Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae 2023. Câți români își serbează onomastica în 6 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce nume derivate din Nicolae se sărbătoresc de Sfântul Nicolae sau Mos Nicolae 2023

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Nicolae

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui sâmbătă majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfântul Nicolae și mesaje de Moș Nicolae

Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica respectiv se numesc Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

SFANTUL NICOLAE este sărbătorit în 6 decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Semnificația numelui și originea numelui Nicolae

Numele Nicolae provine din grecescul Nikolaos, nume grecesc insemnand „victorie oamenilor”. Numele a fost format prin alăturarea elementelor grecești „nike (victorie)” si „laos (oameni)”. Numele Sfântului Nicolae este adesea asociat cu o persoană generoasă, altruistă, cu un bărbat darnic, puternic și curajos, înțelept și nepărtinitor.

Sfântul Nicolae este icoana bunătății și a dărniciei. Se trăgea din părinți creștini și bogați, dar, după moartea acestora, și-a împărțit averea săracilor și s-a călugărit. Ajungând Mitropolit, Sfântul Nicolae s-a ocupat de soarta celor necăjiți, ajutându-i cu merinde și bani, cu sfaturi și rugăciuni.

Numele Sfântului Nicolae a fost secole de-a rândul foarte îndrăgit și folosit în onomastica românească. În secolele trecute, nu era familie să nu aibă un Niculae, un Nicușor sau o Nicoleta.

Numele de Nicolae este folosit la noi drept prenume, dar și pe post de nume de familie. Semnificația lui veche este aceea de victoria poporului sau izbânda poporului, iar pentru creștinii ortodocși el este cunoscut drept un făcător de minuni, ocrotitor al copiilor, dar și al marinarilor și al pescarilor..


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea