Sondaj BNR: Legislaţia financiar-bancară incertă şi impredictibilă, factor principal de risc pentru bănci
Legislaţia financiar-bancară incertă şi impredictibilă este principalul risc pe care-l indică bancheriii, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Banca Națională a României.
Conform grilei de evaluare, riscul cauzat de incertitudinea și impredictibilitatea cadrului legislativ în domeniul financiar-bancar este „ridicat” și, în același timp, „dificil de gestionat”.
Potrivit sondajului BNR, publicat de Agerpres, un alt factoi de risc semnificativ este creşterea costului de finanţare, ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii monedei naționale. Efectul acestei tendinţe este scădearea capacităţii de plată a ratelor, în special în cazul populației şi IMM.
Sondajul a mai identificat riscul sistemic asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială, acesta fiind tot „ridicat”, însă „gestionabil”, la fel ca și riscul apărut ca urmare a creșterii accelerate a creditării populației.
Riscuri sistemice „moderate” și în același timp „gestionabile” au fost apreciate ca fiind intensificarea legăturii dintre sectorul bancar şi cel public, precum și menținerea unei evoluții modeste a creditării sectorului companiilor nefinanciare, în condițiile unui mediu caracterizat de o disciplină la plată laxă, dar şi ale existenței unui potențial de creștere sustenabilă a creditării, cu implicații negative asupra perspectivelor economice pe termen mediu şi lung.
Analiza se bazează pe răspunsurile primite de la cele mai importante 12 instituții de credit din sistem, care deţin circa 86% din activele totale ale sectorului bancar în luna noiembrie 2017, mai arată BNR.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat finalizare proiect Scopul proiectului: Îmbunătățirea infrastructurii de educație la nivelul Municipiului Sebeș Beneficiar: municipiul Sebeș Perioada de implementare: 30.05.2019 – 12.07.2025 Valoarea totală a proiectului: 53.333.560,13 lei Valoarea cofinanțării UE : 2014 – 2020: 20.975.260,80 lei 2021 – 2027: 2.710.291,93 lei Rezumat proiect și activități: Implementarea acestui proiect a creat condiții pentru creșterea calității […]
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori (P)
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori Începând cu data de 1 iulie 2025, schema de sprijin pentru energie electrică prevăzută de OUG nr. 6/2025 încetează, iar prețurile finale plafonate de care ai beneficiat conform reglementărilor în vigoare nu vor mai fi […]
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Pe rafturile marilor retaileri găsim: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai […]