Rămâi conectat

Curier Județean

Sfaturile unei asistente din Alba care îngrijeşte bolnavi de coronavirus: ”Învățați să fiți cu toții o echipă! Doar așa reușim!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfaturile unei asistente din Alba care îngrijeşte bolnavi de coronavirus: ”Învățați să fiți cu toții o echipă! Doar așa reușim!”

Asistenta şefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Marcela Vîlcan, care îngrijeşte bolnavi de coronavirus, într-o postare pe pagina sa de facebook, face câteva recomandări care pot fi utile în domeniul sanitar.

Citesc, tot felul de păreri ale cadrelor medicale și ale oamenilor din afara sistemului de sănătate despre ce avem, despre ce nu avem, despre cum lucrăm, despre cum ar trebui să lucrăm etc.

Să vă spun cum văd eu lucrurile :

Să construim acum spitale care să aibă circuite, care să fie conform standardelor (salon de 1, max 2 paturi, cu baie în fiecare salon), este cam târziu(am avut totuși 30 de ani la dispoziție să facem acest lucru, dar nu am făcut-o – – nu eu sau tu, cititorule, ci cei care au fost aleși să ne reprezinte și să facă ceva pentru poporul român).
Poate, după ce totul va trece, ne va preocupa acest lucru căci, cine știe ce COVID – X mai poate apărea în viitor…

Prin urmare, ce putem face?

Să gândim circuite pentru infrastructura pe care o avem.
1. Pe unde intră personalul medical!

2. Pe unde iese personalul medical!

3. Cum „rupem” pur și simplu zona contaminată (zona saloanelor, zona grupurilor sanitare, zona destinată pacientilor) de zona necontaminată, cea „administrativă” sau numiți-o fiecare cum vreți. Clădire nouă nu putem face dar o ușă, două, trei sau câte sunt nevoie, putem face rapid. Sau poate este nevoie de un perete sau poate trebuie dărâmat vreunul etc.

4. Unde amplasăm spațiul /spațiile de decontaminare. Ce trebuie să conțină acestea.

5. Care este circuitul alimentelor /lenjeriei/deșeurilor /medicamentelor/probelor biologice etc.
Lenjeria și vesela de unică folosință sunt preferabile in astfel de situații.

6. Cum raționalizăm ceea ce avem astfel încât pacientul să nu aibă de suferit iar personalul să fie protejat.
De exemplu cum putem „cupla” anumite activități care presupun întrarea la pacienți.
Ex: Dimineața/prânz /seara, când trebuie administrat tratamentul, putem să ducem și mâncarea(noi, asistenții medicali) astfel, iată cum economisim câte un costum… Și exemplele pot continua dar asta presupune să fim o echipă în care nu există loc pentru orgolii…

7. Asigurați-vă că aveți tot ceea ce trebuie înainte de a intra în salon (pregătirea materialelor necesare manoperelor ce urmează a fi făcute) astfel încât să nu fiți nevoiți să ieșiți pentru că ați uitat ceva.

8. Instructajul personalului. Cum îmbracă și mai ales cum dezbracă echipamentul.
Pentru asta trebuie exercițiu deci, exersați, astfel încât atunci când exercițiul se transformă în realitate, să fiți pregătiți (indiferent de ce poziție ocupați :medic, asistent medical, Infirmier etc).

9. Curățenie / dezinfecție! Uși, clanțe, pereți, suprafețe! Spațiul de decontaminare, după fiecare utilizare!

10. Spălatul mâinilor!

11. Învățați să fiți cu toții o echipă! Doar așa reușim!

…………….

Sunt lucruri care stau în puterea noastră. Nu putem construi, dar putem gândi și ne putem implica la maxim astfel încât să reducem la minim riscul de contaminare în spitale.

PS: Ideea e să luați ce credeți că e bun / dacă considerați că este de ajutor. Comentariile de genul ” Nu avem”, „Nu putem”, ” De ce noi” nu își au rostul…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea