Silviu Bian – de la „ciupeală” în Piaţa Aiud, la şpagă de peste 40.000 euro via ANOFM
Obiceiurile fostului secretar de stat – preşedinte al ANOFM Silviu Bian, arestat pentru că a primit mită în mai multe rânduri de la subalterni, par a fi mult mai vechi şi relevante pentru profilul său moral. În urmă cu 13 ani, pe vremea când lucra la Consiliul Judeţean Alba pe numele său au fost făcute mai multe plângeri din partea unor agenţi economici ce activau în piaţa din Aiud, pe motiv că Bian, pe atunci şef al Serviciului comercial din cadrul Direcţiei Buget-Finanţe al instituţiei, îşi făcuse un obicei din a pretinde de la aceştia diverse foloase. Din această cauză Silviu Bian a fost dat afară din funcţia de şef al Serviciului comercial şi mutat pe un alt post de execuţie în cadrul instituţiei. Fostul preşedinte din acea vreme al Consiliului Judeţean Alba, Augustin Mândroc, îşi aminteşte de apucăturile lui Silviu Bian, fiind de altfel cel care a şi luat măsura mutării sale de pe postul de conducere. „În anul 1998 când eram preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, am fost informat dacă nu mă înşel chiar de către poliţişti, că Silviu Bian, care era atunci şef la Serviciul comercial şi avea anumite atribuţii de control, împreună cu alţi subalterni de-ai săi, îşi făcuse obicei să ciupească de la diverşi agenţi economici din piaţa de la Aiud. Am iniţiat imediat o hotărâre prin care am modificat organigrama, am desfiinţat serviciul condus de Bian pentru că nu mi se părea corect ca cineva să se folosească de funcţia pe care o avea ca să-şi atragă foloase personale. Nu-mi amintesc dacă sesizările acelea s-au concretizat într-un dosar, însă ştiu că pe Silviu Bian l-am trimis pe un alt post în cadrul Consiliului, pe o funcţie de execuţie”, a declarat Augustin Mândroc, fost preşedinte al CJ Alba în perioada 1996-2000 şi apoi judecător în cadrul Curţii de Apel Alba Iulia până în 2009.
De la „ciupeală” în Piaţa Aiud, la şpagă de peste 40.000 euro via ANOFM
În pofida „antecedentelor” sale, de notorietate în rândul foştilor săi colegi de serviciu şi al cunoscuţilor, Silviu Bian a fost promovat de democrat- liberalii din Alba, aceştia considerându-l cel mai potrivit pentru a reprezenta judeţul la cel mai înalt nivel, şi anume în Guvern. Bian a fost propulsat în funcţia de preşedinte al ANOFM, ca secretar de stat, în anul 2005. La începutul lui 2010 Bian a revenit pe funcţie, susţinut de organizaţia PDL Alba unde a ajuns vicepreşedinte în februarie anul trecut. Cu timpul, fostului secretar de stat i-au crescut pretenţiile aşa cum au probat procurorii DNA care l-au reţinut la sfârşitul săptămânii trecute imediat după ce a primit de la un funcţionar de la AJOFM Braşov suma de 82.000 lei, bani „donaţi” de angajaţii instituţiei pentru a cumpăra bunăvoinţa şefului mare. Potrivit interceptărilor ambientale, la finalul dialogului dintre Silviu Bian şi cel care i-a dat banii, fostul secretar de stat l-a întreabat pe denunţător ce are „acolo, în pungă”, cel din urmă răspunzând „vreo optzeci şi două de mii”, Bian transformând imediat suma la 20.000 de euro, după care a spus „trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii”. Procurorii au probat, de asemenea, că în 15 octombrie nu a fost prima şi singura dată când Bian a pretins şi primit bani de la subalterni. El a fost mituit şi în septembrie cu 22.000 euro şi 19.000 lei, astfel că şpaga a ajuns la peste 40.000 de euro în nici două luni de zile.
Silviu Bian, mânjit şi la propriu şi la figurat
După reţinerea şi arestarea lui Silviu Bian, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au făcut publică motivarea deciziei lor. Din aceasta reiese o situaţie mai mult decât jenantă pentru fostul şef al ANOFM care a încercat să-i convingă pe magistraţi să-l cerceteze în stare de libertate. El a invocat faptul că nu ştia că în plasa primită de la denunţător se aflau şi bani, crezând că este doar băutură şi cafea, bunuri pe care a recunoscut că obişnuia să le primească frecvent. A susţinut apoi în faţa judecătorilor că este diabetic şi nu îi priesc condiţiile de detenţie. În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a arătat că în prezenţa martorilor asistenţi, s-au examinat în spectru UV mâinile şi obiectele de îmbrăcăminte ale lui Bian, context în care au fost descoperite urme de substanţă fluorescentă pe faţa internă şi externă a ambelor mâini, pe cravată, pe sacou şi pe pantaloni. Totodată, s-au examinat în spectru UV pungile în care se aflau banii, constatându-se pe suprafaţa acestora urme de substanţă de praf verde, fluorescent.
Surse din SRI susţin că acesta ajunsese chiar să reproşeze reprezentanţilor acestei instituţii că-i ascultă telefoanele şi chiar să-i ameninţe voalat, sugerându-le chiar că nu au ce să-i facă pentru că aşa cum datele culese despre el îi sunt comunicate ulterior tocmai de cei care ar fi trebuit să ia măsuri împotriva lui, tot aşa, superiorii săi ierarhici îl vor proteja. Astfel s-ar putea explica şi comportamentul său de intangibil şi tupeul cu care impunea şpaga subalternilor săi: „Dacă nu le convine, să plece”, după cum rezulta din interceptările DNA.
Ioana PITICARIU
Povestea soţiei victimei din accidentul produs de fiul lui Silviu Bian
[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=mVNiHDINDK4&feature=player_detailpage” width=”500″ height=”385″]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]