Rămâi conectat

Actualitate

Simulare bacalaureat 2017. Vezi cum se SCHIMBĂ subiectele pentru limba şi literatura română

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii de clasa a XI-a vor da începând din acest an alt gen de subiecte la simularea examenului de bacalaureat, proba de Limba şi Literatura Română.

Presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE), Vlad Stefan, a anuntat ca deocamdata se schimba simularea, iar examenul in sine va fi diferit din 2018, cand elevii care acum sunt clasa a XI-a vor da bacalaureatul pe noul model.

„La initiativa doamnei secretar de stat Monica Cristina Anisie, examenul national pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul alta perspectiva bacalaureatasupra literaturii romane si a modului de analiza si interpretare a textului.

In acelasi timp, pentru a veni in ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axata strict pe noua structura a subiectelor”, a scris pe Facebook Vlad Stefan, miercuri seara. Citește și: modele de subiecte la bacalaureat la limba română

Un fost sef al CNE si actualmente vicepresedinte al Consiliului Tineretului din Romania, Horia Onita, a mers mai departe si a explicat in ce constau modificarile, dar si unde nu s-a umblat deloc.

„1. Subiectul I s-a structurat mult mai bine. S-au eliminat cerintele pur tehnice ale constructiei textului si abordarea e mult mai interactiva si atractiva pe intelegerea mesajului si interpretarea lui. Mult mai simplu si prietenos, se evalueaza competentele, nu invatarea unor notiuni neaplicabile. Se adauga si un scurt text argumentativ, bazat pe fragmentul de la subiectul I.

2. Subiectul II devine text argumentativ pe incadrarea in curent literar a unui text dat, destul de relevant. Ti se da un text si curentul din care face parte, trebuie sa argumentezi de ce. Din nou, mai aplicat. Va conta mai mult sa stii sa legi teoria unui curent literar de text.

3. Subiectul III ramane marea mea dezamagire. Adica ce era pana acum. Sa inveti pe de rost opere literare. M-as fi axat pe cultura generala din opere + creatie si gandire critica + corelatii din literatura. Pacat, in continuare elevii vor trebui sa zica In opinia mea,.. si apoi sa copieze un critic literar”, a precizat tot pe Facebook Horia Onita.

Onita sustine insa ca ar mai fi nevoie de o schimbare la Bac, in sensul introducerii unor minime cerinte de cunoastere a ortografiei limbii romane.

„Limba romana in scoala are trei functii, cred eu:

1) Rationament logic, gandire critica, analiza, structurarea si expunerea ideilor etc.
2) Explicarea si cunoasterea unor competente minime privind literatura romana si istoria limbii romane.
3) Limbaj corect, exprimare logica si adecvata situatiei de comunicare.

Primele doua sunt oarecum evaluate la Bac, mai mult sau mai putin. A treia, deloc. Mi se pare imperios sa apara ortografia, ortoepia si punctuatia la liceu si la Bac. Nu morfologia si sintaxa insa, sau cel putin nu la Bac.

Si sa apara un subiect din asta. Si chiar cu prag. Sa fie propozitii simple, cu greseli absolut evidente si unde e esential pentru oricine sa le poata identifica”, adauga vicele CNE.

Noile modele de subiecte de la simularea de la Limba si Literatura romana pentru clasa a XI-a pot fi vazute pe site-ul subiecte 2017.edu.ro.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile

Lucian Daramus

Publicat

în

VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile Luna mai 2025 vine cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile, potrivit prognozei meteorologilor. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până în 18 mai 2025. PROGNOZA METEO anunţă o schimbare radicală, cu ploi, […]

Citește mai mult

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele” Țara noastră se află într-o situație extrem de dificilă. Deficitul este foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani, când colapsul […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Care sunt elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei

Lucian Daramus

Publicat

în

Pensii 2025: Care sunt elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei Mulți dintre cei care urmează să iasă la pensie își pun întrebări legate de cuantumul pensiei pe care o vor încasa. Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei. Citește și: Pe ce dată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea