. Altfel, mii de lucrători din sectoare deosebit de riscante rămân cu un sentiment de nedreptate profundă, după zeci de ani dedicați unor profesii care le-au pus sănătatea și viața în pericol.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară Cernavodă. Contractul a fost semnat: „După decenii de așteptare”
Construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară Cernavodă. Contractul a fost semnat: „După decenii de așteptare” Contractul pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă a fost semnat astăzi, 15 noiembrie 2024 după decenii de așteptare, blocaje și amânări. Citește și: Centrala nucleară de la Cernavodă | Visul unităților […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate9 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii14 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii