Speranța de viață a scăzut în România cu 1.4 ani din cauza Covid-19: Numărul deceselor ar putea fi substanțial mai mare
Speranța de viață a scăzut în România cu 1.4 ani din cauza Covid-19: Numărul deceselor ar putea fi substanțial mai mare
Din cauza pandemiei de coronavirus, speranța de viață în România a scăzut cu 1,4 ani, dublu față de media UE, arată un raport european. Numărul deceselor de COVID ar putea fi substanțial mai mare, din cauza testării limitate și a accesului limitat la spitale al pacienților non-COVID.
Speranța de viață în România este una dintre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia COVID-19 a inversat unele din
câștigurile realizate începând cu anul 2000.
Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a prevenirii serviciilor și a sănătății publice, într-un sistem de sănătate care în prezent se bazează în mare măsură pe asistența medicală spitalicească.
Forța de muncă în domeniul sănătății de personal sanitar și nivelul ridicat al cheltuielilor din buzunar reprezintă bariere cheie în calea accesului.
Pandemia COVID-19 a stimulat crearea mai multor sisteme electronice de informații pentru a gestiona mai bine resursele de sănătate suprasolicitate, iar aceste ar putea oferi căi de consolidare viitoare a sistemului de sănătate.
Speranța de viață în România a crescut cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020, din cauza impactului COVID-19.
Comportamentele riscante în materie de sănătate contribuie la aproape jumătate din totalul deceselor. Românii raportează un consum mai mare de alcool și o alimentație mai nesănătoasă decât media UE, dar obezitatea la adulți este cea mai scăzută din UE.
Totodată, raportul mai arată că numărul real al deceselor legate de pandemia COVID ar putea fi mult mai mare decât numărul raportat de decese COVID: atât din cauza testării limitate din țară, dar și a faptului că nu sunt luate în calcul decesele la pacienții care nu au mai avut acces în spitale, din cauza pandemiei.
„Mortalitatea în exces din România este de 39.000 de decese, față de cele 16.000 de decese de COVID, raportate din martie până la finele lui decembrie 2020, arată raportul european”, arată studiul citat de newsweek.ro.
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată