Rămâi conectat

Actualitate

Șefa DNA: Modificări în cazul pedepselor pentru acuzații care își recunosc vina

Ziarul Unirea

Publicat

în

kovesiAcordul de recunoaştere a vinovăţiei, introdus prin noile coduri penale pentru a simplifica şi scurta anchetele şi procesele, nu a avut foarte mare succes. Normele stricte şi pedeapsa de cel mult şapte ani pentru faptele anchetate i-au făcut pe procurori să refuze nume cunoscute din rândul liderilor politici anchetaţi de-a lungul ultimilor ani. Sunt însă semnale că tot mai multe ar putea fi încheiate în perioada următoare, pentru că normele legale au devenit mai flexibile.

Executivul a decis să majoreze pedeapsa maximă până la care se poate încheia un astfel de acord la 15 ani de închisoare.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost introdus, în codurile intrate în vigoare în februarie 2014. Prevedea posibilitatea celui care îşi recunoaşte acuzaţiile să negocieze cu procurorul o pedeapsă mai mică, însă numai dacă pedeapsa prevăzută era de cel mult șapte ani de închisoare. Procurorii anticorupţie au solicitat mărirea acestui prag, scrie digi24.

„Avem foarte multe dosare în care inculpații doresc să încheie acordul și nu se poate. Posibilitatea de a încheia mai multe acorduri ar degreva procurorii, dar și instanțele. Pentru că acest acord se trimite judecătorului, care verifică dacă el îndeplinește condițiile prevăzute de lege, după care îl acceptă sau nu, dar nu mai readministrăm probele, nu mai facem un proces de un an de zile, de doi ani de zile, nu mai e cale de atac în care să se readministreze probe”, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24.

În cei doi ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a posibilităţii ca acuzaţii să îşi negocieze pedeapsa, după ce recunosc faptele, DNA a încheiat anual câteva zeci de astfel de acte, sub 10% din numărul total al dosarelor trimise în instanţă.

* 2014: 47 acorduri / 23 de dosare

* 2015: 59 acorduri / 20 de dosare

* ianuarie – august 2016: 22 acorduri / 13 dosare

Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în luna mai, Executivul a decis să majoreze pedeapsa maximă până la care se poate încheia un astfel de acord la 15 ani de închisoare.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români O echipă de programatori români a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologii de recunoaştere a vocii şi inteligenţă artificială (AI) care permite automatizarea părţi din scrierea de cod pe bază de comenzi vocale, scrie AGERPRES. Inovaţia a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea