Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Servicii medicale de prevenţie gratuite pentru persoanele între 18 şi 39 de ani: LISTA investigațiilor medicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Servicii medicale de prevenţie gratuite pentru persoanele între 18 şi 39 de ani: LISTA investigațiilor medicale

Știați că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651? Cum combatem aceasta tendință? Prin prevenție! În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei.

„O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală. Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie!”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

Dacă tu sau membrii familiei faceți parte din categoria de vârstă 18-39 ani, iată care sunt serviciile medicale de prevenție la care aveți dreptul, gratuit: *Hemoleucogramă completă: *VSH; *Glicemie; *Colesterol seric total; *LDL colesterol.

În plus, pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale: *Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe; *TGO; *TGP; *Determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS: *Senologie imagistică; *Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani; *VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis.

În cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex.

În cel mult 90 de zile de la prima consultație medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major).

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

Știați că, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, sunt 1.028.277 de asigurați incluși în programul național de diabet zaharat și 17.762 în programul național de boli cardiovasculare?

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 de consultații, cele mai multe în: București – 959, Timiș – 330, Iași – 239, Arad – 139, Constanța – 127.

În aceeași perioadă, au fost efectuate 27.073 de analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care: 3.522 – Glicemie, 2.563 – Colesterol seric total, 2.774 – LDL colesterol (cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea