Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

SOS Spitalul Cîmpeni! Apel disperat la consiliul județean și parlamentarii de Alba! Localnicii din Apuseni, uitați de autorități

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul orașului Cîmpeni, Călin Andreș, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, situația dificilă și totodată perspectivele sumbre privind Spitalul Orășenesc din Cîmpeni, o unitate sanitară care deservește peste 50.000 de locuitori din întreaga regiune a Munților Apuseni.

Edilul a explicat, exprimându-și nedisimulat îngrijorarea, că dacă nu se va găsi o soluție, mai precis dacă administrația județeană nu îl va spijini așa cum a promis în repetate rânduri, sănătatea localnicilor din Apuseni va avea de suferit.

Spitalul din Cîmpeni, singurul care funcționează la parametri din zona Apusenilor, este finanțat integral de Consiliul Local și Primăria Cîmpeni, în condițiile în care, potrivit lui Călin Andreș, ponderea pacienților tratați aici este de doar 20 la sută din totalul beneficiarilor. În aceste condiții, spitalul este subfinanțat și dacă nu se face ceva ân acest sens, situația se va înrăutăți substanțial din toamnă. Astfel, dacă spitalul nu va primi acreditarea în septembrie-octombrie, va trece de la categoria 4, în care este încadrat în prezent, la categoria 5, ceea ce va determina o reducere cu 30 de procente a serviciilor decontate de CAS Alba.

Asta în condițiile în care, potrivit primarului, finanțarea pentru cele 125 de paturi finanțate în prezent de Casa de Asigurări de Sănătate Alba nu se ridică la nivelul costurilor medicale asigurate pacienților la Spitalul Orășenesc Cîmpeni. Cu alte cuvinte, din cei circa 8.000 de pacienți deserviți anual de unitatea sanitară, doar 5.000 de cazuri au fost decontate de CAS Alba. Edilul susține că nici el și nici personalul spitalului nu îi poate trimite acasă pe bolnavii care vin la spital pentru că CAS nu decontează serviciile. Iar în aceste condiții povara costurilor apasă pe bugetul local al orașului, deși majoritatea pacienților sunt din localitățile vecine.

Pentru a proiecta o imagine sugestivă privind degradarea calității vieții moților în ceea ce privește accesul la servicii medicale, Călin Andreș a amintit că în 1986, anul în care spitalul a fost dat în folosință, existau 260 de paturi finanțate de sistemul de sănătate, iar în 2014, aproape 30 de ani mai târziu, numărul paturilor a ajuns la 125.

Soluțiile identificate de primarul din Câmpeni, care a solicitat sprijin concret de la Guvern, Consiliul Județean și parlamentarii de Alba ar fi următoarele:

1.CAS Alba să nu mai taie din paturile finanțate la spital.  Primarul se teme că un număr de încă 12 paturi vor rămâne fără finanțare, ceea ce ar însemna o reducere a bugetului spitalului, și așa total insuficient, cu 60.000 de lei lunar.

2.Aducerea mai multor medici la spitalul din Cîmpeni, până la sfârșitul anului. 15 medici sunt interesați, potrivit edilului, să vină să lucreze la spitalul orășenesc. Pentru acest lucru însă este nevoie să le oferi rezidenților niște condițiii minime, respectiv o cazare ieftină. Pentru acest lucru primarul a solicitat în repetate rânduri CJ Alba, circa 1,5 milioane de lei pentru a achiziționa Hotelul Tulnicul, situat în centrul orașului, al cărui proprietar – Cooperativa de Consum, este interesată să âl vândă. Aici, în cele 20 de camere funcționale  ar putea fi amenajate cabinete medicale, ar fi cazați medicii și profesorii care vin să lucreze în localitatea montană. Ulterior, celelate 50 de camere ale clădirii vor putea fi reabilitate și folosite în interesul comunității.

Pentru că același fenomen, ca și în cazul spitalului, se manifestă și cu școlile din Cîmpeni. La cele trei școli, din 3000 de copii, 70 la sută vin din afara localității. “Pentru că la Cîmpeni încă se face carte serios!”, a spus primarul.

Călin Andreș, primar Cîmpeni:Dacă nu primesc un răspuns pozitiv pentru cele 1,5 milioane de lei de la președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și consilierii județeni, până în luna septembrie, voi veni cu angajații spitalului în fața Prefectutii și CJ Alba. Am ajuns ca de un an de zile, asitentele și infirmierele să primească cu 30% mai puțin la salariu, iar de doi ani nu mai primesc nici tichete de masă.

Ceea ce mă doare foarte mult este faptul că totul se judecă electoral. Reamintesc însă că în Munții Apuseni sunt puțini votanți, dar importanți. Și dacă consiliul județean și parlamentarii de Alba nu se vor implica, numărul acestor votanți va scădea drastic în următorii ani.

Urmează să merg și la domnul Bănicioiu, ministrul Sănătății, încerc să ajung și la premierul Ponta, ca să le explic personal de ce avem nevoie de acești bani

Partea bună legată de spitalul din Cîmpeni este faptul că astăzi, 15 aprilie, au început lucrările de reabilitare la spitalul orășenesc, finanțate printr-un proiect pe fonduri europene, depus la ADR Centru în 2013. Valoarea proeictului de aproape 6 milioane de lei, însă în urma licitației valoarea a scăzut la puțin peste 2 milioane de lei. Cîștigătoarea licitației este societatea Simodor Grup din Alba Iulia. Potrivit edilului, va fi reabilitat aproximativ 40% din spitalul orășenesc, lucrările vizând în special ambulatoriul (reabilitare structură de rezistență, rampe acces, scări interioare, fațadă, izolare termică), sala de așteptare (mobilier nemedical), echipare cu aparatură medicală, monitor parametri vitali, EKG, etc).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu: A fost semnat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului Rețeaua de apă potabilă și canalizare va fi extinsă în mai multe sate din comuna Ighiu. În zilele de 15 și 24 aprilie au fost semnate procesele-verbale de predare-primire a amplasamentelor, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea