Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Senatul a respins saptămâna de lucru de 4 zile și concediul de odihnă de 25 de zile pe an. Votul final, la Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a respins inițiativele legislative de modificare și completare a Codului Muncii, conform cărora săptămâna de lucru a unui angajat cu normă întreagă să fie de 10 ore pe zi (4 zile pe săptămână), respectiv concediul de odihnă să numere 25 de zile anual. Proiectele, aparținând unor parlamentari liberali, sunt acum în dezbatere publică la Camera Deputaților și așteaptă avizele comisiilor de specialitate, pentru a intra la votul final.

Inițiatorii au precizat, în expunerea de motive a primului proiect, că marea majoritate a angajaților din mediu privat lucrează oricum aproape 10 ore pe zi, astfel că un week-end de 3 zile ar fi binevenit. Propunerea ar ajuta atât tinerii care ar avea mai mult timp liber de petrecut la sfârșit de săptămână, cât și familiile cu copii, care ar petrece mai multe zile împreună. Măsura de modificare a programului de lucru nu ar fi obligatorie, ci opțională, între angajator și angajat.

Al doilea proiect prevede ca ziua de naștere a angajatului să fie inclusă în cele 25 de zile de concediu anual minim, această perioadă fiind în prezent stipulată la 20 de zile.  Inițiatorii susțin că o perioadă mai mare de concediu de odihnă pe an este o motivare pentru angajați, dar și o diminuare a efectelor “psihice, fizice și intelectuale a suprasolicitării” și poate duce la reducerea numărului de salariați care “suferă de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau al suprasolicitării locului de muncă”.

În a doua decadă a lunii decembrie, comisiile de specialitate din Camera Deputaților au termen de depunere a rapoartelor, urmând ca inițiativele să fie dezbătute apoi în plen. Dacă vor fi aprobate de deputați, proiectele mai au o șansă să modifice Legea nr. 53/2003 Codul Muncii.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea