Senatul a respins saptămâna de lucru de 4 zile și concediul de odihnă de 25 de zile pe an. Votul final, la Camera Deputaților
Senatul a respins inițiativele legislative de modificare și completare a Codului Muncii, conform cărora săptămâna de lucru a unui angajat cu normă întreagă să fie de 10 ore pe zi (4 zile pe săptămână), respectiv concediul de odihnă să numere 25 de zile anual. Proiectele, aparținând unor parlamentari liberali, sunt acum în dezbatere publică la Camera Deputaților și așteaptă avizele comisiilor de specialitate, pentru a intra la votul final.
Inițiatorii au precizat, în expunerea de motive a primului proiect, că marea majoritate a angajaților din mediu privat lucrează oricum aproape 10 ore pe zi, astfel că un week-end de 3 zile ar fi binevenit. Propunerea ar ajuta atât tinerii care ar avea mai mult timp liber de petrecut la sfârșit de săptămână, cât și familiile cu copii, care ar petrece mai multe zile împreună. Măsura de modificare a programului de lucru nu ar fi obligatorie, ci opțională, între angajator și angajat.
Al doilea proiect prevede ca ziua de naștere a angajatului să fie inclusă în cele 25 de zile de concediu anual minim, această perioadă fiind în prezent stipulată la 20 de zile. Inițiatorii susțin că o perioadă mai mare de concediu de odihnă pe an este o motivare pentru angajați, dar și o diminuare a efectelor “psihice, fizice și intelectuale a suprasolicitării” și poate duce la reducerea numărului de salariați care “suferă de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau al suprasolicitării locului de muncă”.
În a doua decadă a lunii decembrie, comisiile de specialitate din Camera Deputaților au termen de depunere a rapoartelor, urmând ca inițiativele să fie dezbătute apoi în plen. Dacă vor fi aprobate de deputați, proiectele mai au o șansă să modifice Legea nr. 53/2003 Codul Muncii.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
Ajutorul de încălzire a locuinței pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit Sezonul rece al iernii 2024 – 2025 își va intra curând în drepturi, iar din ce în ce mai mult români sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea locuințelor în sezonul rece al iernii 2024 […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate4 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii