Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Sprijin german pentru proiectele de dezvoltare din Regiunea Centru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea ADR Centru a primit vizita unei delegaţii a Landului Brandenburg din Germania, partener tradiţional al Regiunii Centru. La întâlnire au participat doamna Kathrin Schneider, director al Departamentului de Planificare comuna Berlin-Brandenburg din cadrul Ministerului pentru Infrastructură şi Agricultură al landului german şi reprezentanta acestui land în regiunea noastră, doamna dr. Birgit Schliewenz. Reuniunea a vizat identificarea unor noi posibilităţi prin care proiectele de dezvoltare ale Regiunii Centru vor putea beneficia de susţinere germană, inclusiv la Bruxelles.
Vizita delegaţiei germane a fost organizată pentru actualizarea informaţiilor privind Regiunea Centru la nivelul Departamentului de Planificare comună Berlin-Brandenburg, reprezentat de doamna Schneider. În cadrul întâlnirii de la sediul ADR Centru au fost analizate atât acţiunile întreprinse în parteneriat între cele două regiuni, cât şi, mai ales, proiectele derulate în prezent de ADR Centru, în cadrul Programului Operaţional Regional şi oportunităţile pentru regiunea noastră oferite de implementarea altor programe şi proiecte. Au fost analizate şi posibilităţile de acordare a unui sprijin mai important IMM-urilor româneşti, pentru internaţionalizarea afacerilor, promovarea oportunităţilor de investiţii între cele două regiuni şi interesul reciproc pentru promovarea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă, precum şi protejarea mediului înconjurător.
Doamna Kathrin Schneider a informat conducerea ADR Centru că Landul Brandenburg este pregătit să acorde sprijin regiunii noastre, pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor structurale puse la dispoziţia României. De aceea, a fost analizată inclusiv oportunitatea de a se propune direct Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanţei de la Bruxelles a Landului Brandenburg, o analiză la nivel regional, pe toate programele operaţionale, a stadiului şi problemelor întâmpinate în procesul de absorbţie a fondurilor europene. Ţinând cont de bunele relaţii bilaterale şi de multitudinea proiectelor comune derulate între cele două regiuni europene, doamna Schneider şi doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru implementarea Programului REGIO din cadrul ADR Centru, au conchis că susţinerea intereselor punctuale de dezvoltare regională poate fi impulsionată atât prin activitatea doamnei dr. Schliewenz în România, cât şi prin promovarea europeană a temelor importante de dezvoltare regională, prin reprezentanţa europeană a landului, la Bruxelles.
”Regiunea Centru a urmărit constant să folosească eficient cunoştintele deja dobândite de celelalte regiuni dezvoltate ale Europei. Experienţa adusă de partenerii noştri germani, în ultimii ani, în privinţa creării şi gestionării structurilor parteneriale în sectoarele prioritare, va îmbunătăţi cooperarea bilaterală şi ne va oferi suţinerea de care avem nevoie în elaborarea politicilor de dezvoltare pentru energie, schimbări demografice, muncă şi educaţie. Având în vedere că partenerii noştri pot şi doresc să ne sprijine prin susţinere directă în faţa Comisiei Europene, trebuie să ne concentrăm eforturile asupra absorbţiei fondurilor publice de care dispunem, pentru a pregăti următoarea perioadă de programare, ce va necesita noi proiecte după anul 2013. Am discutat mult şi despre dezvoltarea schimburilor şi cooperării comerciale, pentru impulsionarea sectorului IMM, pe baza unor evenimente de brokerage şi misiuni economice, dar am accentuat şi necesitatea de a dezvolta proiecte sustenabile, pe baza principiilor enunţate în strategiile europene, care urmăresc creşterea economică bazată pe cunoaştere şi crearea de locuri de muncă pe termen lung, prin subvenţionarea tehnologiilor ecologice”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Un aspect concret discutat în cadrul acestei întrevederi a vizat organizarea celei de-a doua ediţii a Misiunii economice a oamenilor de afaceri din Landul Brandenburg în Regiunea Centru, în perioada 16-20 octombrie 2011, cât şi posibilitatea organizării unui schimb de informaţii, printr-o vizită similară, a oamenilor de afaceri din Regiunea Centru în landul german. Partenerii din Brandenburg şi-au manifestat deschiderea pentru organizarea de acţiuni comune, destinate sectoarelor economice preocupate de utilizarea eficientă a resurselor de energie regenerabilă şi pentru cooperarea în domeniul investiţiilor în sectoare de mediu. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea