Sfaturi de readaptare la programul de lucru, după sărbătorile de iarnă. Cum să-ți fie mai ușor la întoarcerea din concediu
Să te întorci la serviciu după vacanţa nu este un lucru la care îţi face plăcere să te gândeşti. Iar după pauză de Crăciun şi de Revelion, în care te-ai răsfăţat, ai mâncat până la refuz, ai pierdut nopţi la rând sau ai lenevit pur şi simplu în faţa televizorului, este cu atât mai greu să te gândeşti la dimineaţa în care va trebui să ieşi din casă cu noaptea în cap, în ger, şi să te îndrepţi uşor către locul de muncă. Dar pentru a trece mai uşor peste toate părerile de rău şi tot disconfortul pe care ţi le creează revenirea la serviciu, specialiştii în resurse umane au câteva sfaturi care s-ar putea să-ţi fie utile.
1. Încearcă să revii la programul normal de somn pe care îl aveai înainte.
Chiar dacă poate că te-ai obişnuit să stai până mai târziu şi să adormi abia la 3 dimineaţa, dacă te duci la culcare mai devreme ai şi şanse să adormi şi să te trezeşti mai devreme.
Dacă vei continua să ai un program de somn haotic până în noaptea premergătoare întoarcerii la muncă, fii sigur că în ziua cu pricina vei fi obosit, nimeni nu-ţi va intra în graţii şi abia vei aştepta să se termine programul ca să… dormi.
2. Mulţi dintre noi devenim neliniştiţi cu o noapte înainte să ne întoarcem la serviciu, gândindu-ne la ce s-ar fi putut întâmpla în lipsa noastră şi cu ce ar trebui să începem munca. Gânduri care, de cele mai multe ori, ne fac să ne întoarcem pe toate părţile în pat şi a nu reuşim să adormim până spre dimineaţă. De aceea, în astfel de situaţii se poate apela la un sedativ uşor, doar cât să te ajute să adormi. Dacă nu eşti adeptul medicamentelor, poţi încerca unul dintre leacurile învăţate de la bunica: un ceai de tei, un pahar cu lapte cald sau… număratul oilor!
3. Verifică-ţi mailul de serviciu înainte să te întorci la muncă, preferabil în seara anterioară, pentru a evita să pierzi o bună parte din programul de a doua zi analizând fiecare mesaj primit. Pe de altă parte, verificarea mailului te va ajuta să te pregăteşti pentru prima zi de muncă şi, în acest fel, vei şti de la început de ai de făcut.
4. Fii organizat! Pentru că nu vei fi obişnuit chiar din prima zi să te trezeşti la ora la care trebuie pentru a ajunge la timp la muncă şi pentru a evita să te loveşti de lucruri prin casă şi să nu găseşti nimic din ce ai nevoie, planifică-ţi totul de seară. Pregăteşte-ţi hainele cu care te îmbraci şi servieta cu care te duci la serviciu, împachetează-ţi laptopul, presetează filtrul de cafea, pregăteşte-ţi micul dejun, ba chiar şi pachetul pe care îl vei lua cu tine. În acest fel, dimineaţa nu vei avea altceva de făcut decât să sari în hainele pregătite, să-ţi iei pachetul din frigider şi servită cu laptopul şi eşti gata să ieşi pe uşă.
5. Dacă ţi se pare că te face să treci mai uşor peste propria-ţi suferinţa, gândeşte-te că nu eşti singurul care trebuie să se întoarcă la birou la 2 zile după Revelion. Ianuarie este întotdeauna o lună grea, cu vreme mohorâtă sau geroasă, în care numai gândul de a ieşi din casă, dimineaţa, pe întuneric, te face melancolic.
Gândeşte-te însă că, asemenei ţie, sunt o mulţime de oameni care fac acelaşi lucru, se trezesc la fel de dimineaţă ca şi tine, ies din casă la aceeaşi oră şi merg la serviciu, asemeni ţie. Poate conştient spui că nu te interesează de alţii, dar inconştient, gândul că mai sunt şi alţii ca tine, te va face să te simţi mai bine.
6. Odată întors la birou, nu încerca să faci totul din prima zi. Poate că ai rămas în urmă cu proiectele, poate colegul care ţi-a ţinut locul nu a făcut treaba aşa cum ai fi vrut, dar dacă vei avea din prima zi o atitudine de “hei-rup” nu vei face decât să te oboseşti mai mult decât eşti după prima zi de muncă. Dacă iei lucrurile pe rând, în câteva zile vei intra în rutină zilnică şi nici nu-ţi vei da seama când trec zilele şi… vine vacanţa de vară.
Primele zile pot fi obositoare la întoarcerea la serviciu, dar nu după mult timp vei intra în ritmul normal care, trebuie să recunoscti, ţi-a lipsit în vacanţă. Şi nu uita, dat fiind contextul economic în care trăim, fii mulţumit că mai ai un serviciu la care să te întorci după concediu.
7. Fă-ţi un program relaxant post-muncă pentru prima săptămână de lucru după vacanţă
Ca trecerea de la lejeritate completă la muncă susţinută să fie şi mai lină, planifică-ţi pentru serile de după muncă câteva activităţi relaxante. Acestea vor face că reacomodarea cu serviciul să fie mai lină şi să nu-ţi provoace angoase prea mari. Un film în oraş, împreună cu cei mici sau doar cu partenerul de viaţă, o cină relaxantă sau o seară petrecută pe îndelete în compania familiei, toate sunt de ajutor.
sursa: vestea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor