Sindicatele din învățământ nu susțin vaccinarea obligatorie a cadrelor. Se cere: „susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare”

Se susține o informare corectă și completă asupra actului de vaccinare, fără să existe obligativitatea vaccinării, de către sindicatele din învățământ, anunță minstrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul întrevederii avute cu cei mai importanţi actori din actul educaţional.

Sorin Cîmpeanu a prezentat concluziile după întâlnirea avută cu cele trei federaţii sindicale din domeniul educaţiei. Astfel, în cadrul discuţiilor a existat dorinţa ca şcolile să fie deschise din 8 februarie.

ELIT

„S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului doi în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţia epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare. S-a subliniat încă o dată în mod special importanţa acţiunilor remediale şi mai ales cu privire la derularea examenelor naţionale, dar nu numai pentru cei care susţin examene naţionale anul acesta şi, de asemenea, s-a subliniat rolul profesorului pentru implementarea acestor acţiuni remediale. Am fost cu toţii de acord că este de recuperat, iar recuperarea se face doar prin devotamentul şi profesionalismul fiecărui cadru didactic”, a anunţat ministrul Educaţiei.

De asemenea, el a precizat că, în urma discuţiilor, a reieşit ideea elaborării unei tematici care să fie conforme cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale.

Sorin Cîmpeanu a precizat că un aspect important îl reprezintă profesionalizarea managementului unităţilor de învăţământ.

„S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar. Deci profesionalizarea managementului şcolilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante care vor fi analizate, rezultatul trebuie să fie unul singur, profesionalizarea managementului şcolii şi diminuarea la maximum posibil a influenţelor de natură politică”, a explicat Cîmpeanu.

El a menţionat că importanţa finanţării cercetării la nivel instituţional în universităţi şi asigurarea resurselor financiare pentru universităţi în vederea continuării investiţiilor şi a derulării activităţilor în condiţii de siguranţă a fost o solicitare specifică a „Alma Mater”.

De asemenea, sindicaliştii au mai cerut o informare completă despre actul de vaccinare.

„Susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare fără a exista obligativitatea vaccinării. Este o solicitare venită din partea sindicatelor din educaţie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii elevilor, a reieşit importanţa acordării burselor.

„Consiliul Naţional al Elevilor susţine importanţa burselor destinate elevilor. Ministerul Educaţiei susţine, de asemenea, importanţa burselor elevilor. Printr-o hotărâre de Guvern la nivelul anului trecut s-a instituit un cuantum minim de 100 de lei per elev. Acest lucru va trebui să aibă acoperire financiară în bugetul Ministerului Educaţiei pentru că finanţarea urmează să se facă prin autorităţile locale, din bugetul Ministerului Educaţiei. Sunt prevăzuţi 530 de milioane de lei, vor trebui să se regăsească în bugetul educaţiei. Aş vrea să vă spun că în 2020, cuantumul total al burselor elevilor distribuite prin autorităţile locale a fost de 270 de milioane de lei, adică jumătate faţă de ceea ce ne propunem”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Un alt subiect abordat cu reprezentanţii elevilor a fost cel legat de transportul acestora.

„Subiectul doi în consultările cu elevii. S-a luat în considerare transportul elevilor, pentru operaţionalizarea prevederilor legale, e vorba îndeosebi de legea 226, soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare astfel încât acea parte de transport nereglementat, care dacă este nereglementat este în afara legii, dacă este în afara legii, nu poate fi decontat, să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă aceste reglementări”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că elevii au apreciat faptul că planurile cadru pentru liceu rămân în dezbatere publică 25 de zile şi nu 10 zile, cât obligă legea.

„Au apreciat faptul că planurile cadru de liceu lansate în dezbatere publică în data de 5 ianuarie puteau să stea în transparenţă 10 zile, atât te obligă legea, dar s-a apreciat faptul că sunt lăsate în transparenţă 25 de zile, tocmai pentru ca din partea societăţii să vină propuneri de îmbunătăţire a acestor planuri cadru, a listei de disciplină pe care elevii de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a o vor avea în liceu şi a numărului de ore alocat fiecărei discipline”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sursă: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Peste 95.000 de doze de vaccin Pfizer au ajuns în România. Cum vor fi distribuite între orașe

Marți, 26 ianuarie 2021, au ajuns în România 95.940 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, pe cale aeriană, pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro