ŞEFUL SRI ALBA IOAN TARNU ŞI SUBCOMISARUL LIVIU SCHIAU DE LA BCCOA, REŢINUŢI PENTRU IMPLICARE ÎN DOSARUL CU UTILAJE FURATE DIN U.E.
Şeful SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost reţinut ieri dimineaţă de procurorii DIICOT Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit un grup de hoţi de utilaje agricole furate din Uniunea Europeană. Alături de el a fost reţinut şi subcomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate. În cursul cercetărilor efectuate de procurorii DIICOT Hunedoara în dosarul cu utilaje agricole furate, s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către Tarnu şi Schiau. Potrivit comunicatului DIICOT, la rugămintea lui Mircea Stanciu, inculpat şi arestat recent în dosarul penal cu utilaje, Ioan Tarnu ar fi intervenit pe lângă Liviu Schiau pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa din Miceşti a lui Stanciu şi a împiedica tragerea la răspundere penală. Mircea Stanciu este un om de afaceri din judeţul Alba care deţine moara din Ighiu dar şi o societate de achiziţionare de maşini casate la Miceşti, unde se presupune că ar fi ajuns o parte dintre utilajele furate din ţările UE. Tarnu şi Schiau au fost audiaţi ieri la DIICOT Deva şi au fost prezentaţi Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. De asemenea, a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă şi un alt suspect care, iniţial, a fost cercetat în stare de libertate, întrucât nu a respectat interdicţia magistraţilor de a nu lua legătura cu ceilalţi membri din grupare, aflaţi în stare de arest preventiv. La închiderea ediţiei, magistraţii încă judecau cererea procurorilor, un rezultat fiind aşteptat în cursul nopţii de luni spre marţi. Ioan Tarnu a fost numit şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba în septembrie 2006.
lTarnu a primit cadouri de la soţia lui Stanciu
„În sarcina inculpatului Ioan Tarnu se reţine că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Mircea Stanciu, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T., constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni. Astfel, inculpatul Mircea Stanciu a apelat la inculpatul Tarnu Ioan, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală. Inculpatul Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului”, se arată în comunicatul DIICOT.
lLiviu Schiau a zădărnicit acţiunile colegilor săi
În sarcina inculpatului Liviu Schiau s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe inculpatul Mircea Stanciu, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale. Mai mult decât atât, Schiau a pus la dispoziţia lui Stanciu o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba Iulia. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I. şi cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia.
În dosarul în care ar fi intervenit şeful SRI, Ioan Tarnu, şi ofiţerul de la Crimă Organizată, Liviu Schiau, au fost arestate preventiv 12 persoane, în două rânduri, dintr-un total de peste 50 aflate în atenţia anchetatorilor. Au fost identificate şi indisponibilizate în jur de 50 de utilaje provenite din furturi din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia, valoarea prejudiciului stabilit până în prezent depăşind 4,5 milioane de euro. Ultima acţiune a avut loc în 15 aprilie când au fost arestaţi la Tribunalul Huneodara Corneliu Pantilimon Kaiser, Călin Cristian Oprea şi Mircea Stanciu iar alţi cinci au primit mandate de arestare în lipsă.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]