„Serbările vechii capitale” – un festival major pentru Alba Iulia
Alba Iulia serbează peste câteva zile 1 Decembrie, evenimentul nostru de suflet, al tututor. Alba Iulia are nevoie însă şi de un alt mare eveniment major în afara lui 1 Decembrie pe care să îl organizeze în jurul Cetăţii şi care, spre deosebire de ce se întâmplă acum, să aducă bani în bugetul Municipalităţii, nu să ia de la buget pentru diverse firme sau de la oameni prin taxă. Cele care se organizează de regulă în Alba Iulia costă bani fără să aducă nimic, nici măcar turişti. Cetatea este un bun al nostru, al tuturor care trebuie folosit deştept pentru a aduce bani oraşului.
Alba Iulia are aşadar nevoie de un eveniment major. Vă voi prezenta în continuare propunerea mea şi a colegilor mei din PNL – „Serbările vechii capitale”.
Este vorba de un festival prin care să redăm Alba Iuliei locul pe care îl are în Europa: o veche capitală europeană, aflată mereu în centrul evenimentelor istorice europene, vreme de sute de ani. Este vorba de un festival internaţional, cu promovare şi organizare internaţională.
Conceptul turistic al festivalului îşi propune să atragă turişti din toată Europa care vor să se întâlnească cu o parte a istoriei, să redescopere un loc al istoriei noastre comune europene. Festivalul îl dorim a fi unul al culorilor, al diversităţii, al bucuriei reîntâlnirii cu popoarele Europei, cu istoria, cu tradiţiile Cetăţilor medievale din Europa, de tip Vauban şi de alt fel, cu tradiţii culinare, muzicale şi artistice.
Pentru succesul promovării şi organizării se vor realiza parteneriate cu oraşele care au acelaşi profil cu Alba Iulia: cetăţi medievale, foste capitale regionale ale Europei din perioada medievală sau modernă. Îi vom invita să participe şi de asemenea vom atrage turişti din aceste oraşe.
Festivalul va avea în centru Cetatea şi istoriile ei, dar va include prin trasee şi evenimente zona verde din jurul oraşului care trebuie să devină componentă a promovării oraşului. Toate aceste spaţii, din Cetate, din jurul ei sau de lângă oraş vor fi deschise permanent publicului, turiştilor, oferind diverse idei de relaxare, distracţie, posibilităţi de a servi masa prin meniuri româneşti şi europene variate, plimbări şi circuite tematice.
Festivalul va aduce bani oraşului. În cadrul său vor fi licitate la nivel naţional şi internaţional concepte de evenimente, spaţii de vânzare şi spectacol, închiriate firmelor câştigătoare. Toate firmele care vor participa vor trebui să respecte un manual şi un ghid stilistic al festivalului – îmbrăcăminte pentru angajaţi, decoruri medievale şi de epocă interbelică, precum şi criterii ecologice.
Prilejul acestui mare eveniment care să scoată Alba Iulia în lume va fi dat de două repere istorice ale oraşului nostru. Festivalul ar trebui să se desfăşoare între 20-30 mai, debutând în 20 mai – data istorică a marilor Serbări de la Alba Iulia din 1929, rămase ca reper al României secolului 20, şi culminând cu 30 mai, ziua în care în 1919 Regele Ferdinand şi Regina Maria au păşit în Alba Iulia liberă după primul război mondial. Această dată, de 30 mai, va întări şi dimensiunea naţională a festivităţilor. Prin legătura cu familia regală a României vom celebra şi legătura noastră strânsă şi de neseparat cu Europa, cu istoria ei. De la marile Serbări din 1929 păstrăm şi numele acestui mare eveniment.
Este un mod cu totul nou de a privi spre oraşul nostru. Alba Iulia este şi trebuie să redevină această capitală veche a Europei. Avem nevoie de acest festival care să nu fie făcut pentru campania electorală, aşa cum se întâmplă de exemplu cu „Zilele Cetăţii”, ci pentru prestigiul oraşului: pentru oameni, turişti, nu pentru politicieni.
Avem nevoie de evenimente gândite cu adevărat pentru a atrage turişti, precum acesta, care să ne scoată cu adevărat în lume, nu de evenimente pe care se aruncă bani şi nu mai atrag cu nimic. Avem nevoie de evenimente făcute pentru Alba Iulia şi albaiulieni, nu de evenimente pentru politicieni în care se derulează mereu aceleaşi figuri, fanfare triste şi public din ce în ce mai mic şi care nu mai atrag aproape cu nimic. Alba Iulia merită cu adevărat un loc pe harta Europei.
Florin ROMAN, vicepreşedinte al PNL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
E OFICIAL! CCR a dispus ”reverificarea și renumărarea” buletinelor de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale
E OFICIAL! CCR a dispus ”reverificarea și renumărarea” buletinelor de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, joi, 28 noiembrie 2024, în unanimitate, reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminica trecută. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 10 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea Taacum 5 zile
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS