Sondaj IRES : 79% dintre români spun că în România lucrurile merg într-o direcție greșită
Sondaj IRES : 79% dintre români spun că în România lucrurile merg într-o direcție greșită
Vasile Dîncu a prezentat joi seara, în studioul Digi24, cel mai nou sondaj IRES. Potrivit datelor, 79% dintre respondenți spun că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% ar vota cu PSD și 27% cu PNL. „Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare”, spune sociologul.
La sondaj au răspuns 1.006 persoane, eroarea este de +/- 3,1% și a fost făcut în perioada 16-19 august.
1. Credeți că în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?
Direcția este bună – 19%
Direcția este greșită – 79%
Nu știu/Nu răspund – 2%
2. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, care este partidul politic pe care l-ați
vota?
PSD (Partidul Social Democrat) – 35%
PNL (Partidul Național Liberal) – 27%
USR-PLUS – 14%
PMP (Partidul Mișcarea Populară – 2%
UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 5%
Partidul Pro România – 2%
ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) – 1%
AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) – 14%
Candidat independent – 1%
Alt răspuns – 1%
Vasile Dîncu, sociolog: Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare.
Însă când este vorba de alegeri, și nu este o perioadă de alegeri, oamenii încă nu contabilizează aceste momente proaste ale partidelor, sau aceste emoții negative.
În general răspund doar cam 50% la această întrebare. 50% sunt nehotărâți în acest moment. Deci, într-un fel s-a îngroșat numărul celor nehotărâți, pentru că înainte de asta, ne răspundeau în jur de 65-70% cu cine votează. Acum au plecat o parte, iar această cifră a rămas oarecum ca medie, dar din mai puțin electorat. Adică s-au pierdut electori pentru partidele de la guvernare, doar că s-au mutat în zona nehotărâților.
Este o perioadă de trecere. S-ar fi văzut la absenteism. Și noi îl vedem în prelucrarea datelor, pentru că acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului.
În general, oamenii înainte de a face schimbări – pentru că există o vulnerabilitate a votului pentru partide și o volatitate mare a votului -, oamenii, înainte de a se muta la alt partid, sau trec printr-o fază din asta de nehotărâre, în care se gândesc, își dau o pauză de gândire, mai dau o speranță celor care au fost înainte preferați.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Taxa pe stâlp 2025, adoptată de Guvern. Reducere de 10% pentru companiile care plătesc taxa până în mai
Taxa pe stâlp 2025, adoptată de Guvern. Reducere de 10% pentru companiile care plătesc taxa până în mai Joi, 3 aprilie 2025, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a anuțat că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se impune așa numita „taxă pe stâlp” pentru construcțiile speciale private și publice. În urma negocierilor cu companiile […]