Rămâi conectat

Curier Județean

Sfânta Parascheva 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce (nu) trebuie să faci în 14 octombrie

Ioana Oprean

Publicat

în

Ziua de 14 octombrie, dată la care creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. În această zi se postește și nu se lucrează, altfel există pericolul apariției unor boli.

În popor, Sfânta Parascheva e percepută fiind mare la trup și urâta la chip, dar cu suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină și trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi. De aici i se mai spune și Sfânta Vineri.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva:

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite, cum a fost și ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a ține departe spiritele rele.

În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi o iarnă grea și, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Totodată, se crede că, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

CITEȘTE ȘI: mesaje de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cântar pentru vehicule de mare tonaj în Alba: Un nou protocol de colaborare între Consiliul Județean și ISCTR

Lucian Daramus

Publicat

în

Cântar pentru vehicule de mare tonaj în Alba: Un nou protocol de colaborare între Consiliul Județean și ISCTR Consiliul Județean Alba urmează să încheie un nou protocol de colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR). Asta în vederea activității de identificare a vehiculelor de tonaj înmatriculate sau înregistrate în România sau în […]

Citește mai mult

Curier Județean

Șofer din Sebeș, prins pe DJ 107 C cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ioana Oprean

Publicat

în

Șofer din Sebeș, prins pe DJ 107 C cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal Un șofer din Sebeș a fost prins pe DJ 107 C cu permisul suspendat, iar polițiștii i-au făcut dosar penal. Citește și: FOTO | ACCIDENT în Alba Iulia: Două mașini s-au ciocnit pe bl. Republicii, între Bazinul Olimplic și […]

Citește mai mult

Curier Județean

Albaiulian de 45 de ani, prins de polițiști ”beat mangă” la volan: Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Ioana Oprean

Publicat

în

Albaiulian de 45 de ani, prins de polițiști ”beat mangă” la volan: Bărbatul s-a ales cu dosar penal Un  albaiulian de 45 de ani a fost prins de polițiști ”beat mangă” la volanul mașinii. Bărbatul s-a ales cu dosar penal. Citește și: Vârstnic din Sebeș, prins de polițiști ”beat mangă” la volan: Bărbatul de 74 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea