Rămâi conectat

Ştirea zilei

Spitalul din Alba Iulia. Scandalul destituirii șefului secției ATI, Ionel Mucea: Aparținătorul Marin Petruse nu respecta programul de vizită și a intervenit în actul medical

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul de etică al Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a decis, în urma scandalului destituirii șefului secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), Ionel Mucea, că aparținătorul Marin Ioan Petruse, a cărui soție a fost internată, nu a respectat în mod repetat programul de vizită și a intervenit în actul medical, ceea ce a creat premisele unei stări conflictuale. Cei doi au avut, apoi, un conflict verbal. 

spitalul-judetean-albaConsiliul de etică al Spitalului din Alba Iulia, după ce a ascultat declarațiile managerului Nicoleta Coșarcă, dr. Ionel Mucea, dr. Marcela Tureanu și asistentei șefe de la ATI, Doina Presecan, că în vară a existat un incident etic, soldat cu destituirea din funcție a șefului secției Ionel Mucea.

Judecătorii Tribunalului Alba au decis în luna noiembrie 2016 că demiterea a fost abuzivă, decizia nefiind definitivă însă executorie.

Consiliul de etică a spitalului consideră că între aparținătorul pacientei Petruse și doctorul Mucea a existat un incident etic ”prin atitudinea și limbajul necorespunzător folosite de aceștia”.

”Au fost încălcate principiile morale și deontologice în relația pacienți, aparținător – cadru medico-sanitar și personal auxiliar. Nerespectarea în mod repetat a programului de vizită din partea aparținătorilor și imixtiunea acestora în actul medical au creat premisele unei stări conflictuale mocnite între aceștia, pe de o parte și personalul secției pe de altă parte, stare care a degenerat în conflict verbal”, se arată într-un raport al consiliului de etică.

Recomandarea Consiliului de etică este aceea de a lua măsurile legale care se impun în ceea ce îl privește pe dr. Ionel Mucea, având în vedere incidentul etic.

Recomandarea Consiliului de etică este aceea de constituire a unei comisii medicale, cu invitarea centrelor medicale, de analiză a diagnosticului, conduitei terapeutice și a oportunității continuării tratamentului în secția ATI, pentru toți pacienții care necesită îngrijiri cronice-paliative, pentru a evita existența unor situații care ar putea fi calificate drept ”vulnerabilitate etică”.

De ce a fost demis doctorul Ionel Mucea

Reamintim că în data de 27 iunie 2016 doctorul Ionel Mucea a fost demis din funcția de șef al secției A.T.I., imputându-i-se o abatere de la etică, adică o altercație verbală dură pe care o avusese cu Marin Petruse, primarul din Pianu, a cărei soție este internată de mai mulți ani pe secția condusă de Mucea. Doctorul acuza la acea vreme faptul că Petruse nu respectă orarul de vizitare și că poate pătrude pe secție de câte ori dorește, având propria cartelă de acces, lucru care a dus la o stare conflictuală mocnită între aparținător și personalul de pe secție. Conflictul a escaladat într-un scandal în toată regula între cei doi, ulterior primarul Petruse înaintând un memoriu către conducerea Spitalului.

Doctorul Mucea acuza la acea vreme imixtiuni în actul medical, sugerând că decizia de demitere a fost dictată politic. Într-o conferință de presă organizată ulterior demiterii, managerul spitalului Nicoleta Coșarcă a explicat că ea nu are ce să îi reproșeze doctorului Mucea din punct de vedere profesional.

Precizăm că ziarulunirea.ro a fost prima publicație din Alba care a scris despre abuzul legat de revocarea doctorului Ionel Mucea din funcția de șef al secției A.T.I. de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

Citește și Decizie în instanță: Spitalul Județean Alba ”bun de plată” după destituirea doctorului Ionel Mucea – trebuie să-i achite 20.000 de lei despăgubiri și să-l repună pe funcție


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea