Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sistemul informatic al cardului de sănătate funcționează cu poticneli și îngreunează finalizarea serviciilor medicale în județul Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistemul informatic al cardului de sănătate funcționează cu intermitențe și poticneli și îngreunează finalizarea serviciilor medicale, iar pacienții au mai mult de așteptat, a precizat președintele Colegiului Medicilor Alba, dr. George Haber.

Primele zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a sistemului cardurilor de sănătate au venit cu stres și nervi pentru medicii, farmaciștii și pacienții din județul Alba, care nu au putut beneficia la timp, de finalizarea serviciilor medicale din cauza faptului că sistemul informatic a funcționat cu dificultate, iar consultațiile au durat mai mult.

”Sistemul funcționează cu intermitențe, cu poticneli. Sunt perioade când nu putem activa și nu putem oferi serviciile medicale pentru ca nu funcționează sistemul. Nu putem elibera rețete. Sunt perioade când funcționează. Efortul suportat de acest sistem informatic este prea mare pentru avalanșa de raportări de servicii medicale. Casa națională și cei care se ocupă de sistem ar trebui să gândească o soluție care să facă față la solicitări”, a precizat președintele Colegiului Medicilor Alba.

Dr. Haber a precizat că în jur de 85 la sută dintre locutorii județului Alba au card de sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate promite că problemele vor fi remediate în cel mult două săptămâni, iar pană la distribuirea tuturor cardurilor toţi asiguraţii trebuie să primească servicii medicale gratuite precizează din nou CNAS, care anunţă sancţiuni dure pentru furnizorii care nu respectă acest drept.

Medicii de familie susţin că funcţionarea cardurilor este nesatisfăcătoare.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sanda Alexiu, a declarat că în aceste condiţi consultaţiile s-au preungit din cauza imposibilităţii de a activa cardurile.

Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale, Vasile Ciurchea, a declarat că folosirea cardului de sănătate nu blochează sistemul informatic, ci doar crează o întârziere în răspuns.

El crede că toate problemele vor fi rezolvate în cel mult două săptămâni.

Cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Preşedintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat, pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, se plăteşte de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea