Rămâi conectat

Actualitate

Speranța de viață a scăzut în România cu 1.4 ani din cauza Covid-19: Numărul deceselor ar putea fi substanțial mai mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Speranța de viață a scăzut în România cu 1.4 ani din cauza Covid-19: Numărul deceselor ar putea fi substanțial mai mare

Din cauza pandemiei de coronavirus, speranța de viață în România a scăzut cu 1,4 ani, dublu față de media UE, arată un raport european. Numărul deceselor de COVID ar putea fi substanțial mai mare, din cauza testării limitate și a accesului limitat la spitale al pacienților non-COVID.

Speranța de viață în România este una dintre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia COVID-19 a inversat unele din
câștigurile realizate începând cu anul 2000.

Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a prevenirii serviciilor și a sănătății publice, într-un sistem de sănătate care în prezent se bazează în mare măsură pe asistența medicală spitalicească.

Forța de muncă în domeniul sănătății de personal sanitar și nivelul ridicat al cheltuielilor din buzunar reprezintă bariere cheie în calea accesului.

Pandemia COVID-19 a stimulat crearea mai multor sisteme electronice de informații pentru a gestiona mai bine resursele de sănătate suprasolicitate, iar aceste ar putea oferi căi de consolidare viitoare a sistemului de sănătate.

Speranța de viață în România a crescut cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020, din cauza impactului COVID-19.

Comportamentele riscante în materie de sănătate contribuie la aproape jumătate din totalul deceselor. Românii raportează un consum mai mare de alcool și o alimentație mai nesănătoasă decât media UE, dar obezitatea la adulți este cea mai scăzută din UE.

Totodată, raportul mai arată că numărul real al deceselor legate de pandemia COVID ar putea fi mult mai mare decât numărul raportat de decese COVID: atât din cauza testării limitate din țară, dar și a faptului că nu sunt luate în calcul decesele la pacienții care nu au mai avut acces în spitale, din cauza pandemiei.

„Mortalitatea în exces din România este de 39.000 de decese, față de cele 16.000 de decese de COVID, raportate din martie până la finele lui decembrie 2020, arată raportul european”, arată studiul citat de newsweek.ro.

Sursa: alephnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 30 iunie 2024, în Transilvania și la munte: Caniculă și temperaturi ce se vor apropia de 40 grade Celsius. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 30 iunie 2024, în Transilvania și la munte: Caniculă și temperaturi ce se vor apropia de 40 grade Celsius. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni ANM a emis luni, 17 iunie 2024, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 17 – 30 iunie 2024. Specialiștii ANM anunță […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea