Solstițiul de iarnă 2023: Cea mai scurtă zi a anului, cu tradiții și obiceiuri speciale
Solstițiul de iarnă 2023: Cea mai scurtă zi a anului, cu tradiții și obiceiuri speciale
Solstițiul de iarnă 2023, care va avea loc pe 22 decembrie, marchează începutul iernii astronomice. Această zi este cea mai scurtă din an, cu o durată de doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.
În tradiția populară românească, solstițiul de iarnă este o zi magică, în care cerurile se deschid și toate dorințele devin realitate. De aceea, oamenii se pregătesc cu grijă pentru această zi, respectând diferite tradiții și obiceiuri.
Una dintre cele mai vechi tradiții este urcarea pe munte cu torțe aprinse pentru a întâmpina răsăritul soarelui. Se crede că această practică alunga spiritele rele și aducea noroc în noul an.
CITEȘTE ȘI: Vremea în luna decembrie 2023 până de Crăciun: Temperaturi normale în toată ţara și precipitații consistente
De asemenea, în trecut, de solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale, în special miei sau oi. Această practică a fost ulterior înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.
În unele sate din România, oamenii mai păstrează și astăzi aceste tradiții. De exemplu, în satul Șercaia, din județul Brașov, oamenii urcă pe munte cu torțe aprinse și fac o petrecere în jurul focului.
CITEȘTE ȘI: Prognoza meteo pentru Crăciun. Cum va fi vremea, anunţ oficial de la ANM
În plus, în ziua solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer. Se crede că, dacă vor face acest lucru, vor avea parte de noroc în tot anul 2024.
De asemenea, este important să nu fii singur în această zi, deoarece se spune că singurătatea atrage spiritele rele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația”
Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația” Economistul Radu Georgescu vorbește într-o postare în mediul online despre cum a evoluat educația în România, în ultimii 20 de ani. Acesta spune că în ziua de astăzi, lumea ascultă podcasturi cu persoane dubioase, […]
Vouchere pentru alimente 2025: Când vor fi încărcate cu prima tranșă Românii care dețin carduri sociale vor primi prima sumă pe aceste carduri în luna iunie 2025. Spre deosebire de anii trecuți, când cardurile erau încărcate cu 250 de lei la fiecare două luni, în 2025 suma a fost redusă la 125 de lei, acordată […]
Pensii 2025: Cum se calculează punctajul lunar. Precizări ale Casei de Pensii La determinarea punctajelor lunare pentru stabilirea pensiei, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurarilor sociale de stat, precizează Casa Națională de […]