Se schimbă METODA de CALCUL a SALARIILOR. Coeficienți în funcție de studiile absolvite, raportați la salariul de bază minim

Se schimbă METODA de CALCUL a SALARIILOR. Coeficienți în funcție de studiile absolvite, raportați la salariul de bază minim – proiect adoptat tacit de Senat

Angajații vor avea un salariu minim în funcție de studiile absolvite, prevede un proiect de lege adoptat tacit de Senat,

Angajații vor avea un salariu minim în funcție de studiile absolvite, prevede un proiect de lege adoptat tacit de Senat, acesta urmând să fie dezbătut în Camera Deputaților, care este for decizional. Perioada de adoptare tacită a fost de 45 de zile, fiind calculată începând cu data de 4 septembrie, proiectul nefiind dezbătut până pe data de 18 septembrie în plenul Senatului, anunță digi24.ro.

ELIT

Proiectul de lege a primit avizul Consiliului Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi Comisiei pentru muncă, Comisia buget – finanţe şi cea pentru drepturile omului dând aviz negativ. Legea stabilește coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de studii și pregătire a angajaților, și „garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim”.

„Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, se arată în proiectul legislativ. Sunt stabilite un număr de 11 categorii de pregătire, începând cu muncitori necalificați, care vor avea salariul minim, și ajungând la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, care trebuie să aibă venituri asigurate calculate prin înmulțirea cuantumului salariului minim cu coeficientul de 2,8.

În cazul sectoarelor din economie unde nu există contracte colective de muncă aplicabile, legea stabilește „coeficienți minimali de ierarhizare salarială”, scopul fiind asigurarea echilibrului de salarizare între sectorul bugetar și cel privat.

Parlamentarii au menționat că „la elaborareala elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii”.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...