Rămâi conectat

Actualitate

Sistemul sanitar din Spania, copleșit de al doilea val al epidemiei de coronavirus. În apropiere de aeroportul din Madrid, o armată de macarale munceşte nonstop  pentru a ridica ”spitalul pandemiilor”

Publicat

în

În apropiere de aeroportul din Madrid, o armată de macarale munceşte nonstop  pentru a ridica ”spitalul pandemiilor”, însă al doilea val al epidemiei covid-19 a început deja şi pune la grea încercare sistemul sănătăţii, relatează AFP, scrie News.ro.

De-a lungul autostrăzii, zeci de camioane ridică nori de praf, pe un imens teren gol, unde aproape 450 de muncitori muncesc zi şi noapte, din iulie. Betoniere fac beton continuu, ţevi deversează ciment, iar sudori împroaşcă cu scântei de pe stâlpi înalţi.

”Acum două luni, aici nu era nimic”, spune zâmbind Alejo Mirando, directorul infrastructurilor sanitare ale regiunii Madrid, cea mai afectată de covid-19 în primăvară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Finanţat de Guvernul regional cu o sumă care ”depăşeşte 50 de milioane de euro”, Spitalul Isabel Zendal, supranumit ”spitalul pandemiilor”, un complex uriaş de 45.000 de metri pătraţi va putea primi peste 1.000 de bolnavi în cazul unei crize sanitare.

Arhitectura – bovindouri pentru supravegherea pacienţilor fără a se contamina, saloane mari fără camere individuale, saloane cu presiune negativă în vederea efectuării de autopsii – a fost gândită, precizează Alejo Mirando, pentru a se ”evita transmiterea încărcăturiii virale” şi se inspiră după Ifema, parcul de expoziţie transformat din martie în mai în spital de campanie.

O promisiune a unei mai bune pregătiri împotriva unui al doilea val al epidemiei covid-19, acest spital va fi însă predat prea târziu pentru a trata valul de pacienţi care copleşeşte deja centrele de sănătate.

”OPRIREA VALULUI”

”Evoluţia epidemiei la Madrid ne îngrijorează”, a recunoscut luni premierul spaniol Pedro Sanchez, care urmăreşte cu îngrijorare regiunea cu peste 6,5 milioane de locuitori ce reprezintă, de la începutul epidemiei, aproape un sfert din cele peste 29.000 de morţi din cauza covid-19 în ţară.

În ultimele şapte zile, Madridul a înregistrat 73 din cei 191 de morţi şi 30% din cazurile depistate.

Situaţia este ”foarte, foarte îngrijorătoare”, recunoaşte medicul Silvia Duran, o purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Medicilor Amyts, care evocă ”o rapiditate a progresiei” curbei contagiunii, ”similară celei de la începutul pandemiei”.

”Centrele de sănătate (în care muncesc medici curanţi plătiţi de regiune) reuşesc să oprească al doilea val”, însă ”spitalele se pregătesc, iar 16% dintre paturile lor sunt deja ocupate de pacienţi cu covid-19”, faţă de 6% în restul ţării, continuă ea.

”Ne aflăm pe marginea prăbuşirii”, confirmă José Molero de la Sindicatul CSIT. ”Viitoarea etapă va avea loc atunci când populaţia se va duce direct la spital, pentru că nu mai poate fi primită de medici” curanţi.

Lipsa personalului, resurselor şi odihnei fac ca medicii să fie ”sleiţi”, epuizaţi, pentru că primesc ”până la 60 de pacienţi” pe zi, continuă el.

”ZONĂ CU RISC RIDICAT”

Dens populat şi ”hub”-ul transporturilor din ţară, Madridul este o ”zonă cu risc ridicat”, sublinia luni Fernando Simon, epidemiologul-şef de la Ministerul Sănătăţii.

Însă regiunea, care este competentă în domeniul sănătăţii, vrea să dea asigurări.

”Situaţia este, pentru moment, suportabilă”, declară pentru AFP Antonio Zapatero, consilierul îndomeniul Sănătăţii Publice al regiunii, recunoscând o creştere a cazurilor ”de o lună şi jumătate”, mai ales în ”sudul regiunii”.

Guvernată de Partidul Popular (PP, dreapta, opoziţie), regiunea a sfârşit prin a cere să beneficieze de 150 de militari, care i-au fost puşi la dispoziţie de Guvernul de stânga spaniol, pentru a o ajuta să identifice contactele bolnavilor cu covid-19.

Acest anunţ nu a fost suficient. Un colectiv de medici intenţionează să depună plângere împotriva Guvernului regional, în timp ce alte câteva sute îi reclamă, într-o scrisoare deschisă, ”să acţioneze în vederea evitării unei noi prăbuşiri a sistemului” sănătăţii.

Personalul medical cere, între altele, să se facă angajări sau să se recurgă la munca la distanţă, pentru a evita să fie infectat la rândul său.

”Noi suntem cei care se vor îmbonăvi”, avertizează Silvia Duran, amintind că Spania a deţinut în aprilie recordul mondial al personalului medical contaminat (20% din cazuri), potrivit unui raport european al Sănătăţii.

”Noi trebuie să creăm sinergii între responsabilii politici şi ştiinţifici, fără care autoinomia va începe prost. Nu ne putem permite să retrăim ceea ce am trăit în primîvară”, subliniază Pilar Serrano, secretara Asocieaţiei Sănătăţii Publice din Madrid.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ALERTĂ: COD PORTOCALIU de inundații în județul Alba, până mâine. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ: COD PORTOCALIU de inundații în județul Alba, până mâine. Zonele vizate

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat codul de inundații valabil și pentru județul Alba astăzi, 29 mai.

COD PORTOCALIU

În intervalul 29.05.2022 ora 18:00 – 30.05.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenţii de stânga aferenți sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu – bazin amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara și Gorj), Gilort – bazin amonte S.H. Târgu Cărbuneşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Motru – bazin amonte S.H. Broşteni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Olt – afluenţii aferenți sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea).

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc

Publicat

în

R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc

R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecție specială în prezența regizorului la sala de evenimente „Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, duminică, 5 iunie, începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

Caravana Zilele Filmului Românesc va avea loc în luna iunie în mai multe orașe din țară, prima oprire fiind la Sebeș. R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, au apărut și primele recenzii elogioase în publicațiile internaționale: „Secvențe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety. „Mungiu disecă cu o claritate glacială xenofobia societății românești (și a oricărei alte societăți)” scrie Christoph Petersen în Filmstarts.

Elit - Gustul Desăvârșit

Spectatorii din Sebeș vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul Cristian Mungiu, pe 5 iunie. Regizorul va purta o discuție cu publicul după proiecție. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Intrarea este liberă și se pot face rezervări la numărul de telefon 0372930929.

R.M.N. îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Imaginea îi aparține lui Tudor Vladimir Panduru, scenografia Simonei Pădurețu, iar montajul lui Mircea Olteanu, Tudor Reu fiind producătorul executiv al filmului.

Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Publicat

în

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Meteorologii ANM au actualizat atenționarea de tip COD PORTOCALIU pentru județul Alba în cursul zilei de astăzi, 29 mai. Aceasta va fi valabilă până mâine la ora 10.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare