Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Șeful ANSVSA, Dumitru Băiculescu, întâlnire cu medicii veterinari din Alba. Cea mai mare problemă, vaccinarea și microciparea câinilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Președintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, s-a întâlnit, joi, cu medicii veterinari concesionari și bugetari din județul Alba, el susținând, apoi, că cea mai mare problemă pe care a întâlnit-o este ”legarea vaccinării antirabice a câinilor de microciparea lor”. Mai exact, medicii nu au voie să vaccineze un câine dacă nu e microcipat.

sef ANSVSA01Șeful ANSVSA a precizat că această problemă va deveni în foarte scurt timp ”de securitate națională”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dumitru Băiculescu, a susținut o conferință de presă alături de deputatul Ioan Dîrzu și de noul director executiv al DSVSA Alba, Florean Bălgrădean.

”În Alba am descoperit oameni interesați de profesia pe care o desfășoară de zi cu zi. Problemele pe care le-am întâlnit sunt aceleași pe care le întâlnim în toată țara, respectiv imposibilitatea de a încheia campania de vaccinare împotriva rabiei din cauza că OUG 155 leagă vaccinarea de microciparea câinilor. Toate acțiunile sanitar veterinare sunt canalizate în prima și a doua perioadă a anului, iar din iulie până în decembrie rămân foarte puține acțiuni și încercăm să uniformizăm distribuția acțiunilor sanitar veterinare din 2016 pe tot parcursul anului. A treia problemă care mi s-a părut de interes național este importanța pe care ar trebui să o acorde crescătorii de animale privind crotalierea la timp a animalelor”.

DSVSA Alba01Deputatul PSD Ioan Dîrzu a spus că Alba este cel mai puternic județ din punct de vedere al industriei alimentare. ”Avem primul loc la carne de pasăre, primul loc la producători și procesatori de lapte, primul loc la producători de mezeluri”.

Ulterior, șeful ANSVSA a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliștilor pe care le redăm mai jos:

Ce boli afectează, în prezent, animalele din țară?

Boli declarabile la ora actuală nu avem, singurele boli care au mai fost descoperite – câte una, două bovine în județe cu TBC, care se supun controlului. Dacă se păstrează aceeași reacție, animalul se sacrifică, diferența de bani este suportată de către stat. De asemenea am mai avut câteva cazuri de bovine cu leucoză.

Care este situația la numărul de bovine în ceea ce privește exportul?

La bovine, la ora actuală, ne menținem pe cifrele pe care le-am avut în 2014. Nu pot să vă spun o cifră de actualitate.

Există, în prezent, cazuri de boala limbii albastre?

La ora actuală nu avem cazuri de boală a limbii albastre. Sperăm să fim ocoliți.

Sunt cazuri de gripă aviară?

La ora actuală nu mai avem cazuri de gripă aviară, am depășit și perioada de trei luni când am informat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor prin care România este declarată liberă de gripa aviară.

Sunt boli care afectează fondul de vânătoare?

Stăm foarte bine și la acest capitol. Toate vulpile care sunt împușcate sunt duse la Direcțiile Sanitar Veterinare și sunt controlate pentru rabie.

La nivelul județului Alba, circumscripțiile sanitare sunt în număr suficient și cu dotare corespunzătoare?

Este acoperit tot teritoriul, din ceea ce am observat.

Este o problemă microciparea și vaccinarea câinilor în Alba?

Comparativ cu alte județe, Alba stă foarte bine. Ar fi păcat ca în secolul XXI să avem câini și respectiv oameni care să plătească cu viața din cauza rabiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea