Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Situație explozivă la Alba! 560 de fermieri riscă pușcăria pentru că au beneficiat ilegal de subvenții APIA

Publicat

în

Un număr de 560 de crescători de ovine și bovine din județul Alba, care au beneficiat în perioada 2007-2010 de subvenții europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA), riscă să fie cercetați penal pentru fals în declarații, fiind totodată obligați să restituie banii obținuți (n.a. prima pe cap de animal) în perioada amintită, sumă care se ridică la peste 60 de miliarde de lei vechi.

Recordul privind cea mai mare sumă pe care un fermier din Alba trebuie să o restituie la APIA este deținut de un fermier din zona Blajului, obligat să dea înapoi nu mai puțin de 4 miliarde de lei vechi.

Informațiile au fost făcute publice vineri, 11 ianuarie, de către Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba și vicepreședinte al Consiliului județean Alba, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat faptul că fermierii vizați nu riscă închisoarea și se caută soluții ca cei care au dat declarațiile respective cu bună credință, să beneficieze de o amnistie fiscală, după ce își plătesc datoriile la bugetul local sau de stat, restanțe care i-au adus în  situația de față.

Roman (FOTO) a prezentat datele de mai sus, subliinind că vina revine în cea mai mare parte lui Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, care în urma unor Ordine de ministru emise în perioada semnalată, a stabilit ca  solicitanții de subvenții pentru creșterea ovinelor și bovinelor să facă dovada că nu au datorii la bugetul local sau de stat, printr-osimplă declarație pe proprie răspundere și nu prin cazierul fiscal cum ar fi fost normal. Astfel, în foarte multe cazuri, chiar dacă beneficiarii primelor pe cap de animal au atașat documente emise de primăriile localităților de domiciliu, conform cărora nu aveau astfel de datorii, ulterior au apărut amenzi sau alte obligații de plată, care au schimbat situația, fermierii devenind petse noapte beneficiari ilegali de subvenții.

Sitația a fost dezvăluită la nivelul întregii țări, în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că sumele plătite acestor fermieri sunt ilegale și trebuie recuperate integral, plus penalități și dobânzi.

APIA Alba a atacat în instanță procesul verbal de constatare al Curții de Conturi Alba, a pierdut prima înfățișare la Curtea de Apel și așteaptă judecarea cauzei în următoarea instanță, în 18 ianuarie 2013, la Înalta Curte de casație și Justiție. Dacă hotărârea ÎCCJ va fin negativă, atunci APIA Alba este obligată să formuleze plângeri penale în cazul tuturor celor 560 de beneficiari pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații.

În cazul unui număr foarte mare din acești beneficiari de subvenții însă, sumele datorate la bugetul local, de care se pare că nu aveau cunoștință, sunt derizorii, de doar câțiva lei.

Pe lângă necazul celor 560 de fermieri și al familiilor acestora, o altă problemă va fi supra încărcarea în perioada următoare a instanțelor de judecată din Alba  cu procesele rezultate în urma plângerilor penale și de recuperare a prejudiciului de către APIA.

Soluția pentru care Florin Roman a început deja demersurile la Ministerul Agriculturii ar fi o amnistie fiscală, care să îi aducă în legaliate pe fermierii care au dat dovadă de bună credință la întocmirea declarațiilor pe propria răspundere. Vicepreședintele CJ Alba a adus ca argument practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul unor situații similare din Ungaria și Polonia, unde fermierilor nu li s-au întocmit dosare penale, pentru că există decizii definitive care arată că faptul de a declara în mod eronat anumite date cu privire la acordarea subvențiilor nu sunt de natură penală.

“Soluția pe care o vedem noi pentru această situație este ca ministrul Agriculturii Daniel Constantin să emită un act normativ prin care acești fermieri, care fac dovada că pur și simplu nu au știut că au debite restante, să fie scutiți de la restituirea sumelor imputate.

O să dau exemple concrete, care demonstrează că acei oameni pe lângă o ușoară indiferență, chiar nu au dat dovadă de rea credință. Au obținut  adeverințe de la primării că nu au datorii la bugetul de stat și ulterior le-a apărut o amendă, o amendă de care nu au știut sau de care au uitat. Sunt chestiuni care ni se întâmplă fiecăruia dintre noi.

Publicitate

Vorbim de soluția unei amnistii fiscale pentru cei care au dat dovada bunei credințe când au dat declarațiile și care își vor plăti datoriile la bugetul local sau la cel de stat. Eu altă soluție nu văd.

M-am uitat și pe practica CEDO și există situații similare în Ungaria și Polonia. Aici acești fermieri nu au fost catalogați ca infractori, adică nu s-au întocmit dosare penale, pentru că există decizii definitive care arată că fapta de a declara în mod eronat anumite date cu privire la acordarea subvențiilor nu este de natură penală. Asta arată hotărâri definitive din practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Un act normativ de amnistie fiscală îi va scuti pe fermierii din Alba și din întreaga țară aflați în situația semnalată, de această batjocură și purtare pe la instanțele de judecată pentru fals în declarații, cu dosare penale.

Au greșit și beneficiarii, și unii primari, care nu i-au atenționat pe acești oameni că există un act normativ cu reglementările semnalate, dar după cum spuneam, principalul vinovat este Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.

Sunt fermieri cărora li s-au întocmit dosare penale pentru că au 1 leu sau 2 lei datori la bugetul local, deci nu vorbim despre sume mari, pe care beneficiarii ar fi avut interesul să le ascundă în declarațiile lor la APIA, ci de sume foarte, foarte mici”, a delarat Florin Roman.

Declarație Florin Roman – prima parte:

“Ca urmare a 3 ordine de miniștrii date în 2010, ordinul 23 din 04.2010 semnat de Adrian Rădulescu, în calitate de ministru al Agriculturii și ordinul 10 și ordinul 215 din 2009 semnate de Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, la ora actuală avem în județul Alba 560 de fermieri, beneficiari ai primei de exploatație și a primei pe cap de animal, care sunt obligați să restituie aproape 65 de miliarde de lei vechi către APIA.

Potrivit celor 3 Ordine, acești fermieri puteau primi subvențiile respective, care prevăd ca solicitanții de ajutoare pentru creșterea bovinelor și ovinelor să nu aibă datorii restante la bugetul local și/sau la bugetul de stat la data solicitării. Ne referim la fermierii care au primit subvențiile în perioada 2007-2010.

La ora la care noi discutăm se pune problema unor plângeri penale și decizii de imputări pentru cei 560 de fermieri și un prejudiciu stabilit de Curtea de Conturi de 62,4 miliarde de lei vechi.

Curtea de conturi a notificat inițial la nivelul județului Alba 656 de fermieri în această situație, valoarea prejudiciului fiind atunci undeva la 70 de miliarde de lei vechi.

În urma notificărilor aproape 90 de fermieri au reușit în baza actelor doveditoare prezentate să facă dovada că nu aveau nici un leu datorie la bugetul local sau la bugetul de stat la sfârșitul anului. Adică au apărut erori materiale, care în cele din urmă au fost rezolvate.

Publicitate

Partea tragică a acestui demers este că APIA este obligată de Curtea de Conturi și de legislația românească să formuleze plângeri penale împotriva celor 560 de fermieri.

Fermierul a dat o declarație pe proprie răspundere, semnată, neautentificată la notar, că nu are debite la sfârșitul anului. Din punctul meu de vedere prima vină pentru această situație revine fostului ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, care a dat un Ordin prost. În astfel de situații dovada faptului că nu ai datorii la buget este cazierul fiscal și în mod normal în ordin ar fi trebuit să apară obligativitatea depunerii cazierului fiscal, care atestă că nu ai datorii și nu o declarație pe proprie răspundere.

De aici a plecat toată această nebunie și suntem în situația ca în baza acestui ordin 560 de fermieri să fie obligați să restituie banii obținuți de la APIA, plus penalitățile și dobânzile aferente.

Cred că soluția cea mai bună ar fi pentru fermierii vizați, în cazul în care se va ajunge la procese penale, să se mergă pe avocați individuali și nu pe asociație.

Publicitate

Opinii - Comentarii

Calendar Ortodox luna AUGUST 2021: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite în această lună

Publicat

în

Calendar Ortodox luna AUGUST 2021: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite în această lună

În calendarul creștin ortodox al lunii august sunt remarcate trei sărbătoari de mare importanță, în data de 6 august, Schimbarea la Față a Domnului, în data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului și în data de 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

1 Duminică – Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului; Scoaterea Sfintei Cruci – Ap. Romani XII, 6-14Ev. Matei IX, 1-8glas 5, voscr. 6 Dezlegare la ulei si vin


Vindecarea slabanogului din Capernaum – Ap. Romani XII, 6-14Ev. Matei IX, 1-8glas 5, voscr. 6
Duminica nr: 1


2 Luni – Aducerea moastelor Sfantului Arhidiacon Stefan Post
3 Marți – Sfintii Isachie, Dalmat si Faust
4 Miercuri – Sfintii sapte tineri din Efes
5 Joi† – Sfantul Ioan Iacob Hozevitul
6 Vineri† – Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste) Dezlegare la peste
7 Sâmbătㆠ– Sfanta Teodora de la Sihla Dezlegare la ulei si vin
8 Duminică – Sfantul Emilian Marturisitorul, episcopul Cizicului; Sfantul Ierarh Miron – Ap. Romani XV, 1-7Ev. Ioan IX, 27-35Ioan XVII, 1-13glas 6, voscr. 7


Vindecarea a doi orbi si un mut in Capernaum – Ap. Romani XV, 1-7Ev. Ioan IX, 27-35Ioan XVII, 1-13glas 6, voscr. 7
Duminica nr: 2

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” de Sf Ion


9 Luni – Sfantul Apostol Matia Post
10 Marți – Sfantul Lavrentie
11 Miercuri† – Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului
12 Joi – Sfintii Mucenici Fotie si Anichit
13 Vineri – Sfantul Tihon de Zadonsk
14 Sâmbătă – Sfantul Proroc Miheia Dezlegare la ulei si vin
15 Duminicㆠ– Adormirea Maicii Domnului – Ap. Filipeni II, 5-11I Corinteni I, 10-17Ev. Luca X, 38-42XI, 27-28Matei XIV, 14-22glas 7, voscr. 8


Predica la Duminica a VIII-a dupa Rusalii – Ap. Filipeni II, 5-11I Corinteni I, 10-17Ev. Luca X, 38-42XI, 27-28Matei XIV, 14-22glas 7, voscr. 8
Duminica nr: 3


16 Luni† – Sfintii Martiri Brancoveni
17 Marți† – Sfantul Mucenic Miron; Sfantul Gheorghe Pelerinul
18 Mierucuri – Sfantul Ioan de Rila – ocrotitorul Bulgariei Post
19 Joi – Sfantul Andrei Stratilat
20 Vineri – Sfantul Proroc Samuel Post
21 Sâmbătă – Sfantul Apostol Tadeu; Sfintii Mucenici Donat, Romul, Silvan si Venust
22 Duminică – Sfantul Mucenic Agatonic – Ap. I Corinteni III, 9-17Ev. Matei XIV, 22-34glas 8, voscr. 9


Umblarea pe mare – potolirea furtunii – Ap. I Corinteni III, 9-17Ev. Matei XIV, 22-34glas 8, voscr. 9
Duminica nr: 4


23 Luni† – Sfantul Mucenic Lup
24 Marți – Sfantul Mucenic Eutihie
25 Miercuri – Aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu Post
26 Joi – Sfintii Adrian si Natalia
27 Vineri – Sfantul Fanurie Post
28 Sâmbătă – Sfantul Moise Etiopianul
29 Duminicㆠ– Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul – Ap. Fapte XIII, 25-33I Corinteni IV, 9-16Ev. Marcu VI, 14-30Matei XVII, 14-23glas 1, voscr. 10

Publicitate

Citește și: Sfântul Alexandru: Idei de mesaje, urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi de ziua numelui


Vindecarea lunaticului – Ap. Fapte XIII, 25-33I Corinteni IV, 9-16Ev. Marcu VI, 14-30Matei XVII, 14-23glas 1, voscr. 10
Duminica nr: 5


30 Luni† – Sfantul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Rasca si Secu; Sfantul Alexandru
31 Marți – Punerea in racla a braului Maicii Domnului

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea

Publicat

în

Autoarea Aurelia Marinescu explică, în cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, ce trebuie să facem când intrăm într-un restaurant, ce este politicos şi ce ne poate crea o imagine urâtă în faţa celorlalţi.

Intrarea

Bărbatul care însoţeşte o femeie are obligaţia să-i deschidă prima uşă, cea din stradă, lăsând-o să păşească înaintea lui. Îşi conduce invitata la garderobă, unde o ajută să-şi scoată haina. Primul care intră în sală (deci pe a doua uşă) este bărbatul pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă. Indiferent de situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte. Bărbatul ţine scaunul invitatei sale şi apoi ocupă locul de vizavi, dacă este liber; dacă nu, se aşează alături.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

La masă

Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comandă. O adevărată doamnă evită să discute cu chelnerul. Dacă la masă iau parte mai multe perechi, comanda va fi făcută de unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor.

Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, apoi ne punem şervetul pe genunghi. Îl folosim doar pentru a ne şterge, la nevoie, buzele şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.

Reclamaţiile

Recunoaştem oamenii bine crescuţi după cât de rar fac reclamaţii şi după tonul calm pe care-l au când totuşi le fac. Nu sunt admise discuţiile în contradictoriu cu chelnerii, chiar dacă avem dreptate. Nu ne dăm în spectacol! Orice nemulţumire se adresează şefului de sală sau patronului restaurantului. Fără nervi, fără ţipete, fără ameninţări.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Nota de plată şi plecarea

Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul pentru a achita nota de plată. Nu discutaţi nota cu invitaţii dumneavoastră, manifestându-vă satisfacţia că masa a costat puţin sau decepţia că a costat prea mult. La plecare bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgând uşor scaunul. Ca şi la intrare, el merge cu un pas înainte, fără a lăsa impresia că nu sunt împreună.

Publicitate

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Situaţii speciale la restaurant:

  • Se întâmplă uneori să fim „uitaţi” după ce am făcut o comandă. Nu vom bate cu o monedă sau cu tacâmurile în pahar. Când vorbim cu chelnerul ne sculăm de la masă şi reamintim că aşteptăm de mult. Vom fi fermi, dar nu vom face comentarii agresive.
  • Când ne scapă ceva de pe masă, o măslină, o chflă, şi sunt la îndemână, să nu considerăm lipsit de distincţie gestul de a le ridica şi a le pune undeva pe masă, deoparte.
  • Dacă nu vă place nimic, nici serviciul, nici mâncarea, nu faceţi scenă personalului din restaurant. Plătiţi şi plecaţi, nu înainte de a vă spune părerea patronului, precizând că veţi ocoli în viitor localul său.
  • Ceea ce am plătit, dar nu s-a mâncat sau nu s-a băut nu se ia acasă. Nici cererea adresată chelnerului de a ne face un pachet pentru câine sau pisică nu produce o impresie prea bună.
Citește mai mult

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Reguli de conduită pentru participanții la o înmormântare

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE: Reguli de conduită pentru participanții la o înmormântare

Decesul unei persoane reprezintă unul dintre evenimentele triste care fac parte din viața noastră. În cazul în care ne aflăm în situația de a participa la înmormântarea unei persoane trebuie să respectăm anumite reguli de conduită.

Prima este aceea ca în momentul în care aflăm vestea morții unei persoane cunoscute să telefonăm familiei pentru a prezenta condoleanțe. Nu sunt necesare multe cuvinte în astfel de situații, e suficient să spunem ”Îmi pare rău, Dumnezeu să-l/s-o ierte!”.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Putem întreba cu ce putem ajuta, cum putem fi de folos, fie că ne punem automobilul la dispoziție, fie că dăm o mână de ajutor la cumpărături. Dacă persoana decedată este apropiată, este chiar firesc să ajutăm familia defunctului.

Dacă mergem acasă la persoana decedată sau la capela unde este depusă, vom da mâna cu membrii familiei decedatului și vom spune câteva cuvinte frumoase despre persoana pe care au pierdut-o. Sunt momente dificile, în care e greu să găsești cuvintele potrivite pentru a exprima părerea de rău, compasiunea. În niciun caz nu vom pune întrebări nepotrivite: ”Cum a murit?”, ”S-a chinuit?”, dar nici nu vom rosti cuvinte care pot răni familia, cum ar fi ”Bine că a luat-o Dumnezeu, că prea se chinuia cu boala!”, chiar dacă decesul a venit după o perioadă lungă de boală/suferință.

Vom merge cu flori, de obicei număr par, și cu lumânări. Vom pune florile în vasele pregătite pentru acest lucru și vom aprinde lumânarea pe care o vom ține în mână câteva minute, apoi o punem în suportul/vasul pentru lumânări. În cazul în care aduceți o coroană sau o jerbă de flori, aceasta va fi lăsată în locul rezervat coroanelor. Mare atenție la mesajul scris pe panglica de pe coroană! Un mesaj simplu e cel mai potrivit.

Vom alege o ținută în culori închise, nu neapărat negru, se poate alege și o ținută bleumarin, gri închis, maro, verde închis, kaki, mov închis. Hainele vor fi decente, fără accesorii — ținte, lanțuri, capse, imprimeuri cu mesaj. Este penibil să apari la o înmormântare cu un tricou negru pe care e inscripționată o reclamă, un desen sau un mesaj nepotrivit. Mai bine alegeți un tricou de altă culoare închisă, fără inscripții.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

La astfel de evenimente există obiceiul de a se prinde fiecărui participant la înmormântare, de reverul hainei, o bucată de pânză sau catifea neagră. Nu trebuie să refuzați persoana care vine să pună acest însemn al doliului. Îl veți păstra prins la haină până la încheierea ceremoniei.

Dacă între participanții la înmormântare sunt persoane care discută detalii despre viața defunctului, evitați să participați la discuție. În cazul în care cineva vă adresează direct o întrebare despre persoana decedată, veți aminti un moment frumos din viața acesteia.

Există situații în care unul dintre membrii familiei ar putea dori să vă spună ceva despre decedat. Ascultați-l. Sunt momente în care simte nevoia să spună cuiva ce simte, scrie agerpres.ro

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

După înmormântare, dacă sunteți invitați să participați la masa de pomenire a defunctului, nu veți refuza. Familia s-a pregătit special și uneori cu eforturi financiare pentru acest lucru. E neplăcut pentru un membru al familiei să fie refuzat. Veți merge la masă, veți sta la locul unde vi se spune să vă așezați, dar veți evita să transformați masa de pomenire într-o petrecere. Nu se dă noroc cu paharul de băutură în astfel de situații, ci se varsă un strop din conținutul paharului, de obicei în farfurie sau pe o felie de pâine (nu pe jos, nici pe masă), în memoria persoanei decedate. La masă puteți vorbi despre persoana care a decedat, amintindu-vă momente frumoase petrecute alături de aceasta.

La plecare vă veți lua rămas bun de la membrii familiei, exprimându-vă regretul pentru pierderea persoanei dragi.

Publicitate

Este frumos să dați un telefon a doua zi sau în zilele următoare, să întrebați din nou dacă puteți ajuta cu ceva membrii familiei. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare