Sondaj BNR: Legislaţia financiar-bancară incertă şi impredictibilă, factor principal de risc pentru bănci

Paul Voicu - Primar 2020

Legislaţia financiar-bancară incertă şi impredictibilă este principalul risc pe care-l indică bancheriii, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Banca Națională a României.

Conform grilei de evaluare, riscul cauzat de incertitudinea și impredictibilitatea cadrului legislativ în domeniul financiar-bancar este „ridicat” și, în același timp, „dificil de gestionat”.

ELIT

Potrivit sondajului BNR, publicat de Agerpres, un alt factoi de risc semnificativ este creşterea costului de finanţare, ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii monedei naționale. Efectul acestei tendinţe este scădearea capacităţii de plată a ratelor, în special în cazul populației şi IMM.

Sondajul a mai identificat riscul sistemic asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială, acesta fiind tot „ridicat”, însă „gestionabil”, la fel ca și riscul apărut ca urmare a creșterii accelerate a creditării populației.

Mihail David - 2020

Riscuri sistemice „moderate” și în același timp „gestionabile” au fost apreciate ca fiind intensificarea legăturii dintre sectorul bancar şi cel public, precum și menținerea unei evoluții modeste a creditării sectorului companiilor nefinanciare, în condițiile unui mediu caracterizat de o disciplină la plată laxă, dar şi ale existenței unui potențial de creștere sustenabilă a creditării, cu implicații negative asupra perspectivelor economice pe termen mediu şi lung.

Analiza se bazează pe răspunsurile primite de la cele mai importante 12 instituții de credit din sistem, care deţin circa 86% din activele totale ale sectorului bancar în luna noiembrie 2017, mai arată BNR.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...