Ziarul Unirea

Siguranță și încredere! Opt polițiști din București, reținuți pentru că au TORTURAT doi tineri care nu purtau măști de protecție

Un incident șocant s-a petrecut în Capitală. Nouă polițiști de la Secția 16 din București sunt urmăriți penal pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortura, respectiv complicitate la tortura. Opt dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ore.

„La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale fata de 9 inculpați, agenți de politie din cadrul DGPMB Secția 16 Politie – Biroul de Ordine Publica, pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortura, respectiv complicitate la tortura.

ELIT

Totodată, s-a dispus măsură reținerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpați, respectiv măsură controlului judiciar fata de un inculpat”, a transmis Parchetul Capitalei.

Ce s-a întâmplat pe 1 septembrie 2020

Procurorii au stabilit, în urma cercetărilor, că la data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpații făceau parte dintr-un filtru de politie organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din mun. București, context în care au fost abordați de persoanele vătămate G.M.I. și G.T.N. care le-au adresat reproșuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție în contextul epidemiologic SARS-COV2.

ADEZIUNE PLUS ALBA

„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpați având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătușând-o și transportând-o împotrivă voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceștia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violente fizice asupra victimei, aplicandu-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioara a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpați a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, au arătat procurorii.
Victimele, abandonate de politie

„În tot acest timp, ceilalți doi agenți de politie au asistat în mod pasiv la violentele exercitate asupra persoanei vătămate.
După exercitarea actelor de violenta, victima a fost abandonata pe respectivul teren viran.

În același timp, alti doi inculpați au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, după încătușarea nelegala a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizata, peste doua jante auto depozitate pe bancheta din spate, și au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o strada întunecată”, a mai transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

În cauza cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generala Anticorupție.

Reacția Politiei Capitalei, a doua zi după incident

„La data de 01.09.2020, în jurul orei 21. 00, Secția 16 Politie a fost sesizata prin apel 112 de către un bărbat cu privire la faptul că în noaptea de 31.08/01.09.2020, în jurul orei 01.00, în timp ce se afla cu prietenul sau, pe o strada din sectorul 4, în urma unor discuții contradictorii, ar fi fost agresati de politie.

La adresa apelantului a fost îndrumat un echipaj de politie al Secției 16. În locație se aflau ambii bărbați, care nu au dorit să se deplaseze la sediul subunității pentru a formula o sesizare.

Doi polițiști au fost bătuți în timpul unei misiuni, într-un bloc din Capitala

La data de 02.09.2020 cei doi bărbați au fost conduși la sediul Secției 16 Politie, de către polițiști ai Biroului Investigații Criminale, iar în urma discuțiilor aceștia au formulat sesizări scrise cu privire la faptul că în noaptea de 31.08/01.09.2020 ar fi fost agresati de polițiști.

Plângerile au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, cercetările fiind efectuate, ÎN REM, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuziva”, a transmis Politia Capitalei, pe 2 septembrie 2020, într-un comunicat de presa.

Percheziții în București și Caras Severin

În acest dosar, miercuri dimineața au avut loc mai multe percheziții în București și Caras-Severin.

„În dimineața zilei de 3 martie 2021, au fost efectuate percheziții domiciliare pe raza municipiului București și județului Caras-Severin, în baza a 9 autorizații emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.

Perchezițiile au fost efectuate într-o cauza având că obiect infracțiunile de tortura și lipsire de libertate în mod ilegal, presupus săvârșite în luna septembrie a anului 2020 asupra a doua persoane vătămate.

La momentul actual, procurorii criminaliști din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și ofițerii de politie judiciara din cadrul Direcției Generale Anticorupție efectuează audieri ale persoanelor vizate de perchezițiile domiciliare, acestea având calitatea de agent de politie în cadrul Direcției Generale de Politie a Municipiului București”, se arata într-un comunicat al Parchetului Capitalei, transmis miercuri.

Sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Peste 75.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Au fost depistate 96 reacții adverse comune şi minore

În România, în ultimele 24 de ore au fost vaccinați 75.267 de persoane, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro