Rămâi conectat

Politică Administrație

Se pregătește licitația pentru concesionarea a 12 spații din Șanțurile Cetății – a fost aprobată documentația tehnico-economică

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

vot in CL Alba IuliaConsilierii locali din Alba Iulia au aprobat documentația tehnico-economică faza DALI pentru spațiile din Șanțurile Cetății, ce vor fi scoase la licitație de primărie după ce va fi primit avizul Ministerului Culturii.

Este vorba despre 12 locații cu suprafețe între 300 și 1000 de metri pătrați situate la Bastionul Trinitarienilor, Contragarda Bastionului Trinitarienilor, Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta (2 spații), Ravelinul Sf. Capistrano, Contragarda Bastionului  Sf. Michael, Contragarda Bastionului  Sf. Carol (2 spații), Ravelinul Sf. Carol (2 spații), Contragarda Ravelinului Sf. Michael și Contragarda Bastionului Sf. Stephani pentru renovarea cărora s-a întocmit documentația tehnico-economică faza DALI pentru definitivarea caracteristicilor tehnico-economici care se impun pentru utilizarea funcțională a respectivelor locații și stabilirea criteriilor necesare a fi înscrise în caietul de sarcini ce va sta la baza procedurii de dare în folosință.

Conform raportului de expertiză tehnică/ audit energetic sunt necesare măsuri de consolidare și reabilitare care să conducă la reducerea în cât mai mare măsură a riscului de avariere a monumentului atât la sarcini gravitaționale, cât și în special la cele orizontale generate de un eventual seism.

Arhitecții au propus o variantă minimală (care cuprinde lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate în vederea eliminării cauzelor degradărilor, precum și lucrări de reparații interioare și exterioare ce urmează a fi realizate cu finisaje medii) și o variantă maximală (care pe lângă lucrările de consolidare și reabilitare obligatorii prevăzute în prima variantă cuprinde lucrări de reparații interioare și exterioare cu finisaje îmbunătățite în funcție de destinația spațiului.

Experții au recomandat cea de a doua variantă astfel că, urmare a raportului de expertiză, raportului arheologic, studiului istoric și expertizei biologice, principalele lucrări propuse sunt: lucrări la zidării originale; lucrări de realizare strat suport pardoseli; lucrări obligatorii de montaj/recondiționare tâmplării exterioare; lucrări de pardoseli; compartimentări în sistem reversibil din gips carton pe schelet din aluminiu; lucrări de restaurare portal piatră și ancadramente piatră le ferestre; lucrări de realizare accese la spațiile interioare; lucrări de restaurare/ reconstrucție; lucrări de preluare a diferenței de nivel; instalații sanitare, electrice; amenajări interioare în funcție de destinația propusă pentru fiecare spațiu.

Costul estimativ al lucrărilor este de aproximativ 4 milioane de euro iar primarul Mircea Hava a ținut să sublinieze că acestea vor fi plătite de cei care concesionează respectivele spații: ”Am făcut această estimare tocmai pentru ca cei care se vor prezenta la licitație să știe ce-i așteaptă”.

Amenajările interioare vor fi făcute în funcție de destinația pe care o va avea fiecare spațiu. Cei care doresc să le concesioneze pot să aleagă între trei opțiuni: alimentație publică, spațiu expozițional-comercial sau informare turistică iar administrația locală și-a exprimat speranța că nu toţi cei 12 investitori care vor câştiga licitaţia vor face unităţi de alimentaţie publică, adică baruri sau terase.

În proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor s-au făcut și propuneri pentru destinația care ar putea fi dată fiecărui spațiu:

– o cramă cu degustare de vinuri (la Bastionul Trinitarienilor);

– un spațiu pentru manifestări culturale – galerie, spațiu cultural polivalent (la Contragarda Bastionului Trinitarienilor);

– un spațiu expozițional pentru armament cu un birou pentru custode (la Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta);

– un punct de informare turistică – centru de presă (la Ravelinul Sf. Capistrano);

– un restaurant cu anexe ( la Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta);

– o galerie comercială unde se vor pune în vânzare produse autohtone culinare, de panificație și apicole (la Contragarda Bastionului Sf. Michael);

– un restaurant cu anexe ( la Contragarda Bastionului Sf. Carol);

– o vinotecă cu spații de degustare și expunere produse de vinificație din zonă (la Ravelinul Sf. Carol);

– un punct de informare turistică (la Ravelinul Sf. Carol);

– un club de jazz (la Contragarda Bastionului Sf. Carol);

– un spațiu pentru agenție turistică și spații de informare (la Contragarda Ravelinului Sf. Michael)

– un atelier de artizanat cu expoziție cu vânzare (la Contragarda Bastionului Sf. Stephani).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea