Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Simpozion dedicat folcloristului Ion Pop-Reteganul, la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În parteneriat cu Despărțământul ASTRA „Iosif Sterca-Șuluțiu” Abrud–Câmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud a găzduit, în „Săptămâna Altfel”, un simpozion dedicat reputatului culegător de folclor Ion Pop-Reteganul, manifestarea reunind profesori, elevi și membri ASTRA care au evocat figura folcloristului ce a fost dascăl și în Bucium, localitatea în care și-a desăvârșit mare parte din operă un alt scriitor al Țării Moților – Ion Agârbiceanu.

Ion Pop-Reteganul este considerat a fi cel mai popular și cel mai citit scriitor din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea în Transilvania, fiind văzut ca un Ion Creangă al Ardealului. Cunoscut atâtor generații de copii prin basmele culese și prelucrate, Ion Pop-Reteganul a desfășurat o activitate laborioasă și în domeniul învățământului și în cel al scrierilor literare. Comunicările prezentate în cadrul acestui simpozion au reliefat două din ideile forță ale ASTRA: propășirea și înălțarea neamului românesc din Transilvania prin cultură, ideile acestea manifestându-se în intervențiile publicistice ale lui Ion Pop-Reteganul, dar și prin subiectul scrierilor sale – povestiri și nuvele cu un puternic caracter moralizator, scrise pe înțelesul tuturor.

”În cadrul simpozionului s-au prezentat aspecte inedite din biografia scriitorului și folcloristului, au fost prezentate valențele simbolice ale imaginarului existent în basmele culese și au fost comentate scrierile inspirate din lumea Fefeleagăi. Prin materialele prezentate și prin discuțiile pe marginea acestora, s-a evidențiat nevoia de cultură în spațiul actual, în scopul definirii identității naționale a românilor, fără ca aceasta să fie una de tip limitativ”, a declarat profesoara Maria-Ana Motora, președintele Despărțământului „Iosif Șterca-Șuluțiu” Abrud – Câmpeni, care a mulțumit celor care au contribuit la reușita manifestării: profesorii Liliana Cristina Onețiu, Marius Mateiu, Nicoleta Cristina Golgoț, Viorel Chira, Mirela Bendea și elevii liceului, remarcabil fiind Eduard Adam –  cel care l-a interpretat pe Todor Ciuca din Bucium, prezentând legenda Detunatei.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea