Rămâi conectat

Ştirea zilei

SPERANŢE RENĂSCUTE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Renunţarea de către România la ultima tranşă de un miliard de euro din împrumutul contractat cu FMI, Banca Mondială şi UE a avut reverberaţii multiple în mediile economico- financiare şi nu numai. „Ştirea zilei”, anunţată de preşedintele Traian Băsescu a făcut rapid înconjurul Europei luând prin surprindere investitorii străini, resemnaţi să rămână în espectativă până la limpezirea apelor în spectrul politic românesc şi apariţia unor semnale convingătoare de stabilitate economică. Cu puţin timp în urmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, îşi exprimase public dezamăgirea că nu a reuşit să obţină creştere economică în 2010 deşi a avut o bună colaborare cu Guvernul Boc în gestionarea împrumutului de 20 mld euro. Ajustarea abruptă a cheltuielilor bugetare însoţită de creşterea TVA – măsuri imperative absolut necesare pentru a ne corecta greşelile administrativ – financiare din ultimii 20 de ani – au accentuat inflaţia iar reducerea consumului nu putea decât să micşoreze şansele de revenire rapidă a economiei incomplet reformate. Cele mai mari 10 companii de stat, monitorizate special în cadrul vechiului acord de tip stand-buy, au acumulat în 2010 datorii către buget cu 34% mai mari faţă de anul anterior, acestea urcând la 6,86 mld. lei.
Impactul pozitiv al unei asemenea ştiri, întărită şi de încheierea unui acord preventiv, şi nu de împrumut cu FMI, este covârşitor. Prin acordul preventiv încheiat săptămâna trecută, FMI şi UE ţin la dispoziţia României timp de doi ani, fără comision, circa 5,3 mld. euro, bani care nu vor fi accesaţi decât în mod excepţional, pentru situaţii neprevăzute, de urgenţă. În felul acesta Guvernul va putea să lucreze în linişte la diminuarea efectelor negative ale programului de austeritate, asupra populaţiei. Mai ales că rezerva valutară a Băncii Naţionale, de circa 33 mld. euro este suficientă pentru asigurarea securităţii financiare a ţării. Atunci când premierul Boc a anunţat că salariile bugetarilor vor creşte cu 15% încă din februarie 2011 mulţi analişti s-au arătat sceptici că bugetul va suporta o asemenea cheltuială. Chiar dacă finanţele au realizat o mai bună colectare a veniturilor iar disciplina introdusă în cheltuirea banului public şi-a dovedit eficienţa. Ei bine, iată că România îşi permite fără probleme să renunţe la un miliard de euro. Mai mult, să încheie un acord nerestrictiv de susţinere financiară, fără ca FMI să mai poate impune decizii prin blocarea tranşelor de împrumut. Principalul câştig al anunţului preşedintelui Băsescu este redobândirea ÎNCREDERII în actul de guvernare nu numai în rândul investitorilor străini ci şi în rândul populaţiei. Pentru că România dă dovadă că se poate din nou descurca singură ca urmare a STABILITĂŢII şi CONSOLIDĂRII economiei reale. Poate fi clar pentru oricine că, în sfârşit, măsurile curajoase – luate de PDL cu riscul sacrificării capitalului politic – au efecte mult mai rapide decât ne aşteptam. România a urcat brusc pe locul 25 în lume ca atractivitate pentru investitori. Scăderea factorilor de erodare (şomaj, inflaţie) a indicatorului PIB ca rezultat al redobândirii încrederii populaţiei, înlătură suspiciunea că un spor de 1,5% al acestuia în anul curent nu este sustenabil.
Sigur, efectele pozitive ale măsurilor guvernamentale, vizibile pe moment doar în planul cifrelor, nu se vor vedea semnificativ, imediat, în buzunarul cetăţeanului. Dar permit ca, după doi ani de privaţiuni, în sufletul românilor să renască speranţa…
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea