Rămâi conectat

Politică Administrație

Sistemul de sănătate din România, pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile – susține europarlamentarul Cristian Bușoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienților români, potrivit europarlamentarului Cristian Bușoi.

salarii-medici-660x375„Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile. Și ca investiții, cheltuială pe cap de locuitor și ca indicator de sănătate. Cred că cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienților și de felul în care pacienții sunt tratați în sistemul de sănătate din România. Aici sunt asociații puternice ale pacienților europeni care ridică constant această chestiune, finanțarea scăzută în comparație cu alte țări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente și la inovații în comparație cu pacienții din alte țări europene și, sigur, un lucru foarte important, migrația medicilor și a personalului medical în general din România către țările dezvoltate din vestul Europei”, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureș, Cristian Bușoi, la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar.

Bușoi a menționat că UE, prin mecanismul semestrului european, face o serie de recomandări, iar în ultimele rapoarte s-au făcut referiri și la sistemul de sănătate din România.

„Cel mai important instrument însă pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistență Banca Mondială, Comisia Europeană și FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar și în sistem prudențial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asigurați că suntem sub o umbrelă de protecție în cazul unor probleme economice și reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerințelor UE. Au cerut o finanțare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susținerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu”, a subliniat el.

Cristian Bușoi a precizat că în Sănătate și Educație guvernele naționale au ultimul cuvânt în privința normelor și a finanțării, iar Uniunea Europeană poate face doar recomandări.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea USR Unirea începe un nou capitol. Este un moment crucial pentru comuna noastră, un timp în care fiecare pas pe care îl facem este o schimbare pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. În acest spirit, filiala locală USR Unirea, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea