Șefa DNA: Modificări în cazul pedepselor pentru acuzații care își recunosc vina
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, introdus prin noile coduri penale pentru a simplifica şi scurta anchetele şi procesele, nu a avut foarte mare succes. Normele stricte şi pedeapsa de cel mult şapte ani pentru faptele anchetate i-au făcut pe procurori să refuze nume cunoscute din rândul liderilor politici anchetaţi de-a lungul ultimilor ani. Sunt însă semnale că tot mai multe ar putea fi încheiate în perioada următoare, pentru că normele legale au devenit mai flexibile.
Executivul a decis să majoreze pedeapsa maximă până la care se poate încheia un astfel de acord la 15 ani de închisoare.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost introdus, în codurile intrate în vigoare în februarie 2014. Prevedea posibilitatea celui care îşi recunoaşte acuzaţiile să negocieze cu procurorul o pedeapsă mai mică, însă numai dacă pedeapsa prevăzută era de cel mult șapte ani de închisoare. Procurorii anticorupţie au solicitat mărirea acestui prag, scrie digi24.
„Avem foarte multe dosare în care inculpații doresc să încheie acordul și nu se poate. Posibilitatea de a încheia mai multe acorduri ar degreva procurorii, dar și instanțele. Pentru că acest acord se trimite judecătorului, care verifică dacă el îndeplinește condițiile prevăzute de lege, după care îl acceptă sau nu, dar nu mai readministrăm probele, nu mai facem un proces de un an de zile, de doi ani de zile, nu mai e cale de atac în care să se readministreze probe”, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24.
În cei doi ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a posibilităţii ca acuzaţii să îşi negocieze pedeapsa, după ce recunosc faptele, DNA a încheiat anual câteva zeci de astfel de acte, sub 10% din numărul total al dosarelor trimise în instanţă.
* 2014: 47 acorduri / 23 de dosare
* 2015: 59 acorduri / 20 de dosare
* ianuarie – august 2016: 22 acorduri / 13 dosare
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în luna mai, Executivul a decis să majoreze pedeapsa maximă până la care se poate încheia un astfel de acord la 15 ani de închisoare.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun