Actualitate
Şoferii agresivi nu mai riscă să rămână fără permis: Parlamentari vor modificarea ordonanței
Şoferii agresivi nu mai riscă să rămână fără permis: Parlamentari vor modificarea ordonanței
Șoferii români care claxonează excesiv sau cei care dau flash-uri șoferilor, chiar și pe timp de noapte, nu vor mai rămâne fără permis pentru comportamentul lor. Inițiativa aparține mai multor parlamentari, care au depus un proiect de lege în acest sens.
Așadar, parlamentarii vor să modifice ordonanța de guvern care stipula faptul că șoferii agresivi în trafic vor rămâne fără permis auto. Se pare că parlamentarii vor aproba modificarea ordonanței guvernamentale chiar săptămâna viitoare. Dar ce fapte erau considerate ca fiind agresive la un șofer?
Ei bine, ordonanța guvernamentală spunea că șoferii agresivi sunt cei care folosesc semnalele luminoase și sonore în mod repetat pentru a obliga un alt șofer să elibereze banda de circulație, cei care circulă cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, cei care reduc brusc viteza de deplasare fără motiv întemeiat sau pleacă de pe loc cu patinare excesivă. Ei bine, toți acești șoferi nu mai riscă să rămână fără permis. Modificările au fost făcute la Comisia de Transporturi, însuşite și de Comisia Juridica, urmând să fie votate, săptămâna viitoare. Iată ce modificări urmează să mai sufere Codul Rutier:
Cum se modifică ordonanța guvernamentală
- Rămâi cu permis, chiar dacă eşti agresiv în trafic
Rămâi cu dovadă, dacă ai avut viteza mai mare de 70 km/ h decât limita admisă
Creşterea limitei de viteză pe drumurile expres de la 100 de km/h, la 120 de km/h
Poţi să iei permisul înapoi mult mai repede. Daca şoferul rămas fără permis da examen şi îl ia, perioada de suspendare se reduce la o treime şi nu cu o treime, cât era în Ordonaţa Guvernului.
Sursa: impact.ro
Actualitate
Minivacanța de PAȘTE 2023: Zile LIBERE de Paștele Ortodox și Paștele Catolic
Minivacanța de PAȘTE 2023: Zile LIBERE de Paștele Ortodox 2023 și Paștele Catolic 2023
Anual, de Paște, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, românii ortodocși și catolici se bucură de câteva zile libere din partea statului. Anul acesta, angajaţii românii vor avea o adevărată minivacanță de Paște.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Mai exact, românii vor fi liberi pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, pe 16 aprilie, în prima zi de Paște, dar și luni, pe 17 aprilie, în a doua zi de Paște 2023.
Cei care sărbătoresc Paștele Catolic vor avea libere următoarele zile: Vinerea Mare (7 aprilie), Sâmbăta Mare (8 aprilie), prima zi de Paște (9 aprilie) și a doua zi de Paște (10 aprilie).
Autorităţile au decis, pentru anul şcolar 2022-2023, ca vacanţa de primăvară 2023 să fie stabilită în aşa fel încât să încorporeze atât Paştele Catolic 2023, de pe 9 aprilie, cât şi Paştele Ortodox 2023, de pe 16 aprilie.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Astfel că vacanţa de primăvară 2023 ar urma să înceapă vineri, 7 aprilie 2023, şi să ţină până marţi, 18 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că elevii ar urma să fie liberi pentru o perioadă de aproximativ 12 zile.
Sursa: observatornews.ro
Actualitate
119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”
119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”
În perioada 24 – 26 martie a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu ediția 21 a Concursului Interjudețean de Matematică „Gheorghe Lazăr”, după o întrerupere cauzată de pandemie.
Concursul a fost organizat, conform tradiției, de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și Asociațiunea ASTRA, în colaborare cu Departamentul de Matematică și Informatică de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Concursul susține și promovează învățarea matematicii și s-a adresat elevilor claselor a VII-a – a XII-a, secțiunile matematică-informatică și științe ale naturii.
La ediția din acest an au participat 119 elevi din 7 județe: Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu.
Au fost acordate 9 premii I, 8 premii II, 7 premii III, 31 de mențiuni și 16 mențiuni speciale.
Fondul de premiere, în valoarea totală de 4925 lei, a fost obținut din donații și sponsorizări prin Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2007” și Asociațiunea ASTRA, care a asigurat și medaliile oferite premianților.
Lions Club Millenium Sibiu a asigurat, și la această ediție, premii speciale, în valoare totală de 500 lei, pentru elevii cu cele mai bune rezultate obținute la concurs.
Elevii cu cele mai mari punctaje obținute la cele două secțiuni au fost recompensați cu Premiul „Gheorghe Lazăr”.
A fost organizată și o mini-sesiune de comunicări „Matematica, componentă esențială a culturii”, care l-a comemorat pe Gheorghe Lazăr (1779-1823), dascălul poporului român, personalitate marcantă a culturii naționale, fondatorul învăţământului în limba naţională din România modernă. În semn de recunoaștere a meritelor sale, 5 iunie – ziua de naștere a marelui pedagog a fost declarată prin lege Ziua învăţătorului, începând din anul 2007.
Actualitate
Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție
Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție
Pensionarii speciali cu venituri mari nu sunt singurii care ar urma să aibă parte de impozitare de 15%, ci și pensionarii al căror venit este bazat doar pe ceea ce au contribuit, însă au lefuri consistente, conform amendamentelor Coaliției, consultate de către „Adevărul”.
Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului.
Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.
„Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.
(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:
a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.
Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”
Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.
Modificarea pentru magistrați
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.
Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul
Un amendament care prevedea instituirea de noi categorii de pensionari speciali a fost eliminat în amendamentele pe care le-au depus cei din PSD, PNL și UDMR.
„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1)”, e articolul care a fost eliminat.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 20 de ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Actualitateacum 11 ore
TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi