Rămâi conectat

Actualitate

Silviu Bian – de la „ciupeală” în Piaţa Aiud, la şpagă de peste 40.000 euro via ANOFM

Publicat

în

Obiceiurile fostului secretar de stat – preşedinte al ANOFM Silviu Bian, arestat pentru că a primit mită în mai multe rânduri de la subalterni, par a fi mult mai vechi şi relevante pentru profilul său moral. În urmă cu 13 ani, pe vremea când lucra la Consiliul Judeţean Alba pe numele său au fost făcute mai multe plângeri din partea unor agenţi economici ce activau în piaţa din Aiud, pe motiv că Bian, pe atunci şef al Serviciului comercial din cadrul Direcţiei Buget-Finanţe al instituţiei, îşi făcuse un obicei din a pretinde de la aceştia diverse foloase. Din această cauză Silviu Bian a fost dat afară din funcţia de şef al Serviciului comercial şi mutat pe un alt post de execuţie în cadrul instituţiei. Fostul preşedinte din acea vreme al Consiliului Judeţean Alba, Augustin Mândroc, îşi aminteşte de apucăturile lui Silviu Bian, fiind de altfel cel care a şi luat măsura mutării sale de pe postul de conducere. „În anul 1998 când eram preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, am fost informat dacă nu mă înşel chiar de către poliţişti, că Silviu Bian, care era atunci şef la Serviciul comercial şi avea anumite atribuţii de control, împreună cu alţi subalterni de-ai săi, îşi făcuse obicei să ciupească de la diverşi agenţi economici din piaţa de la Aiud. Am iniţiat imediat o hotărâre prin care am modificat organigrama, am desfiinţat serviciul condus de Bian pentru că nu mi se părea corect ca cineva să se folosească de funcţia pe care o avea ca să-şi atragă foloase personale. Nu-mi amintesc dacă sesizările acelea s-au concretizat într-un dosar, însă ştiu că pe Silviu Bian l-am trimis pe un alt post în cadrul Consiliului, pe o funcţie de execuţie”, a declarat Augustin Mândroc, fost preşedinte al CJ Alba în perioada 1996-2000 şi apoi judecător în cadrul Curţii de Apel Alba Iulia până în 2009.

De la „ciupeală” în Piaţa Aiud, la şpagă de peste 40.000 euro via ANOFM
În pofida „antecedentelor” sale, de notorietate în rândul foştilor săi colegi de serviciu şi al cunoscuţilor, Silviu Bian a fost promovat de democrat- liberalii din Alba, aceştia considerându-l cel mai potrivit pentru a reprezenta judeţul la cel mai înalt nivel, şi anume în Guvern. Bian a fost propulsat în funcţia de preşedinte al ANOFM, ca secretar de stat, în anul 2005. La începutul lui 2010 Bian a revenit pe funcţie, susţinut de organizaţia PDL Alba unde a ajuns vicepreşedinte în februarie anul trecut. Cu timpul, fostului secretar de stat i-au crescut pretenţiile aşa cum au probat procurorii DNA care l-au reţinut la sfârşitul săptămânii trecute imediat după ce a primit de la un funcţionar de la AJOFM Braşov suma de 82.000 lei, bani „donaţi” de angajaţii instituţiei pentru a cumpăra bunăvoinţa şefului mare. Potrivit interceptărilor ambientale, la finalul dialogului dintre Silviu Bian şi cel care i-a dat banii, fostul secretar de stat l-a întreabat pe denunţător ce are „acolo, în pungă”, cel din urmă răspunzând „vreo optzeci şi două de mii”, Bian transformând imediat suma la 20.000 de euro, după care a spus „trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii”. Procurorii au probat, de asemenea, că în 15 octombrie nu a fost prima şi singura dată când Bian a pretins şi primit bani de la subalterni. El a fost mituit şi în septembrie cu 22.000 euro şi 19.000 lei, astfel că şpaga a ajuns la peste 40.000 de euro în nici două luni de zile.

Silviu Bian, mânjit şi la propriu şi la figurat
După reţinerea şi arestarea lui Silviu Bian, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au făcut publică motivarea deciziei lor. Din aceasta reiese o situaţie mai mult decât jenantă pentru fostul şef al ANOFM care a încercat să-i convingă pe magistraţi să-l cerceteze în stare de libertate. El a invocat faptul că nu ştia că în plasa primită de la denunţător se aflau şi bani, crezând că este doar băutură şi cafea, bunuri pe care a recunoscut că obişnuia să le primească frecvent. A susţinut apoi în faţa judecătorilor că este diabetic şi nu îi priesc condiţiile de detenţie. În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a arătat că în prezenţa martorilor asistenţi, s-au examinat în spectru UV mâinile şi obiectele de îmbrăcăminte ale lui Bian, context în care au fost descoperite urme de substanţă fluorescentă pe faţa internă şi externă a ambelor mâini, pe cravată, pe sacou şi pe pantaloni. Totodată, s-au examinat în spectru UV pungile în care se aflau banii, constatându-se pe suprafaţa acestora urme de substanţă de praf verde, fluorescent.
Surse din SRI susţin că acesta ajunsese chiar să reproşeze reprezentanţilor acestei instituţii că-i ascultă telefoanele şi chiar să-i ameninţe voalat, sugerându-le chiar că nu au ce să-i facă pentru că aşa cum datele culese despre el îi sunt comunicate ulterior tocmai de cei care ar fi trebuit să ia măsuri împotriva lui, tot aşa, superiorii săi ierarhici îl vor proteja. Astfel s-ar putea explica şi comportamentul său de intangibil şi tupeul cu care impunea şpaga subalternilor săi: „Dacă nu le convine, să plece”, după cum rezulta din interceptările DNA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ioana PITICARIU

Povestea soţiei victimei din accidentul produs de fiul lui Silviu Bian

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=mVNiHDINDK4&feature=player_detailpage” width=”500″ height=”385″]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
  • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
  • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
  • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Publicat

în

Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.

Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.

Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Publicat

în

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.

Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.

Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.

Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.

Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.

„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.

Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare