Rămâi conectat

Actualitate

Șomaj 2023: Calculul ajutorului de şomaj, actele necesare și condițiile de acordare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șomaj 2023: Calculul ajutorului de şomaj, actele necesare și condițiile de acordare

Printre altele, trebuie să ştiţi că noua formulă de calcul a şomajului este baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj plus cota procentuală din media venitului brut anual.

Astfel s-a ajuns ca ajutorul de şomaj să depăşească 600 de lei, baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj fiind majorată de la 75% din indicatorul social de referință până la 100% din indicatorul social de referinţă.

Cine vrea să beneficieze de ajutor de şomaj trebuie să ia în calcul că există mai multe condiţii de îndeplinit: pierderea locului de muncă să nu fie rezultatul unei situații care să poată fi imputată solicitantului de indemnizație de șomaj, să existe o asigurare pentru șomaj sau să fi contizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 care preced momentul solicitării acestei indemnizații de şomaj, solicitantul indemnizației de șomaj nu trebuie să realizeze venituri sau dacă solicitantul indemnizației de șomaj realizează venituri, acestea nu trebuie să fie mai mari decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Acte necesare pentru obţinerea ajutorului de şomaj

Pentru a ajunge să depuneţi o cerere pentru solicitarea ajutorului de şomaj trebuie să adunaţi mai multe documente. Ne gândim în primul rând la cererea-tip, dar şi la actul de identitate (în original), actele de studii și de calificare (în original și în copie) sau adeverinţă medicală.

De asemenea, trebuie să depuneţi acte care să ateste că nu realizaţi venituri sau că realizaţi venituri care nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă. Nu în ultimul rând, aveţi nevoie şi de un dosar-plic în care să adunaţi toate documentele menţionate mai sus.

Ce este şomajul tehnic

După cum se ştie, multe companii care au venituri în funcţie de comenzi mizează pe ideea de şomaj tehnic în perioada în care activitatea firmei este mai mică decât în mod normal.

Asta înseamnă că angajaţii care sunt trimişi în şomaj tehnic încasează o indemnizaţie în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea