Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Sorin Bumb: ”Reorganizarea sistemului de sănătate vizează doar crearea de posturi pentru clientela politică”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sorin BumbSecretarul general adjunct al PDL Alba, Sorin Bumb, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că în opinia sa, restructurarea și reorganizarea DSP-urilor, a serviciilor de ambulanţă, a centrelor de transfuzii sanguine şi a centrelor judeţene de întreţinere a aparaturii medicale, așa cum este gândită de Guvern, nu rezolvă problemele  reale din sistemul sanitar.

Sub masca reorganizării sistemului sanitar şi a continuării reformei se ascunde de fapt dorinţa de a crea noi funcţii pentru a satisface propria clientela politică a celor de la guvernare. Aşa cum este gândită, descentralizarea sistemului face ca acesta să fie de fapt mai centralizat. Poate pare absurd la prima vedere, dar asta este esenţa reformei propuse de Ponta şi Nicolăescu: crearea a trei noi structuri: autorităţile regionale de sănătate; oficiile de monitorizare, control, evaluare, alerta şi reacţie rapidă; structurile autorităţilor administrative publice locale. Toate vor avea o structură organizatorică aprobată numai cu avizul Ministerului Sănătăţii. În plus, nu sunt definite rolurile autorităţilor regionale şi ale autorităţilor administraţiei publice locale: care ce preiau din atribuţiile actuale ale DSP-urilor?”, spune Sorin Bumb.

Acesta consideră că nu se pot realiza economii de 10 – 15 milioane în sistem în condițiile în care se înfiinţează două structuri noi la nivel de regiune, chiar dacă premierul Victor Ponta spune că se va realiza și o reducere de 1.000 de posturi.

Guvernarea Boc a fost acuzată că ocoleşte Parlamentul folosindu-se de ordonanţe de urgenţă deşi avea o majoritate fragilă, iată însă că actuala guvernare, cu o majoritate de peste 70%, ocoleşte cu bună ştiinţă dezbaterea unei legi extrem de importante, care priveşte organizarea sistemului cu impact asupra întregii populaţii, încercând, netransparent, prin ordonanţă de urgenţă, să îşi acopere neputinţa: în locul locurilor de munca promise se fac disponibilizări de 1.000 locuri de muncă doar în sănătate. În plus, din cauză că nu au găsit soluţii pentru susţinerea majorărilor salariale, bugetele spitalelor sunt acum mai mici decât anul trecut deşi salariile au crescut. Ponderea salariilor în bugetul unui spital este de circa 70% şi atunci ar fi fost logic ca bugetele spitalelor să crească datorită acestor majorări salariale.

Iată cum guvernul Ponta-USL calcă în picioare orice idee de dialog şi transparenţă adoptând nişte măsuri care afectează fiecare cetăţean al acestei ţări fără niciun fel de consultări cu autorităţile locale, cu organizaţiile profesionale sau cu sindicatele. Iată cum adevăratele probleme din sistem – costurile reale ale serviciilor spitaliceşti, stabilirea pachetului de servicii de bază care intră sub incidenţa asigurărilor de sănătate, protocoalele terapeutice, dotarea spitalelor cu aparatură medicală performantă, salarizarea medicilor şi găsirea unor soluţii pentru oprirea exodului acestora, găsirea unor noi surse de finanţare a sistemului sanitar – sunt intenţionat ocolite şi se acţionează doar pentru crearea unor locuri călduţe destinate clientelei politice”, a concluzionat democrat-liberalul din Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea