Secția dedicată bolnavilor de COVID-19, din spitalul vechi din Blaj, aproape plină. „Formele sunt tot mai grave, din 42 de pacienți, 20 sunt pe oxigen!”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
Spitalul Municipal Blaj rămâne deschis pacienților non-COVID  • Secția dedicată bolnavilor de COVID-19, din spitalul vechi, aproape plină *Iacob Suciu: „Formele sunt tot mai grave, din 42 de pacienți, 20 sunt pe oxigen!”

Încă de la începutul pandemiei, Spitalul Municipal Blaj a fost una dintre primele unități spitalicești care a devenit spital suport covid de la nivel țării, asta însemnând că aici, începând cu data de 4 aprilie 2020, nu au mai avut acces decât bolnavii de COVID-19.

Și așa a stat situația până în luna iunie, când spitalele suport covid din toată țara au început să-și reorganizeze circuitele și activitatea astfel încât să poată primi din nou pacienții cu alte afecțiuni înafară de cei infectați cu virusul pandemic. Blajul a fost din acest punct de vedere un municipiu norocos, pentru că aici, pe lângă clădirea spitalului municipal exista cea a spitalului vechi, recent renovată, unde au putut fi relocați pacienții covid.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Acest lucru s-a întâmplat din data de 1 iunie iar de atunci și până în zi de astăzi a funcționat fără întrerupere. Ambulatoriul, Corpul de Primiri Urgențe și serviciile paraclinice au redevenit disponibile din data de 9 iunie 2020 și au rămas și rămân așa și de astăzi înainte.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Printr-o modificare adusă zilele acestea la Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020, Secția de infecțioase a Spitalului Municipal Blaj, adică secția COVID despre care am scris mai sus, a fost scos din anexa 3, cea cu spitalelel suport covid și a fost introdusă în lista „Spitale – faza a II-a. „Ne-au trecut din anexa 3 spital suport în anexa cu spital de faza 2”, a explicat managerul spitalului, Iacob Suciu. Potrivit acestuia, din aprilie și până astăzi, s-au înregistrat 35 de decese, restul pacienților internați aici cu COVID-19 externându-se vindecați. Totuși, deși potrivit normelor, spitalele de tip 2 primesc pacienți cu forme ușoare, în secția COVID de la spitalul vechi din Blaj sunt astăzi internați 42 de pacienți, 20 dintre ei fiind pe oxigen! „Pacienții sunt de toate felurile, nu doar forme ușoare. Avem și forme severe, asta este situația peste tot în țară. La noi erau 20 de pacienți la oxigen, unii cu forme severe, cu 15 l oxigen pe minut și poziționați pe burtă, pentru că nu se oxigenează. Au saturație înte 70 și 85% și când sunt intubați, abia reușim să îi transferăm. Situația se agravează, sunt tot mai multe forme grave”, atrage atenția managerul spitalului.

Prin urmare, blăjenii și pacienții din toată zona Târnavelor pot în continuare accesa serviciile Spitalului Municipal Blaj, atât în compartimentul urgențe cât și în ambulatoriu și pentru serviciile paraclinice.

Situația însă este una gravă în contextul pandemiei și trebuie înțeleasă ca atare, respectând măsurile stabilite de autorități. Termenul de „impuse” implică deja o rebeliune din partea noastră și vreau să cred că tot mai mulți înțelegem că trebuie să ni le asumăm nu să le contestăm.