Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sentință pe fond în ”Dosarul pensiilor ilegale”: Viorica Călin, funcţionara de la Casa de Pensii Alba, condamnată la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsă – 15 ani și 4 luni cu executare pentru Sabin Coasian

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri, 24 iunie, judecătorii de la Tribunalul Alba au stabilit pedepsele pentru 35 de inculpați “Dosarul pensiilor ilegale”.

Pentru majoritatea sentința prevede închisoare cu suspendare, însă au fost dispuse și pedepse cu executare – cea mai mare de 15 ani și 4 luni, pentru Sabin Coasian, unul dintre ”capii” grupării. De asemenea, în dosarul care s-a judecat pe fond, Viorica Călin, funcţionara de la Casa de Pensii Alba, a fost condamnată la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la o instanță superioară.

Iată pedepsele, potrivit soluției pe scurt, publicată pe portalul instanței:

 1. Condamnă pe inculpatul Banci (fost Bichel) Cezar, la pedeapsa de: – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…), dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 4 luni, termen de încercare.
 2. Condamnă pe inculpatul Boglea Cornel la pedepsele de: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…) – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 4 ani, termen de încercare.
 3. Condamnă pe inculpatul Boglea Silviu-Liviu la pedepsele de: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…) – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare (…) dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 4 ani, termen de încercare.
 4. (…) Condamnă pe inculpata Călin (fostă Rusu) Viorica la pedepsele de: – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…); – 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…); – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1 an şi 6 luni închisoare urmând ca în final inculpata să execute pedeapsa de 5 ani şi 6 luni închisoare (…)
 5. Condamnă pe inculpata Chirilă Livia la pedepsele de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare (…) dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 3 ani, termen de încercare.
 6. Condamnă pe inculpatul Chirilă Nicolae la pedepsele de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 3 ani, termen de încercare.
 7. Condamnă pe inculpata Ciorbă Maria la pedepsele de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată (…); – 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 3 ani, termen de încercare.
 8. Condamnă pe inculpatul Coasian Sabin la pedepsele de: -2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire grup infracţional nestructurat, prev. de art.367 alin.1 C.penal cu aplic. art.41 allin.1 C.penal şi a art.5 C.penal şi interzicerea pe o durată de 1 an a drepturilor prev. de art.66 lit.a şi b C.pen. ca pedeapsă complementară; – 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art.244 alin.1, 2 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Alba); – 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art.244 alin.1, 2 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Cluj); – 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art.244 alin.1, 2 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Arad); – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art.244 alin.1, 2 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Bihor) – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată prev. de art. 320 alin.1 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată prev. de art. 322 alin.1 C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată prev. de art. 323 teza I C.penal rap. la art.41 alin.1 C.penal, cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal: În baza art. 39 alin.1 lit.b şi art.45 alin.3 C.penal

– contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care adaugă sporul de 7 ani şi 4 luni închisoare rezultând pedeapsa de 12 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea pe o durată de 1 an a drepturilor prev. de art.66 lit.a şi b C.pen. ca pedeapsă complementară. În baza art.96 C.pr.pen. revocă beneficiul suspendării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr. 138/2007 a Judecătoriei Beiuş definitivă la data de 12.05.2007 pe care o adaugă la pedeapsa rezultantă de 12 ani şi 4 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 15 ani şi 4 luni închisoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

– dipune confiscarea de la inculpatul Coasian Sabin a sumei de 138000 lei RON şi contravaloarea a 20 mc material lemnos.

 1. Condamnă pe inculpatul Crişan Cornel la pedepsele de: – 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni
 2. Condamnă pe inculpata Crişan Rodica la pedepsele de: – 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.
 3. Condamnă pe inculpata Dobrescu (fostă Vlad) Petruţa Angelica la pedeapsa de: – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 5 luni, termen de încercare
 4. Condamnă pe inculpatul Dumitru Doru Constantin la pedeapsa de: – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 4 luni, termen de încercare.
 5. Condamnă pe inculpatul Enculescu Ioan Eduard la pedeapsa de: – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 4 luni, termen de încercare.
 6. Condamnă pe inculpata Gligor Corina Petronela la pedeapsa de: – 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 8 luni, termen de încercare.
 7. Condamnă pe inculpata Grec (fostă Timiş) Viorica la pedeapsa de: – 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 10 luni, termen de încercare.
 8. Condamnă pe inculpatul Isai Petre la pedepsele de: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 4 ani, termen de încercare.
 9. Condamnă pe inculpata Iosa Ana la pedepsele de: – 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.
 10. Condamnă pe inculpatul Iosa Ioan la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani
 11. Condamnă pe inculpata Ivan Valeria la pedepsele de: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 4 ani, termen de încercare.
 12. Condamnă pe inculpatul Lazăr Rovin la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.
 13. (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Matei Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la înşelăciune (…); instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…) urmare decesului inculpatului.
 14. Condamnă pe inculpatul Mateş Dumitru Gheorghe la pedepsele de: – 2 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de înşelăciune (…); – 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri oficiale (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 10 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 10 luni.
 15. Condamnă pe inculpatul Mateş Valentin la pedeapsa de: – 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 3 luni, termen de încercare.
 16. Condamnă pe inculpatul Mihalache Valeriu la pedeapsa de: – 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată (…);
 17. Condamnă pe inculpata Mihoc (fostă Ciocan) Maria la pedeapsa de: -3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 3 luni, termen de încercare.
 18. Condamnă pe inculpatul Moraru Petre la pedepsele de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (…); – 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 3 ani, termen de încercare.
 19. (…) Condamnă pe inculpatul: Olenici Dan Vasile la pedepsele de : – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…); – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune (…); – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune prev. de art.48 alin.1 C.penal rap. la art. 244 alin.1, 2 C.penal cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Cluj); – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune prev. de art.48 alin.1 C.penal rap. la art. 244 alin.1, 2 C.penal cu aplic. art.35 alin.1 C.penal şi a art.5 C.penal (parte vătămată Casa Judeţeană de Pensii Arad); – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care adaugă sporul de 1 an şi 6 luni închisoare urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 3 ani închisoare şi interzicerea pe o durată de 1 an a drepturilor prev. de art.66 lit.a şi b C.pen. ca pedeapsă complementară. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (…) impune inculpatului obligaţia de a desfăşura pe durata termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 zile (…); dispune confiscarea sumei de 4.550 euro de la inculpatul Olenici Vasile Dan.
 20. Condamnă pe inculpata Oneţ Aurelia la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); – 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.
 21. Condamnă pe inculpatul Paşca Aurel la pedeapsa de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 3 ani, termen de încercare.
 22. Condamnă pe inculpatul Predescu Luca la pedepsele de: – 7 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…); – 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 10 luni, termen de încercare.
 23. Condamnă pe inculpatul Purda Ioan la pedepsele de: – 2 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de înşelăciune în formă continuată (…); – 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 10 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 10 luni.
 24. Condamnă pe inculpatul Scrob Vasile la pedepsele de: – 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată (…); – 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals (…); contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…); dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.
 25. Condamnă pe inculpatul Todorescu Marius la pedeapsa de: – 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale (…); dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe o durată de 2 ani şi 3 luni, termen de încercare.
 26. Condamnă pe inculpata Todorescu Simona la pedeapsa de: – 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (…); Constată că prin sentinţa penală nr.31/2013 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr.5500/107/2011 a Tribunalului Alba definitivă prin decizia penală nr.306/A/2014, inculpata Todoresu Simona a fost condamnată la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea exerciţiului drepturilor (…); Constată că faptele pentru care inculpata a fost condamnată prin sentinţa penală nr.31/2013 definitivă prin decizia penală nr.306/A/2014 sunt concurente cu fapta pentru care inculpata a fost condamnată prin prezenta. (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare (…); compută din pedeapsa principală durata reţinerii din 07.04.2011 şi a arestului preventiv începând cu 08.04.2011 şi până la 28.07.2011 şi perioada deja executată de la 24.04.2014 la zi.
 27. Condamnă pe inculpatul Toma Ionel la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire grup infracţional nestructurat (…); – 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…); – 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (…); – 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, prev. de art. 290 C.pen. din 1969 cu aplic. art.41 al.2 C.pen. din 1969, art. 37 lit. a şi b Cod penal din 1969 şi cu aplicarea art. 5 C.penal. (…) contopeşte restul rămas neexecutat de 404 zile din pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr.1104/2008 a Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti definitivă la data 26.01.2009 cu fiecare dintre pedepsele aplicate prin prezenta în pedepsele cele mai grele de 3 ani închisoare, 7 ani închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare şi 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art. 33, 34 Cod penal din 1969 cu aplic. art.5 C.penal contopeşte pedepsele de mai sus în cea mai grea de 7 ani închisoare la care adaugă sun spor de 6 luni închisoare urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 7 ani şi 6 luni închisoare. (…) dipune confiscarea de la inculpatul Toma Ionel a sumei de 3800 euro şi suma de 6600 lei.. În baza art.118 lit.b C.pen.din 1969 dipune confiscarea de la inculpaţii Toma Marian Cosmin şi Toma Ionel a unui HDD model HD502NJ, marca SAMSUNG, seria S20BJ90Z194378, capacitate 500 GB şi imprimantă marca HP cu seria MY78KCC1JZORO-Q8321A.
 28. Condamnă pe inculpatul Toma Marian Cosmin pentru săvârşirea infracţiunilor de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire grup infracţional nestructurat (…); – 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…); – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (….); – 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…); contopeşte pedepsele de mai sus în cea mai grea de 5 ani închisoare.

– (…) dipune confiscarea de la inculpatul Toma Marian Cosmin a sumei de 2800 euro. În baza art.118 lit.d. C.pen. din 1969 dipune confiscarea de la inculpata Pop Alexandriana a sumei de 500 euro. În baza art.118 lit.d C.pen. din 1969 dipune confiscarea de la inculpatul Toma Vasile a sumei de 9100 lei şi a sumei de 3600 euro. În baza art.118 lit.d C.pen.din 1969 dipune confiscarea de la inculpatul Toma Constantin a sumei de 116.910 lei, a sumei de 8000 euro şi a contravalorii a 5 metri cubi cherestea şi 5,5 litri ţuică.

– Constată că partea vătămată Casa Judeţeană de Pensii Alba a fost prejudiciată cu suma totală de 2127402,33 lei RON, recuperată parţial, pentru diferenţa de prejudiciu partea civilă emiţând decizii ce constituie titlurilor executorii. Constată că partea vătămată Casa Judeţeană de Pensii Bihor a fost prejudiciată cu suma de 98770 lei RON de inculpatul Coasian Sabin, recuperat parţial 700 lei, pentru prejudiciul cauzat partea civilă emiţând decizia nr.43824/2011 ce constituie titlul executoriu. Constată că partea vătămată Casa Judeţeană de Pensii Cluj a fost prejudiciată cu suma totală de 42782 lei RON prin dosarele de pensie ale inc.. Trif Emilia, Costea Agaftia, Oneţ Aurelia şi Paşca Gheorghe, recuperat parţial, pentru prejudiciul cauzat partea civilă emiţând decizii ce constituie titlurilor executorii. Constată că partea vătămată Casa Judeţeană de Pensii Arad nu s-a constituit parte civilă în cauză. Constată că partea vătămată C.P.P. a mun. Bucureşti – Casa Locală de Pensii a sectorului 3 al mun. Bucureşti a fost prejudiciată cu suma de 13444 lei RON de inculpatul Toma Vasile, pentru prejudiciul cauzat partea civilă emiţând decizia nr.216134/2011 ce constituie titlul executoriu. Constată că partea vătămată Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare nu s-a constituit parte civilă în cauză În baza art.397 alin.1 C.pr.pen.rap. la art.25 alin.1 şi art.19 alin.5 C.pr.pen. admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă C.J.P.P. Teleorman numai cu privire la prejudiciul cauzat de inc. Mihalache Constantin. Constată că partea vătămată a fost prejudiciată cu suma de 15149,67 lei RON, prin dosarul de pensie al inc.. Mihalache Constantin, prejudiciul fiind nerecuperat. C.J.P.P. Teleorman în cursul urmăririi penale nu s-a constituit parte civilă în cauză. Constată că partea vătămată C.P.P. a mun. Bucureşti – Casa Locală de Pensii a sectorului 2 al mun. Bucureşti a fost prejudiciată cu suma de 32562 lei RON, prin dosarul de pensie al inc. Dumitrescu Florica, pentru prejudiciul cauzat partea civilă emiţând decizie ce constituie titlul executoriu. În baza art.274 alin.1 C.pr.pen. obligă inculpaţii, fiecare, la plata sumei de 6600 lei cu titlu cheltuieli judiciare către stat. În baza art.274 alin.1 C.pr.pen. sumele reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu în faza de urmărire penală pentru inculpaţii Olenici Vasile Dan, Todorescu Simona, Ivan Valeria, Toma Marian Cosmin, Toma Ionel şi în faza de judecată pentru inculpaţi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 24.06.2015.

De asemenea, instanța a dispus anularea a peste 330 de documente, majoitatea fiind cărți de muncă falsificate integral sau parțial.

În ”Dosarul pensiilor ilegale”, instrumentat de Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia, au fost trimise în judecată 167 de persoane, acuzate că fac parte dintr-o grupare infracțională nestructurată care a acționat în ultimii ani în principal pe raza județului Alba, dar și pe raza județelor Cluj, Bihor, Arad, Maramureș și a municipiului București, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de înșelăciune, pentru a obține venituri ilicite, pentru ei și pentru alte persoane, din pensionarea frauduloasă a unor cetățeni și procurarea unor documente de studii false.

Prejudiciul creat statului se ridică la circa 2,4 milioane de lei din care 2,2 milioane de lei prejudiciul creat numai Casei Județene de Pensii Alba. (Z.U.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

În luna ianuarie, peste 4,4 milioane de pensionari ar putea să primească un venit total de 4.000 de lei, conform unei propuneri a PSD, fiind vorba despre 95% din totalul pensionarilor.

Aceasta este varianta asumată public astăzi de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.

Elit - Gustul Desăvârșit

La începutul acestui an, au primit doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, iar cele două nu puteau să depășească mai mult de 2.200 de lei.

Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.

Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023

Din numărul total al pensionarilor, de 4.603.433 români, au pensia mai mică de 4.000 de lei un număr de 4.405.563 beneficiari.

Astfel, 95% din totalul lor ar trebui să primească în luna ianuarie 4.000 de lei.

Cine se poate încadra la acest ajutor

Cineva care are o pensie de 2.500 de lei va primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei.

De asemenea, cine are o pensie de 1.900 de lei ar trebui să primească în luna ianuarie un ajutor de 2200 de lei, pentru ca suma să fie în total 4000 de lei.

Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023

Numărul total al pensionarilor: 4.603.433

Pensie mai mică de 4.000 de lei: 4.405.563 pensionari

95% din pensionari: venit 4.000 lei în ianuarie 2023

Exemplu 1

Pensie: 2.500 lei

Ajutor: 1.500 lei

Total venit ianuarie: 4.000 lei

Exemplu 2

Pensie: 1.900

Ajutor: 2.200

Total venit ianuarie: 4.000 lei

Exemplu 3

Pensie 3.800 lei

Ajutor – 200 lei

Total venit ianuarie: 4.000 lei.

Cine a primit 2.200 de lei în ianuarie 2022

Numărul total al pensionarilor: 4.603.433

Pensie mai mică de 1.600 lei: 2.545.339

55% din pensionari: venit 2.200 lei în ianuarie 2022

„Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici.

PSD şi PNL nu se înţeleg pe creşterea pensiilor: acum, ultimul procent vehiculat de PSD este de 11,92%.

Varianta PSD pentru creşterea pensiillor

– creştere pensii: 11,92%

– ajutor one off: să crească numărul beneficiarilor

– pensie + ajutor să nu depăşească 4.000 de lei
Varianta PNL pentru creşterea pensiillor

– creştere pensie: 15%

– fără ajutor one off.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

Nicoleta Adelina Vesa, coordonatorul blocului alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba, aflată într-o emisiune la Radio Unirea FM a explicat faptul că spitalul se descurcă de minune cu suma de 22 de lei alocați pentru meniurile pacienților, deși suma este totuși mică.

Întrebată cum se stabilește meniul cu cei 22 de lei care sunt alocați, aceasta a răspuns că „meniul il stabilim in functie de regimul fiecăruia, pentru că avem niște regimuri, alocația diferă. Avem și cu 33 de lei pentru pacienții care sunt cu diabet, oncologie, hepaticii, arsul și atunci, în funcție de regim, în funcție de alocații, avem contracte pe care trebuie să le respectăm, trebuie să respectăm diversificarea, trebuie să respectăm proteinele, lipidele, glucidele fiecăruia în parte și așa se stabilește un meniu”, a declarat Nicoleta Adelina Vesa, coordonator bloc alimentar Spitalul Județean de Urgență Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Noi gătim, gătim foarte sănătos, gătim dietetic, nu prăjim nimic, avem aparatură, avem cuptoare foarte bine dotate, moderne și totul este gătit înăbușit, gătit la cuptor, nu prăjim nimic, deci totul se gătește dietetic. Se respectă regimul fiecărui pacient, nu există regim să nu putem oferi fiecăruia regim în parte”, a mai adăugat Nicoleta Adriana Vesa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Ziarul Unirea

Publicat

în

COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.

Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.

Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.

Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.

Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea