Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Sexul femeiesc a fost, până de curând, foarte puțin sau deloc luat în considerare – 130 de ani de la ”Reuniunea Femeilor Române din Abrud”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ziarul Tribuna din 13 septembrie 1885, vedea lumina tiparului la Sibiu, a fost publicat Raportul ”Reuniunii Femeilor Române din Abrud, Abrud – Sat și jur”, în care se pledează pentru înființarea școlii de fete.

Școala de fete din Abrud își va deschide porțile în anul școlar 1887/1888 având înscrise la cursuri 70 de moațe.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 

scoala de fete Abrud”Națiunea noastră devenită liberă, a făcut în scurt timp un început îmbucurător pe terenul învățământului, dar precum alte națiuni și a noastră, vedem că se concentrează toată activitatea ei, cu deosebire asupra sexului bărbătesc, iar partea cealaltă – adică sexul femeiesc – a fost până de curând, foarte puțin sau deloc luat în considerare.

 

Recunoscut fiind că societatea este de aceea ce este femeia, recunoscut fiind că femeia a civilizat societatea și că ea a format moravurile, vedem că a început a i se da și ei importanța cuvenită în societate.

 

Dar o femeie la înălțimea chemării ei poate fi numai atunci, dacă are o instrucție solidă și o educație adevărată. Dacă educația și-o poate însuși cu deosebire în cercul social al familiei, instrucția solidă nu și-o poate însuși decât în școală.

 

Precum vedem, școli corespunzătoare, unde copilele să-și poată însuși instrucțiunea cum e normal, nu prea avem.

 

Lipsa unui astfel de institut de cultură pentru zona noastră este de așa mare necesitate, încât a nu întreprinde ceva în direcția aceasta ar însemna a ne sinucide cu voia”.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea