Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sentință definitivă în cazul familia din Oarda de Sus a cărei locuință este grav afectată de șantierul autostrăzii Sebeș – Turda. Daune de 85.000 de euro după câștigarea procesului cu CNAIR și Guvernul

Publicat

în

Sentință definitivă în cazul familia din Oarda de Sus a cărei locuință este grav afectată de șantierul autostrăzii Sebeș – Turda. Daune de 85.000 de euro pentru prejudiciul moral și material suferit după câștigarea procesului cu CNAIR și Guvernul

Familia din Oarda de Sus a cărei locuință este grav afectată de șantierul autostrăzii Sebeș – Turda, aflat la câțiva metri de proprietate, a câștigat definitiv procesul prin care a solicitat daune materiale și morale.

Astfel, prin sentință definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, s-a stabilit că reclamanții vor primi daune totale de 85.000 de euro. Suma de 70.000 de euro reprezintă daune materiale, iar 15.000 de euro sunt daunele morale. Decizia va deveni executorie după ce va fi motivată și comunicată părților. Familia a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ministerul Finanţelor şi Guvernul. Hotărârea instanței a fost pronunțată în 6 martie 2020.

”Respinge apelul declarat de pârâta C.N.A.I.R. – S.A. prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj şi apelul declarat de pârâtul Ministerul Finanţelor Publice prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba împotriva sentinţei civile nr. 1947/2018 pronunţată de Tribunalul Alba – secţia I civilă”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Electrica Furnizare Discount

Situaţia prezentată în acţiunea depusă la instanţă încă din martie 2017 se derulează la Oarda de Sus, unde a fost construit, în apropierea terenului şi casei familiei, un pod care trece peste o vale şi strada ce face legătura între Oarda de Jos şi Oarda de Sus. Coridorul de expropriere a fost micşorat forţat în zona respectivă, astfel încât să fie evitată locuinţa.

Acest lucru a făcut ca, în perioada construcţiei autostrăzii, viaţa familiei să fie un calvar. Pe lângă faptul că vor fi obligaţi să locuiască într-o casă aflată la câţiva metri de autostradă, sub un pod uriaş, membrii familiei au fost nevoiţi să suporte zgomotul şi praful produs de utilajele folosite de constructori. Printr-o expertiză realizată în timpul procesului s-a stabilit că valoarea proprietăţii a scăzut de la 132.537 euro la 59.642 euro, rezultând un prejudiciu efectiv de 72.895 euro în ce priveşte construcţia.

Casa familiei din Oarda de Sus va rămâne la circa 50 de metri de axul autostrăzii, iar curtea este la doar 6,5 metri de coridorul de expropriere.”(…) Este evident că reclamanţilor le este afectat exerciţiul dreptului de proprietate prin îngrădirea atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie, aceştia neputându-le exercita în mod absolut şi exclusiv analizând situaţia concretă din speţă prin prisma jurisprudenţei CEDO în materie, instanţa constată că, deşi reclamanţii păstrează formal dreptul de dispoziţie asupra imobilului, prin modalitatea de stabilire a traseului autostrăzii a avut loc o ingerinţă în dreptul lor de proprietate care a suferit serioase limitări, ca urmare a interdicţiilor impuse de amplasamentul în zona de protecţie.

Atributul folosinţei este încălcat prin faptul că deşi sunt proprietari, aceştia nu sunt lăsaţi să utilizeze imobilele conform intereselor proprii, în acest mod orice utilizare a terenului devenind imposibilă, iar o eventuală demarare a unor construcţii fără actele administrative prevăzute de lege, fiind calificată ca infracţiune”, a precizat Tribunalul Alba în hotărârea care a rămas definitivă.

Magistratul susţine că deşi construcţia autostrăzii corespunde unui interes general, reclamanţii sunt ţinuţi să suporte o sarcină exorbitantă şi disproporţionată în condiţiile în care toate beneficiile unui astfel de obiectiv de interes public se repercutează negativ în plan privat, aceştia fiind puşi în situaţia de a suporta îngrădiri ale dreptului de proprietate şi toate efectele negative generate de amploarea autostrăzii la câţiva zeci de metri de locuinţa lor.

”Prin modalitatea de amplasare a autostrăzii, pârâţii au încălcat obligaţiile pozitive şi negative impuse de jurisprudenţa CEDO în sensul de acţiona în vederea protejării efective şi eficace a drepturilor şi libertăţilor prevăzute în Convenţie şi de a se abţine de la orice acţiune care ar putea prejudicia drepturile unei persoane – în cazul de faţă reclamanţii – garantate de Convenţie în mod direct (în speţă dreptul la protecţia proprietăţii) sau implicit (dreptul la un mediu sănătos) prin încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi a domiciliului”, se susţine în motivarea magistratului de la Tribunalul Alba.

În concluzie, instanţa a precizat că prin acţiunea de amplasare a traseului autostrăzii la limita proprietăţii reclamanţilor s-a produs o ingerinţă în dreptul acestora la protecţia proprietăţii, a vieţii private şi a domiciliului, ingerinţă ce nu respectă exigenţa generală de proporţionalitate, încălcând echilibrul ce trebuie menţinut între exigenţele interesului general al comunităţii şi imperativele de protejare a interesului individual.

”În condiţiile în care, dintr-o zonă rezidenţială liniştită situată în afara zonelor de trafic intens, reclamanţii s-au trezit efectiv în mijlocul unui şantier, cu tot ceea ce presupune acesta – praf, noxe zgomot, maşini de mare tonaj – şi cu perspectiva de a locui, la propriu, la câţiva metri de autostradă – cu tot ceea ce implică un astfel de obiectiv – este evident că dreptul acestora la protecţia vieţii private, a domiciliului şi a proprietăţii private a fost încălcat, justificând astfel pretenţiile de acordare a daunelor morale”, se mai susţine în hotărârea judecătorească.

Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2021, la Alba Iulia: Ceremonia de primire a soliilor din Cetățile de Scaun, la Sala Unirii

Publicat

în

LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2021, la Alba Iulia: Ceremonia de primire a soliilor din Cetățile de Scaun, la Sala Unirii

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la Marea Unire, miercuri, 1 decembrie, la Alba Iulia, la Sala Unirii a avut reconstituirea istorică a Primirii Soliilor din Cetățile de Scaun.

Ceremonia de primire a soliilor din partea Cetăților de Scaun ale celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova – Bucovina şi Transilvania, este un moment emoţionant devenit deja tradiţie la Alba Iulia – capitala de suflet a românilor.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Miercuri, îmbrăcaţi în costumele epocii, veniți parcă din negura timpurilor, solii din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, întărind în discursurile rostite importanţa istorică a evenimentului petrecut acum 101 de ani.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Ceremonialul a început la ora 11.00, iar gazdele acestui moment solemn au fost primarul municipiului Alba Iulia – Gabriel Pleșa și personajele de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2021, la București: Aproape 1.500 de militari, 100 de mijloace tehnice de luptă și 30 de aeronave defilează în Capitală

Publicat

în

PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2021, la București: Aproape 1.500 de militari, 100 de mijloace tehnice de luptă și 30 de aeronave defilează în Capitală

Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI, STS şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice participă, miercuri, la Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. De asemenea, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave.

La eveniment vor lua parte preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, dar şi alţi oficiali, care trebuie să facă dovada vaccinării. Pentru buna derulare a evenimentului au fost aplicate mai multe restricţii de circulaţie, iar Metrorex a anunţat suplimentarea garniturilor pe mai multe trasee.

Electrica Furnizare Discount

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că la parada militară organizată de ziua Naţională participă aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din mai multe ministere, dar şi din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, informează News.ro.

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

La aceştia se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace. Evenimentul va începe la ora 11.00, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Nicolae Ciucă. În zona oficială a evenimentului pot intra doar persoane vaccinate.

Citește și: PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Populaţia poate participa la eveniment dacă păstrează distanţa şi poartă mască de protecţie.

Pentru buna derulare a evenimentului, Brigada Rutieră a Capitalei a instituti mai multe restricţii.

De asemenea, Metrorex anunţă că vine în sprijinul publicului participant la manifestaţiile prilejuite de Ziua Naţională a României şi în data de 1 decembrie 2021, în intervalul orar 09:00 – 16:00, se vor introduce trenuri suplimentare, după cum urmează:

– pe Magistrala 1 (Dristor 2 – Pantelimon) – 1 tren;

– pe Magistrala 2 ( Pipera – Berceni) – 2 trenuri;

– pe Magistrala 3 (Preciziei – Anghel Saligny) – 1 tren.

Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. De asemenea, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave.

Citește mai mult

Ştirea zilei

BILANȚ PARȚIAL 1 DECEMBRIE| Peste 1.100 de cazuri COVID în România și 79 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

Publicat

în

Conform datelor existente la nivelul CNCCI, la data de 1 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.141 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 89 decese dintre care zece anterioare.

Informațiile vor fi detaliate în buletinul informativ de la ora 13.00.

Pagina RO Vaccinare oferă răspunsuri la o serie de întrebări despre varianta Omicron.

Electrica Furnizare Discount

De ce acumulează virusul mutații?

Pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar și erori iar unele „litere” sunt „copiate” greșit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcționa perfect iar unele mutații mai scapă. Majoritatea mutațiilor au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului și nu prezintă decât interes epidemiologic (amprenta de mutații permite urmărirea circulației virusului în populație). Dar dacă aceste mutații apărute întâmplator îi oferă virusului un avantaj (ex: transmisibilitate mai mare, capacitatea de a „ocoli” o parte din mecanismele de protecție ale organismului) atunci ele sunt selectate și propagă mai departe. Sunt principii evolutive clasice, supraviețuirea celui mai adaptat la condițiile de mediu de la un moment dat, dar care se produc acum cu o viteză amețitoare din cauza numărului mare de cazuri de infecție care îi oferă virusului multiple șanse de a se adapta.

Este varianta Omicron mai agresivă?

Este dificil de spus în momentul de față dacă varianta Omicron produce forme mai ușoare sau mai severe de COVID-19 din cauza numărului mic de cazuri înregistrate și a timpului scurt de când aceasta a fost descoperită. De la infecție la dezvoltarea unei forme severe a bolii durează, în general, peste o săptămână iar majoritatea cazurilor identificate până acum sunt la persoane tinere cu risc mai mic de evoluție severă a COVID-19. Mai multe date vor fi probabil disponibile în viitorul apropiat, dar toate variantele SARS-CoV-2 de până acum au fost asociate cu un risc semnificativ de evoluție severă a bolii. Abordarea precaută de moment ar fi să nu considerăm că infecția cu varianta Omicron ar evolua diferit.

Este varianta Omicrom mult mai transmisibilă?

Din nou, este prea devreme să ne putem pronunța în absența altor date. Varianta Omicron a devenit într-adevăr dominantă într-un timp foarte scurt de la documentarea primelor secvențe, dar a făcut asta pe fondul unui număr foarte mic de infecții cu alte variante în perioada în care a fost descoperită. Va trebui să vedem cum va evolua numărul de cazuri de infecție cu Omicron în zone cu incidență crescută a altor variante virale (ex. Delta).

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare