Și medicamentele banale ar putea fi eliberate cu rețetă: Cum s-ar putea schimba legea
Și medicamentele banale ar putea fi eliberate cu rețetă: Cum s-ar putea schimba legea
Parlamentarii au venit cu o propunere legislativă care îi afectează și pe cei aflați sub tratament, din dorința de a-i pedepsi mai aspru pe șoferii care consumă droguri.
Ei cer ca toate medicamentele care conțin substanțe psihoactive – de exemplu codeină – să fie eliberate doar cu rețetă medicală.
Ministerul Sănătății trebuie să facă o listă cu toate aceste doctorii în cel mult 1 an, înainte ca legea să intre în vigoare. De luni de zile parlamentarii PSD și PNL încearcă să modifice Codul penal astfel încât să-i descurajeze pe șoferii drogați să mai urce la volan.
Proiectul inițial a adunat cinci avize negative pentru că îi pedepsea și pe cei care urmau un tratament medical legal. Așa că astăzi aleșii au adăugat un amendament nou care îi salvați pe cei care au rețetă.
Prof. Adrian Streinu Cercel, președintele comisiei pentru sănătate din Senat: „Dacă ia conform prospectului și cum i-a recomandat doctorul nu i se întâmplă nimic, dacă ia peste, își asumă!”.
Citește și: Lista actualizată a medicamentelor care te pot lăsa fără permisul de conducere: Cum pot scăpa de sancțiuni șoferii depistați cu substanțe interzise în organism
Victoria Stoiciu, senator PSD: „Pe 21 martie, după exemplu dvs. am luat Nurofen Plus la 8 dimineața, iar la 15:30 m-am dus la INML la cerere, am achitat 700 de lei, să fac analiza de sânge și am ieșit pozitivă la codeină, după 6 ore.”
Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, unul dintre inițiatorii acestei legi, susține că în acest caz un șofer nu va păți nimic dacă are rețetă medicală pentru respectivul medicament pe care declară în fața procurorului că și l-a administrat.
Robert Cazanciuc, unul dintre inițiatorii legii: „Nu un medic legist trebuie să decidă dacă cineva are dosar penal.”
Medicii atrag atenția asupra problemelor din lege
Tocmai medicii legiști îi atrag atenția lui Robert Cazanciuc că, așa cum este făcută legea acum, poate avea un efect nedorit.
Dr. Gabriel Gorun, vicepreședintele Societății Române de Medicină Legală: „De o prescripție în România, toată lumea poate face rost. Te duci la medicul de familie, te plângi de dureri de spate și primești o prescripție. Și apoi umblu cu prescripția în portofel, poate să mă oprească poliția ori de câte ori vrea, că mie îmi iese codeina, nu contează că e opiaceul din prescripția mea sau heroina pe care nu am metabolizat-o bine. O nebunie!”
Mai mult, peste 80.000 de români au semnat o petiție a unei asociații care luptă pentru drepturile omului, prin care parlamentarii au fost avertizați că aceste modificări nu sunt corecte.
Cătălina Hopârteanu, reprezentanta ONG-ului „Declic”: „La cum arată legea acum, ne așteptăm ca parlamentarii să vină să ne ceară rețetă medicală și pentru covrigi și pentru cozonac cu mac, sau alte alimente pentru cei care sunt vegani și consumă cânepă sau alte semințe, care în cantități mici pot da teste pozitive.”
Modificările legislative au fost dezbătute în Senat, iar votul final va fi dat în Camera Deputaților.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația”
Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația” Economistul Radu Georgescu vorbește într-o postare în mediul online despre cum a evoluat educația în România, în ultimii 20 de ani. Acesta spune că în ziua de astăzi, lumea ascultă podcasturi cu persoane dubioase, […]
Vouchere pentru alimente 2025: Când vor fi încărcate cu prima tranșă Românii care dețin carduri sociale vor primi prima sumă pe aceste carduri în luna iunie 2025. Spre deosebire de anii trecuți, când cardurile erau încărcate cu 250 de lei la fiecare două luni, în 2025 suma a fost redusă la 125 de lei, acordată […]
Pensii 2025: Cum se calculează punctajul lunar. Precizări ale Casei de Pensii La determinarea punctajelor lunare pentru stabilirea pensiei, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurarilor sociale de stat, precizează Casa Națională de […]