Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Semafoarele și sensul giratoriu dau peste cap circulația din centrul municipiului Alba Iulia” – Drept la replică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Față de cele publicate de ziarul Unirea cu referire la evenimentul auto din data de 14 septembrie anul curent ce a avut loc în sensul giratoriu al intersecției străzilor Ardealului, Moților, T. Vladimirescu și Teilor, formulez următorul drept la replică:

accident centru016Este cunoscută opiniei publice, prin intermediul ziarului dumneavoastră, opinia Inspectoratului Județean de Poliție Alba cu privire la acest eveniment, respectiv aceea că subsemnatul nu a acordat prioritate de trecere în sensul giratoriu după ce am pătruns pe culoarea verde a semaforului.

Această decizie exprimată în procesul verbal întocmit în urma constatărilor la fața locului o voi contesta având în vedere faptul că în conformitate cu legea rutieră românească culoarea semaforului într-o intersecție primează oricăror indicatoare aflate în intersecție. Numai atunci când semafoarele sunt scoase din funcțiune trecerea prin intersecție este reglementată de indicatoarele montate. Doar în cazul în care în intersecție se află un polițist care dirijează circulația, atunci și numai atunci însemnătatea culorii semaforului nu mai este luată în considerare de către participanții la trafic și semnele polițistului care dirijează circulația sunt prioritare.

CITEȘTE ȘI: FOTO/ Accident rutier spectaculos în centrul municipiului Alba Iulia – După o coliziune în sensul giratoriu, două autoturisme au făcut zob geamurile unei bănci din apropiere

În altă ordine de idei, a fost exprimat punctul de vedere conform căruia după semafor este instalat un indicator de cedează trecerea fapt ce conduce la respectarea regulilor de circulație în sens giratoriu după depășirea poziției semafoarelor. Opinez față de acest lucru că montarea indicatorului respectiv s-a făcut la aproximativ 3m după semafor, distanță care este prea mică și nu acordă timpul necesar creierului uman de a lua la cunoștință de însemnătatea acestuia, de a analiza situația, de a lua decizia corectă și de a acționa în consecință în condițiile unei circulații la viteză legală în localitate reglementată în legislația românească în vigoare de 50 km/h. Prin urmare consider că, acest indicator este amplasat greșit și voi chema în instanță pe toți cei responsabili de avizarea și punerea în practică a acestei anomalii. Consider ca o limitare a vitezei în sectorul premergător intersecției la 30 km/h + mutarea trecerilor de pietoni mai în interiorul străzilor ce formează intersecția, ar preveni incidentele de tipul celui în care am fost implicat.

Și în Europa civilizată spre care tindem să ajungem există intersecții de tip giratoriu semaforizate, însă acolo semnalele semaforului sunt cele corecte, adică ROȘU atunci când pietonii au prioritate de trecere și respectiv GALBEN INTERMITENT atunci când automobilele au prioritate de pătrundere în intersecție. Numai la o astfel de semaforizare punctul de vedere exprimat de IPJ Alba ar fi plauzibil și în sensul giratoriu s-ar păstra valabilă regula de tranzit reglementată de un astfel te tip de intersecție. Altfel un șofer la culoarea VERDE a semaforului acționează în consecință adică tranzitează intersecția convins fiind că are prioritate.

Ceea ce s-a creat în Alba Iulia prin implementarea soluției aleasă greșit din punctul meu de vedere la intersecția respectivă și cea din zona pieței din Cetate se numește pe românește o struțo-cămilă, adică o intersecție care nu poate fi considerată nici giratoriu și nici intersecție reglementată prin semafoare. E ca și cum acea persoană care a avut idea și a aplicat așa ceva s-a erijat în rol de Dumnezeu, a tăiat o zebră și un cal în două, a lipit capul de la zebră cu partea posterioară a calului, a creat astfel un animal nou care, se așteaptă să fie recunoscut de lume și care ar trebui să trăiască ca și celelalte animale.

În realitate acest lucru nu poate fi făcut, cum și această stare de fapt din intersecție nu este cea corectă și voi lupta folosind toate mijloacele legale în vigoare pentru a corecta greșelile făcute de factorii decizionali.

Constantin Mătură


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea