Rămâi conectat

Curier Județean

Soluții SMART pentru plata taxelor și impozitelor locale la Ciugud: Cum își pot achita cetățenii obligațiile fiscale fără să se deplaseze la ghișeul primăriei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Soluții SMART pentru plata taxelor și impozitelor locale la Ciugud: Cum își pot achita cetățenii obligațiile fiscale fără să se deplaseze la ghișeul primăriei

Primăria Comunei Ciugud vine în sprijinul cetățenilor și le pune la dispoziție patru soluții smart pentru plata taxelor și impozitelor locale, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la sediul administrației locale pentru a achita, la ghișeu, obligațiile fiscale.

Ciugudenii pot astfel folosi stațiile electronice de plată, care sunt amplasate în fiecare sat al comunei, o aplicație de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluție de plată prin platforma de servicii digitalizate a primăriei (Global Pay) sau pot plăti prin platforma națională ghișeul.ro.

Citește și: Noi fonduri europene pentru Școala Gimnazială din Ciugud! Cum plănuiește comuna „smart” să atragă mai mulți bani pentru orele online

„Ciugudul este de câțiva ani un promotor activ al conceptului Smart Village, prin care încercăm să demonstrăm că digitalizarea serviciilor publice este o necesitate și o formă de respect față de cetățean. Pandemia COVID-19 ne-a arată că, din păcate, avem dreptate și administrația publică din România trebuie să implementeze rapid aceste soluții digitale pentru a putea rămâne oricând în contact cu cetățenii. În 2021, ghișeul unei instituții trebuie folosit de cetățeni doar în situații excepționale, iar plățile, interacțiunea, fsolicitarea și obținerea documentelor trebuie să se facă prin soluții electronice. Sperăm că, în curând, dosarul cu șină sau cozile de la ghișee vor deveni amintiri pentru toate instituțiile publice din România, iar serviciile oferite cetățeanului vor fi la un click distanță”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Soluții electronice de plată puse la dispoziția cetățenilor Comunei Ciugud:

 „Plătește on line” de pe site-ul Primăriei Ciugud (www.primariaciugud.ro)– buton care te direcționează la platforma Global Pay
https://www.globalpay.ro/public/ciugud/login/index/redirctrl/debite/rediract/debite/lang/ro
 Prin aplicația dedicată MobilePay Ciugud care poate fi descărcată din Google Play sau App Store
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.indecosoft.mobilepayciugud&gl=RO
https://apps.apple.com/ro/app/plata-impozite-mobilepay/id1014474114?l=ro
 Prin platforma națională ghiseul.ro:
https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/credentiale
 Prin stațiile de plată „Self Pay” amplasate în fiecare sat al comunei Ciugud: https://www.youtube.com/watch?v=J4jvlut4ZVA

Ciugudul este prima și singura primărie de comună din România care oferă cetățenilor posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor locale prin intermediul stațiilor de plată de tip „self pay”. Serviciul este implementat împreună cu compania Selfpay și reprezintă o metodă de plată a impozitelor și taxelor pentru proprietăți aflate în raza de administrare a Comunei Ciugud. Butonul „Impozite și Taxe Primăria Ciugud” poate fi accesat pe terminalele din județul Alba direct din ecranul principal sau din categoria „Alte Servicii” – „Impozite și Taxe Primăria Ciugud” pentru stațiile de plată din restul țării.

Plata în cadrul serviciului se poate face prin scanarea codului de bare de pe înștiințarea de plată, a „cardului cetățeanului” (un card primit de fiecare cetățean) sau prin introducerea manuală CNP/CUI. Procesul durează 2-3 minute și este cel mai rapid mod de plată cu numerar a taxelor și impozitelor locale.

SelfPay deține o rețea de 6 de Stații de Plată la nivelul Comunei Ciugud, amplasate în fiecare sat, și alte 91 de Stații de Plată la nivelul județului Alba, disponibile în magazinele de proximitate, precum si în rețele de retail sau în agențiile CEC Bank. În țară, În prezent, rețeaua SelfPay numără în România peste 5.200 de stații de plată, cu peste 170 de servicii disponibile.

În 2020, soluțiile smart de plată puse la dispoziția cetățenilor de Primăria Comunei Ciugud au fost folosite pentru aproape 80% din plățile efectuate de cetățeni.

Elemente de background:

În prezent, Ciugudul este promotor național al conceptului „smart village” implementând numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean. „Smart Village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, dar păstrând identitatea rurală. La sfârșitul anului trecut, Ciugud a primit premiul Best Smart Village Project, la Gala Smart City Industry Awards, pentru proiectele ce au ca scop crearea primei comunități creativ inteligente din mediul rural din România.

Ciugudul a implementat deja mai multe soluții „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetățean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetățenilor aplicații și o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent și un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene și cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe stații gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înființat prima „școală inteligentă” din mediul rural din România. Proiectul a devenit un exemplu național fiind intens promovat de mass-media și devenind totodată un model de bune practici în documentele de lucru ale Ministerului Educației și Cercetării. În acest context s-a născut programul de mentorat al Școlii Gimnaziale Ciugud prin care zeci de comunități rurale din întreaga țară sunt susținute cu informații pentru a-și implementa soluții tehnologice care să permită e-educația.

„Școala inteligentă” a devenit astfel un concept național menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația se poate dezvolta în mediul rural și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea